Temat: Rozdzielnica estradowa - DIY - How To?
Nadszedł czas aby w firmie zrobić porządną elektrownię. Taką która zaczyna się od gniazda 125A.
Oczywiście najprostszym rozwiązaniem było by zadzwonić do firmy ABL lub MAZ-ON i powiedzieć im "hej chłopaki - macie tutaj troszkę kasy i zróbcie mi rozdzielnię", ale jednak postanowiłem zrobić ją od podstaw. Głównymi czynnikami które przekonały mnie do własnoręcznej budowy są:
- wolny duży RACK na kółkach.
- dostęp do osprzętu elektrycznego po preferencyjnych cenach
- posiadanie w firmie dwóch wykwalifikowanych elektryków którzy znają się na swojej robocie
- trochę wolnego czasu
- jestem pewien każdej rzeczy którą wykonam od podstaw
Miałbym pytanie do was o wasze doświadczenia w użytkowaniu/budowie takich rozdzieli. W sumie zależy mi najbardziej o jakiś pomysł na rozlokowanie gniazd i zabezpieczeń. Może ktoś mógłby mi pstryknąć kilka zdjęć gotowych rozdzielni na których pracujecie?
Rozdzielnia będzie miała komputerek mierzący wszystkie prądy napięcia i moce na poszczególnych fazach. Tutaj rodzi się moje pytanie czy warto zamontować dodatkowy woltomierz mierzący napięcie między "0" a "przewodem ochronnym". Zawsze powinno być 0V ( ostatnio miałem taki przypadek że było prawie 1,8V i były straszne problemy z wyrzucającą różnicówką ( bynajmniej nie przez nasze urządzenia ).
Jeszcze jedno pytanie o zabezpieczenia ( wiem że tym będą się zajmowali "moi" elektrycy ) ale mi chodzi bardziej o to, na co zwrócić szczególną uwagę? Coś czego może nie zauważyć elektryk nie pracujący na co dzień w branży? Może jakieś sugestie?
Wszystkie uwagi mile widziane.