W roku 1986 U.S.Institute of Theatre Technology (USITT) wprowadził jednolity standard kolorów włączników współpracujących z pozytywną transmisją dmx.
Cztery lata później (1990) wprowadzono kilka poprawek i powstał standard "zielony" kolor włącznika.
Pod koniec lat dziewięćdziesiątych, w roku 1998 wprowadzono następne poprawki i stworzono standard "kolor czerwony".
Prawdopodobnie przyczyną braku współpracy splitera z użytkownikiem jest kolor kontrolki zasilania. Problemy znikną - wymień pomarańcz na czerwony. Badania naukowe stwierdziły ze kolor pomarańczowy źle wpływa na transmisje dmx.
Tak na poważnie
marcin1111 napisał/a:witam mam jeszcze jedno pytanie. . . mam kilka sterowników,podłączam je pod DMX splitter i skaner i przy jednym sterowniku działa prawidłowo czyli skaner widzi sygnał DMX-a,natomiast przy drugim jakby sygnał DMX-a nie dochodził.Pomijając splitter oba sterowniki podpinając bezpośrednio pod skaner działają prawidłowo..........
Ty podpinasz dwa sterowniki na raz??? - jakoś tak wnioskuje z twojego posta.
Mamy 2 splitery proxiumy i działają prawidłowo i o dziwo maja pomarańczowy włącznik zasilania. Mozę coś zakłóca prace splitera - sterownik od tub led to chińskie ustrojstwo powinno przez 30 spliterów iść.
wydaje mi się ze jest problem z optoizolatorami bo to one przepychają sygnał przez naszego firewala dmx-owego zadzwoń do nich pan Marek szybko ogarnie sprawę. Mozę jakieś el zostały zastąpione innymi podczas montażu i nie współpracuje to prawidłowo. Jak masz możliwość na parę min zmienić stół sprawdź czy na innych stołach współpracuje może vektor wysyła zbyt dobry sygnał?
Ostatnio edytowany przez vandj (2010-11-09 19:33:19)