1

Temat: ruchome głowy - Showtec

Witam, chciałbym Was spytać o opinie na temat głów firmy Showtec, dopiero zaczynam się rozkręcać w tej dziedzinie i chciałbym na początku zainwestować w coś co nie kosztującego fortuny, a jednocześnie nie jest najniższą półką. Interesują mnie modele Phantom`y 250 (wersja spot i wash naturlich) oraz Explorery

Ostatnio edytowany przez Mikey (2011-02-20 18:52:58)

2

Odp: ruchome głowy - Showtec

explorery stanowczo niet , robiłem na tym kilka imprez , iris nie do 0 , po zatym non stop się wysypują

3

ok, explorerki wybite już z głowy, a o serii Phantom możesz coś powiedzieć?

4

Mikey napisał/a:

ok, explorerki wybite już z głowy, a o serii Phantom możesz coś powiedzieć?

Nie lepiej używki MAC 250 Entour/Wash?

5

myślę że różnica w cenie będzie spora

explorery 250 są wolne i głośne - nie miałem z nimi większego problemu ale układ optyczny nie zachwyca
nie wiem jak phantomy ale nie spodziewałbym się rewelacji

a może coś używanego było by dobrą alternatywą?
czy musisz kupować nowe?

6

skoro mówicie że w showteca nie warto inwestować, to muszę sobie rozciągnąć plany na co najmniej półtora roku i ze spokojem zarobić na konkrety (nie ukrywam że gdy coś kupuje to stawiam na nowe, do używanych nie mam przekonania)

7

Należy też zrobić mały rachunek sumienia przy głowach tej wielkości i mocy, bo są już LEDowe odpowiedniki zarówno w głowach wash jak i spot... wink

8

Masz 100% rację, myślę również nad wash`ami led`owymi, tylko znowu na jaką firmę zwrócić uwagę, byście nie dostali palpitacji serca czytając kolejny mój post/temat tongue

9

W washach LEDowych jest bardzo szeroki wybór wielu różnych firm. Każda konstrukcja ma jakiś swój haczyk i cechę szczególną wyróżniającą od innych głów, jest wiele zróżnicowania co do posiadanych funkcji. Jest się o czym rozpisać.

Ze spotów jedyną głową LED, która dorównuje parametrami świecenia innym spotom w swoim przedziale mocy, jest na razie Mac 350 Entour.

10

Zacznę od początku, ponieważ tak rzucam jakie firmy i tak dalej, a nie sprecyzowałem czego oczekuje od głów ani do jakiego typu imprez będą wykorzystywane.

Głowy będą wykorzystywane na imprezach powiedziałbym klubowych, przy muzyce Electro/House (przy tym gatunku głównie ponieważ będę współpracował ze znajomym który prowadzi imprezy w takich klimatach), od czasu do czasu Hardstyle. Przy takiej muzyce ważna jest szybkość ruchów jakie będzie wykonywała główka, na chwilę obecną osobiście nie widzę potrzeby zastosowania gobosów.

Przeglądam jeszcze główki firmy GLP, patrzeć na tą firmę czy omijać szerokim łukiem?

11

Mikey napisał/a:

Głowy będą wykorzystywane na imprezach powiedziałbym klubowych, przy muzyce Electro/House (przy tym gatunku głównie ponieważ będę współpracował ze znajomym który prowadzi imprezy w takich klimatach), od czasu do czasu Hardstyle. Przy takiej muzyce ważna jest szybkość ruchów jakie będzie wykonywała główka, na chwilę obecną osobiście nie widzę potrzeby zastosowania gobosów.

Myślę że to raczej Mac 101 będzie tutaj idealny. Wydaje mi się że brak zoom w takim przypadku akurat zupełnie nie przeszkadza, a ruch jest naprawdę SZYBKI.

Mikey napisał/a:

Przeglądam jeszcze główki firmy GLP, patrzeć na tą firmę czy omijać szerokim łukiem?

Dopóki chodzi o głowy LED, to są to bardzo przyzwoite konstrukcje. Są szybkie podobnie jak wiele innych podobnych głów, ale nie tak jak 101.

12

przejrzałem youtube, mac 101 nie jest szybki, on zapi..dala, cena jak widzę ok. 7500zł/szt. korzystna, jednak na chwilę obecną ciut za duża jak na mój portfel (zapewniam jednak, że ten model zagości u mnie bez dwóch zdań), tym czasem natrafiłem jeszcze na ciekawą propozycję od GLP, a dokłądnie model YPOC 250 Pro (ok. 5000zł/szt.) spojrzałem na możliwości (oraz funkcje), nie ukrywam że taka główka zaspokoiła by moje potrzeby na imprezy jakie aktualnie miałbym prowadzić (nie są to eventy więc na pierwszy rzut nie potrzebuję nie wiadomo czego - w miarę z rozwijaniem się bez wątpienia będą kupowane co raz lepsze i tak dalej).

Co myślisz o tym modelu?

13

Mikey napisał/a:

przejrzałem youtube, mac 101 nie jest szybki, on zapi..dala, cena jak widzę ok. 7500zł/szt

Chyba żartujesz sobie lol
U nas jest za niecałe 5000 netto.
Różne rzeczy słyszałem, ale żeby 50% VATu? wink

Mikey napisał/a:

a dokłądnie model YPOC 250 Pro
[...]
Co myślisz o tym modelu?

Nic nie myślę, nie miałem styczności.

Ostatnio edytowany przez KacperP (2011-02-21 16:52:38)

14

cenę sprawdzałem tutaj http://www.thomann.de/pl/martin_mac_101.htm

15

Uważam ze te głowy nie są warte 6000zł - żeby robiło to efekt (np. matryce ) jest potrzebna duża ilość by to posiadało ręce i nogi.
Przy ilości 30-40 szt jak na pokazach marttina na YT  jest ok ale przy takiej ilości za ta cenę naprawdę można Kupic coś dobrego.
Wiem są firmy które stać na takie ustrojstwo tongue ale nie widzę tego u osoby która zaczyna - chyba ze nie ma co z dotacja robić.