1

Temat: Jak to jest z riderami?

Witam kolegów. Jako, że dopiero wchodzę w temat realizacji imprez nie znam jeszcze tego rynku, stąd rodzi mi się pytanie:
Jak jest z riderami oświetleniowymi artystów? Czy sztywno trzymają się ustalonego rideru? Czy oświetleniowiec zespołu zawsze jedzie świecić sztukę? Wiadomo, że nie zawsze budżet imprezy jest na tyle duży żeby spełnić wymagania.
Jestem małą firmą i nie rzucam się na artystów z górnej półki, ale w tym roku będą sztuki, gdzie grać będą artyści posiadający rider świetlny.
Pytnie takie raczej ogólne jak to wygląda? Czy podpinacie i ustawiacie po prostu urządzenia i oświetleniowiec wchodzi i sam sobie grzebie, czy sterownik oświetlenia może być inny niż riderowy?

Proszę o wyrozumiałość i pomoc. wink

2

Odp: Jak to jest z riderami?

Wszystko musisz obgadać przed sztuką. Na jakie zmiany (o ile wogóle) Ci świetlik zespołu pozwoli. A jest różnie...

3

spinty napisał/a:

Wiadomo, że nie zawsze budżet imprezy jest na tyle duży żeby spełnić wymagania.

To ma problem, podpisujący umowę o koncert Rider jest integralna częścią umowy... skoro stać go na koncert pani x a pani x potrzebuje to i to a i jeszcze tamto, to przepraszam ale nie rozumiem takich ludzi - zaczyna się szukanie taniego rozwiązania  co czasem złe się kończy dla 3 stron (firma, artysta i organizator). czasem Idzie się dogadać na zamienniki, ale raczej tylko z opcja CMY już rzadko kto zaświeci z sztywnej palety kolorów np. mac 500. Stoły - tez jest wymagane minimum socjalne Ma i Hog lub Vector - czasem ze światłem się uda ale z stołem zawsze będzie problem.

Powiadasz okolice Inowrocławia smile możesz wysłać mi listę dostępnego sprzętu na pocztę?? (znajdziesz w profilu)

Ostatnio edytowany przez vandj (2011-02-28 09:05:54)

4

vandj napisał/a:
spinty napisał/a:

To ma problem, podpisujący umowę o koncert Rider jest integralna częścią umowy... skoro stać go na koncert pani x a pani x potrzebuje to i to a i jeszcze tamto, to przepraszam ale nie rozumiem takich ludzi - zaczyna się szukanie taniego rozwiązania  co czasem złe się kończy dla 3 stron (firma, artysta i organizator). czasem Idzie się dogadać na zamienniki, ale raczej tylko z opcja CMY już rzadko kto zaświeci z sztywnej palety kolorów np. mac 500. Stoły - tez jest wymagane minimum socjalne Ma i Hog lub Vector - czasem ze światłem się uda ale z stołem zawsze będzie problem.

Powiadasz okolice Inowrocławia smile możesz wysłać mi listę dostępnego sprzętu na pocztę?? (znajdziesz w profilu)

Jest parę firm które mają spory zasób światła w rejonie i spokojnie go wynajmują lecz gdy jest sztuka w sezonie to warto wcześniej to ustalić dla własnego spokoju.

5

vandj napisał/a:
spinty napisał/a:

Vandj Proszę: http://estradamobilna.pl/swiatlo.html

6

Sporo jest tam do ogarnięcia w tym rejonie wiec dobrze wiedzieć czym dysponujesz.
Co do światła nie jest tego sporo ale już idzie klub opanować bez rideru.

7

Tak, to nasza strona. Sprzęt na razie lichutki, ale rozwijamy się i możliwie dużo inwestujemy. To dopiero nasz drugi sezon.

@midams, możesz podesłać mi namiary na wypożyczalnie z regionu kuj-pom., ew. wielkopolska? Znam tylko dużych z Bydgoszczy i Torunia, ale z tego co wiem to oni tylko obsługują, a nie zajmują się rentalem.

Podziękował za przybliżenie tematu.

8

W kuj-pom masz kilka firm...
Gondek, SoundLight, HappyLight... Ascostage (Ciechocinek) Co do rentalu firmy niechętnie wypożyczają coś riderowego - robisz im konkurencje.
Triasu już chyba nie ma w Toruniu wszystkich wywiało do stolicy ale i tak magazyny były w warszawie .
Na rental w dużych firmach możesz liczyć ale tez musisz pamiętać o kosztach za wypożyczenie i transport .
Jeszcze jedna z bliskich firm jest Fotis z Kruszwicy to strzał z łuku smile

Ostatnio edytowany przez vandj (2011-02-28 12:28:37)

9

spinty napisał/a:

Tak, to nasza strona. Sprzęt na razie lichutki, ale rozwijamy się i możliwie dużo inwestujemy. To dopiero nasz drugi sezon.

@midams, możesz podesłać mi namiary na wypożyczalnie z regionu kuj-pom., ew. wielkopolska? Znam tylko dużych z Bydgoszczy i Torunia, ale z tego co wiem to oni tylko obsługują, a nie zajmują się rentalem.

Podziękował za przybliżenie tematu.

Myślę ze jak zagadasz to pożyczą wink

SOUNDLIGHT Bydgoszcz: Marek Połczyński +48601647547
HAPPY LIGHT Toruń: Jacek Szymecki +48603268468
Agencja GONDEK Bydgoszcz: Zbyszek Gondek +48+48604603703
FOTIS SOUND Dąbrowa k.Poznania: Mirek Michalak +48604615464 - czyli jak coś dzwoń do mnie +48791245111 odciąży to Mirka

Ostatnio edytowany przez midams (2011-02-28 20:29:17)

10

vandj napisał/a:

W kuj-pom masz kilka firm...
Gondek, SoundLight, HappyLight... Ascostage (Ciechocinek) Co do rentalu firmy niechętnie wypożyczają coś riderowego - robisz im konkurencje.
Triasu już chyba nie ma w Toruniu wszystkich wywiało do stolicy ale i tak magazyny były w warszawie .
Na rental w dużych firmach możesz liczyć ale tez musisz pamiętać o kosztach za wypożyczenie i transport .

Myślałem że z Dąbrowy wink Ale miałbym blisko gdyby tak było

11

Super, dzięki Mikołaju. smile

12

midams napisał/a:
vandj napisał/a:

Te... Śpiewak tongue nie-dokazuj smile bo v-doszem po plecach dostaniesz

13

vandj napisał/a:
midams napisał/a:
vandj napisał/a:

Te... Śpiewak tongue nie-dokazuj smile bo v-doszem po plecach dostaniesz

Mnie Melodia bardzo nie lubi. W Szczecinie na zamku i Kongresowej chciała mnie rozjechać. Z V DOSC się lubimy wink

14

To było zlecenie od Bulego  heheh smile