Odp: co na scenę
Vandj a możesz wrzycic jakies foto jak to wyglada jeśli się zmieni kolorek albo jakieś gobo?
jak bys mógł to będę wdzięczny
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Vandj a możesz wrzycic jakies foto jak to wyglada jeśli się zmieni kolorek albo jakieś gobo?
jak bys mógł to będę wdzięczny
oka juz sie robi paczka rar... z montazu. mamtylko niebieski kolor . Ogolnie głowy daja rade jak sie o nie dba (czesto czysci i konserwuje). Kupic kejsy i moze bedzie gitara
głowy maja dimmer, color, gobo, rotogobo,open - strobo, pan, tilt i chyba speed pan tilt. minusem jest ostrość bo ręczna (z przodu otwór na wkretak)
vandj dziękuje serdecznie
Jedyny minus jaki mnie spotkał to przysłona wentylacji na obudowie (wtajemniczeni beda wiedziec o co chodzi po fotach) na ooo3 dobrze to widac. Przysłona była w połowie głów a w połoie nie ale to nie problem dorobic z blachy.
ale ogolnie dobrze chodza
http://www.genesisclub.pl/zlotow/galler
0_18_2.jpg
810_75.jpg
726_85.jpg
29_145.jpg
607_25.jpg
0524_9.jpg
Te ostatnie zdjęcie jest najlepsze
W niedługim czasie w teatrze w którym pracuje szykuje się zakup nowych głów około 6 sztuk.
I teraz pytanie jakie głowy wybrać ?
W teatrze pracuje 6szt. MAC 301 2szt. MAC 250 (jednak są zbyt głośne), okolo 40szt. PC 1kW.
Wymiary sceny to około 10x6m
Zasilanie 2x 63A i 125A
Compulite Dlite 72
Razem z kierownikiem technicznym i drugim oświetleniowcem stworzyliśmy taką mini listę punktów które dane głowy muszą spełniać.
1. Strumień swietlny min 45.000 lumenów
2. Temperatura barwowa min 6.500 K
3. Elektorniczny fokus
5. Elektorniczny liniowy zoom około 10°-40°
6. CMY + min 7 kolorów + open ( w tym filtry CTO 2500K i CTO 3200K )
7. Tarcza gobo z min 5 stałymi gobo
8. Tarcza gobo z min 5 rotacyjnymi gobo
9. Pryzma 3-krotna
10. Szybki iris
11. Dimmer 0-100%
12. Frost z regulowaną projekcją strumienia światła.
13. Odpalanie lampy z poziomu sterownika.
14. Cicha praca wentylatorów, ruchu głowy, rotacji, strobo itp
15. Waga max 32 kg. przy 6 sztukach.
To są takie ogólnie wymagania. Dopiero zabieram się za szukanie takich głów któe po części te wymagania spełnia. Może macie jakieś własne propozycje jakie głowy wybrać, na co zwracać uwage, czego się obawiać.
Głowy będą przeważnie używane podczas spektakli muzycznych ale także podczas koncertów i eventów. Dużą rolę gra głośność pracy. Niestety w teatrze aktorzy są dogłaśniani mikroportami dopiero w momencie parti śpiewanych, na dialogi niestety używana jest naturalna akustyka.
Np.
Alpha Profile 700 - jedna tarcza gobo ale jest system "ramek"(noży) bardzo przydatny w teatrze
Alpha Spot HPE 700 - z dwiema tarczami gobo bez 'ramek"
Ostatnio edytowany przez Dawid (2011-02-20 09:08:51)
Myślę, że warto się zastanowić nad VL 3500 Spot lub VL 1100 w wersji tugsten z ramkami profilowymi
Vari-lite byłby najlepszy jednak nie proponowałem koledze gdyż zaraz by zarzucił że w nocie producenckiej jest podane że urządzenie osiąga 20 000 lumenów a nie jak on chciał "1. Strumień swietlny min 45.000 lumenów" i tu się właśnie pojawia problem że różni producenci robią różne pomiary przez co te wyniki są tak rozbieżne.
Ewentualnie mac 700 ale ze strumieniem jest ta sama sprawa co w vari i waga jest troszkę większa
Ostatnio edytowany przez Dawid (2011-02-20 12:36:05)
Myślę, że parametry typu strumień świetlny podawany katalogowo przez producenta nie powinien być brany pod uwagę przy tego typu zapytaniach. Co innego postawić konkurencyjne urządzenia kolo siebie, ustawić parametry i zmierzyć w tych samych warunkach pracy.
też mam takie zdanie, niestety wiem jak to jest z przetargami i innymi tego typu rzeczami ...
Akurat jeśli chodzi o lumeny to taki wymógł postawił kierownik techniczny. Wysłałem taka ogólną liste tego co ustaliliśmy. Wiadomo że mało realne jest spełnienie kazdego punktu. W sumie ja osobiście wolałbym np mieć większa ilość gobosów kosztem mniejszej ilości kolorów na tarczy. Na początku zastanawiałem się nad Vari*Lite 2500 Spot. Jednak niestety nie znam przyblizonej ceny tych głów.
Dlatego pisze tutaj by jak najwięcej było propozycji
Co do maców 700 to kiedyś pewna firma na event przywiozła do nas 4 sztuki. Niestety już na samym poczatku zostały wyeliminowane z powodu głośniej pracy, nie pamietam już czy to chodziło o shuter czy o iris.
Jeśli chodzi o wage to nie jest ona aż tak ważna. Przeważnie głowy będą wisiały na zamontowanej na stałe sztaludze której udźwig punktowy to 70 kg. Jednak max waga podana wyżej jest waga dopuszczalną na sztalugę ruchomą która pod katem urządzeń inteligentnych jest praktycznie nei wykorzystywana, jednak wole mnieć zabezpieczenie tak na zaś.
Ostatnio edytowany przez Lj_Seba (2011-02-20 17:07:12)
Akurat jeśli chodzi o lumeny to taki wymógł postawił kierownik techniczny. Wysłałem taka ogólną liste tego co ustaliliśmy. Wiadomo że mało realne jest spełnienie kazdego punktu. W sumie ja osobiście wolałbym np mieć większa ilość gobosów kosztem mniejszej ilości kolorów na tarczy. Na początku zastanawiałem się nad Vari*Lite 2500 Spot. Jednak niestety nie znam przyblizonej ceny tych głów.
Dlatego pisze tutaj by jak najwięcej było propozycji
Co do maców 700 to kiedyś pewna firma na event przywiozła do nas 4 sztuki. Niestety już na samym poczatku zostały wyeliminowane z powodu głośniej pracy, nie pamietam już czy to chodziło o shuter czy o iris.
Jeśli chodzi o wage to nie jest ona aż tak ważna. Przeważnie głowy będą wisiały na zamontowanej na stałe sztaludze której udźwig punktowy to 70 kg. Jednak max waga podana wyżej jest waga dopuszczalną na sztalugę ruchomą która pod katem urządzeń inteligentnych jest praktycznie nei wykorzystywana, jednak wole mnieć zabezpieczenie tak na zaś.
Wszystko może hałasować gdy nie jest regularnie dmuchane i smarowne. VL 2500 Spot to troszkę droga sprawa. postawił bym na AlphaSpoty bądź MAC 700 pod warunkiem że będą często czyszczone
Szczerze to patrząc na lampy ktore wiszą obecnie na scenie to nie spodziewałbym się jakiegoś szczególnego czyszczenia ich ;/
A coś może z marki Robe by się nadawało ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 10 zapytań ]