Temat: ALFA 24/255
Dzień dobry.
Po dwutygodniowych poszukiwaniach udało mi się wreszcie znaleźć miejsce gdzie 'branża' wymienia się poglądami. Jak wszyscy doskonale wiemy w Polsce nie ma żadnego forum wymiany poglądów poza firmami gdzie sprzęt się kupuje.
Jestem początkującym Świetlikiem, a raczej będę nim lada chwila. Pracę dostałem przy okazji funkcji kinooperatora ale docelowo mam być tylko realizatorem światła. Wątek zakładam dla takich jak ja - zielonych osób pracujących na niezniszczalnym, pierwszym sprzęcie z możliwością przyszłej na lepszy.
Mam świadomość że przeciętny użytkownik tego forum czytając mój post uśmiecha się (w zależności od wspomnień) półgębkiem lub bardzo szeroko, niemniej uważam, że szlachectwo zobowiązuje A tak serio to skądś wiedzę trzeba czerpać. Co prawda o stopniu doświadczenia świadczy stopień zniszczenia sprzętu, ja jednak wolę zachować to co mam. Mam w końcu najlepszy sprzęt na świecie (bo jeszcze przez rok jedyny dostępny).
Ad rem.
Czy na Alfie mogę sobie tak ustawić suwaki aby mieć jeden PAR w różnych konfiguracjach z różnymi reflektorami na różnych suwakach? Przykład: Mam scenę niebiesko-zieloną z białym oświetleniem punktowym muzyków i wygaszoną mocną kontrą z tyłu (też białą). Chodzi o to aby mieć na jednym suwaku wszystkie np. zielone boczne, na innym suwaku wszystkie kolorowe (czyli zielony i niebieski) a na trzecim do tego kolor i kontrę. Będę musiał mieć jeden reflektor na różnych suwakach - da radę zrobić?
Pozdrawiam i