1

Temat: Martin show designer/offline visualizer pomoc od podstaw

Witam

chciałbym popracować na MSD jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, przede wszystkim jak dodać urządzenia oraz wymiary pokoju. Słyszałem ze pomocny do tego jest CAD.
W jednym z tematów na forum znalazłem info na temat pomocniczego pdf'a

http://www.forum-oswietlenia.pl/viewtopic.php?id=207

drugi post

dodam że posiadam LJ 4.4

dzięki za pomoc!

2

Odp: Martin show designer/offline visualizer pomoc od podstaw

Mamy tu chyba do czynienia z pomieszaniem dwóch różnych zagadnień.
Z treści wynika potrzeba nauczenia się podstawowego używania LJ wraz z wbudowaną w tego LJ wersją MSD, czyli między innymi wstawianie urządzeń, adresowanie, sterowanie itp.

Jednocześnie jest wspomniane oprogramowanie CAD które nie ma z tym wiele wspólnego, a pdf o którym pisałem dotyczył samodzielnego pisania własnych plików definiujących wizualizację urządzeń pod MSD 4.x. Nie wiem czy ma to nawet jakieś przełożenie na MSD wbudowane do LJ.

Ostatnio edytowany przez KacperP (2011-02-23 11:47:22)

3

hmm no to ładnie zaczynam, zadałem tylko pytanie a już namieszałem tongue

Otóż tak chciałbym wykorzystać wbudowane MSD w LJ do tworzenia programów offline jednak nie mam o tym zielnego pojęcia. Samego LJ znam obsługuję.

Wspomniałem o CADzie ponieważ doszły mnie słuchy że przy użyciu tego oprogramowania tworzy się pokój i umiejscawia urządzenia.

4

Masz tam zakładki , w których wpisujesz parametry pomieszczenia "setting/room preferences" (wymiary, zadymienie, itp.) i o ile dobrze pamietam to w zakładce control masz read fixture (ta opcja wczyta urządzenia z LJ). Zaznaczasz urządzenie w LJ i automatycznie podświetla Ci sie w OV. Rozmieszczasz według uznania i "świecisz".

5

Faktycznie już wszystko wiem.
Dzięki