Odp: Awaria American DJ Vizi LED SPOT
Dodatkowo jeśli padłby scalak to głowa w ogóle nie powinna reagować na DMX-a...
Czasem coś tam zaskoczy dostaje błędne informacje jakieś przekłamania - wariuje i sieje dalej, robi syf
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Oświetlenie inteligentne » Awaria American DJ Vizi LED SPOT
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dodatkowo jeśli padłby scalak to głowa w ogóle nie powinna reagować na DMX-a...
Czasem coś tam zaskoczy dostaje błędne informacje jakieś przekłamania - wariuje i sieje dalej, robi syf
Głowa normalnie reaguje na sygnał DMX, tylko inne urządzenia świrują, gdy ona jest w lini.... Więc już nie wiem....
Dobra Panowie.
Tak na podsumowanie.
Jakie czynności po kolei wykonywać, aby naprawić tą głowicę, bez wysyłania jej do autoryzowanego serwisu ?
Dziękuję Wam bardzo, za dotyczasową pomoc.
Ostatnio edytowany przez FreeStyler_DMX (2011-01-03 21:13:43)
napisz czy przelatuje sygnal przez urzadzenie przy wylaczonym zasilaniu ... i czy objawy tez sa takie same jak podlaczysz urzdzenie jako ostatnie .
Najprościej - oscyloskop dwukanałowy, jeden kanał zapięty na wejście, drugi na wyjście. I porównujesz sygnał. Po czym odpinasz przewód którym sygnał DMX "dolatuje" do urządzenia. Patrzysz co się dzieje na oscyloskopie. Powinno być na linii czysto. Jeśli są zakłócenia należy szukać przyczyny w urządzeniu. Czyli sprawdzasz półprzewodniki, ew. wymieniasz scalaczek - konwerter RS485. Jeśli nie dysponujesz oscyloskopem pozostaje na "pałę" wymienić wszystkie półprzewodniki doprowadzające sygnał DMX do scalaczka/konwertera i liczyć na to że głowa zadziała...
Ostatnio edytowany przez tomcio (2011-01-04 12:40:11)
SpiN jak glowa jest ostatnia to tez wszystko wariuje. Co do przkeazywania sysgnalu gdy jest wylaczona to sprawdze i napisze.
Tomcio nie mam oscyloskopu. Wina jest w urzadzeniu i wiem to bez oscylokopu, gdyz gdy tylko wypne ta jedna uszkodzona glowice wszystko wraca do normy. Pytanie co jest w niej nie tak. Nie mam czas narazie, aby dawac ja na gwaracje.
No właśnie jest on potrzebny do diagnostyki - co powoduje te zakłócenia. Bez niego nie jesteś w stanie stwierdzić co w urządzeniu jest nie tak. Pozostaje jedynie wymiana półprzewodników na chybił trafił.
Chyba ze tak...
Dzięki pomocy kolegi SpiN głowa została naprawiona
Ostatnio edytowany przez FreeStyler_DMX (2011-01-14 21:24:16)
Postaram się. Jednak więcej szczegółów na ten temat może udzielić kolega SpiN, ja napiszę to co wiem po swojemu, według mojej wiedzy, która w tym temacie jest bardzo mała...
Tak naprawdę to głowa nie jest w pełni sprawna (patrząc na jej funkcjonalność)
Głowica może działać w trybie Master/Slave. Zapewne jak każde urządzenie w DMX posiada konwerter z sygnału cyfrowego na analogowy, który oprócz funkcji odbierania, może również nadawać sygnał. Wyciągnął go i odgiąłem 4 nóżkę (jak kazał kolega SpiN), która odpowiada za nadawanie sygnału. Inne urządzenia przestały świrować. Teraz ta głowa nie może być w trybie Master, bo nie będzie nadawać sygnału, jednak ja i tak nie używam tej funkcji, a nawet, gdyby zaszła taka potrzeba, to będę jej używał jako Slave.
SpiN jak coś źle napisałem to mnie popraw
znaczy ze co??
wewnętrzny błąd SYSTEMU- mimo salve wysyłał na master? czy wysypał się 75176 driver rs-u i wysyłał jakieś śmieci??
vandj... przeczytaj mój pierwszy post, stań z boku i nie prowokuj....
napinasz się jak plandeka na żuku a to nie o to chodzi
jestem ciekaw czy pomogła by wymiana el. a nie demobil jednej z funkcji - zależy nam na poprawnym działaniu sprzętu a nie na "1/2 działa "
stań z boku
nie pisz do mnie z boku...
skoro piszesz ze jesteś zielony to poczekam na wypowiedz innej osoby
Ostatnio edytowany przez vandj (2011-01-16 13:33:54)
Jest duża różnica między z boku, a zboku jeżeli o to Ci chodzi....
Szczerze to mnie to nie interesuje, czy wymiana tego elementu usprawni mi głowę o tryb Master, którego i tak nie używam (a tylko tą funkcję straciłem), a jakby co to mam jeszcze drugą główę, która może być Masterem.
Fakt, jestem zielony z elektroniki, jednak nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem...
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 10 zapytań ]