1

Temat: Splitter PXM PX 094 1in - 6out grzecznie pytam

Pytanie do użytkowników tego urządzenia czy nie macie problemu z dołączaniem innych urządzeń. Bo u mnie gdy podłączam dodatkowo tuby led lub teraz TW1 główkę to ich nie widzi, każde osobno tak, pali bez problemu. Mam wybór albo reflektory, albo tuby albo głowa. mam co prawda inne linie DMX dochodzące bezpośrednio do Vectora i ogarniam to, ale chciałem tak połączyć w jednym torze i nie daje rady. Adresy dobrze ustawione, sprawdzone kilkakrotnie przez 2 osoby, zarówno w stole jak i na sterowniku tub czy TW1.
Pozdrawiam big_smile

Bogdan

HD

2

Odp: Splitter PXM PX 094 1in - 6out grzecznie pytam

urządzenia na jednej fazie zasilającej czy różnie ?

3

uzeb napisał/a:

urządzenia na jednej fazie zasilającej czy różnie ?

To nie powinno mieć znaczenia. Wyjścia splittera są izolowane optycznie więc nie powinno mieć znaczenia jakie urządzenie jest na której fazie.

http://www.galeriaotwock.waw.pl/avekamil/jeb.jpg

4

witam mam jeszcze jedno pytanie. . . mam kilka sterowników,podłączam je pod  DMX splitter i skaner i przy jednym sterowniku działa prawidłowo czyli skaner widzi sygnał DMX-a,natomiast przy drugim jakby sygnał DMX-a nie dochodził.Pomijając splitter oba sterowniki podpinając bezpośrednio pod skaner działają prawidłowo..........
Splitter jest nowy,przy jednym sterowniku działa,przy drugim nie.
Trochę nie chce mi się wierzyć że to wina splittera
Ciekawe czy mieliście taki sam problem ?
Czym to może być spowodowane . . . . czy sterownikami czy??????????????

5

jakie to sterowniki?

6

cp 256 i cp256/64

7

mecze się podpinam na wiele sposobów splitter. kable na pewno sprawne
na sterowniku CP-256/64 futurelight działa.. skaner widzi sygnał DMX ..Skanery Robe XT 575
a na sterowniku CP-256 futurelight nie oczywiście .przez splitter bez splitetra działa skaner widzi sygnał
już sam  nie wiem. oddać splitter????

8

a co do spliterów to mam 3 sztuki PX 094 z małym pomarańczowym włącznikiem i żaden nie chce działać z więcej niż jednym podpiętym DMX, podłączyłem Martina i wszystko wystartowało od razu tylko kable przepiąłem, wniosek taki że coś musi działać na innym protokole albo coś w tej okolicy. Kolega Forpi ma takie same PX 094 tylko z czerwonym włącznikiem i te trybią, zakupiłem Martina a tamte do Proximy niech coś zrobią może aby działały, może ktoś chce nabyć to się pozbędę za połowę ceny może...

Bogdan

HD

9

Ja chętnie nabędę. Spliterów nigdy dość. Odpowiedź na pytanie: Nie miałem nigdy problemu z PX spliterami

Michał Bystrzycki
--------------------

10

W roku 1986 U.S.Institute of Theatre Technology (USITT) wprowadził jednolity standard kolorów włączników współpracujących z pozytywną transmisją dmx.
Cztery lata później (1990) wprowadzono kilka poprawek i powstał standard "zielony" kolor włącznika.
Pod koniec lat dziewięćdziesiątych, w roku 1998 wprowadzono następne poprawki i stworzono standard "kolor czerwony".
Prawdopodobnie przyczyną braku współpracy splitera z użytkownikiem jest kolor kontrolki zasilania. Problemy znikną - wymień pomarańcz na czerwony. Badania naukowe stwierdziły ze kolor pomarańczowy źle wpływa na transmisje dmx.

Tak na poważnie

marcin1111 napisał/a:

witam mam jeszcze jedno pytanie. . . mam kilka sterowników,podłączam je pod  DMX splitter i skaner i przy jednym sterowniku działa prawidłowo czyli skaner widzi sygnał DMX-a,natomiast przy drugim jakby sygnał DMX-a nie dochodził.Pomijając splitter oba sterowniki podpinając bezpośrednio pod skaner działają prawidłowo..........

Ty podpinasz dwa sterowniki na raz???  - jakoś tak wnioskuje z twojego posta.

Mamy 2 splitery proxiumy i działają prawidłowo i o dziwo maja pomarańczowy włącznik zasilania. Mozę coś zakłóca prace splitera - sterownik od tub led to chińskie ustrojstwo powinno przez 30 spliterów iść.

wydaje mi się ze jest problem z optoizolatorami bo to one przepychają sygnał przez naszego firewala dmx-owego zadzwoń do nich pan Marek szybko ogarnie sprawę.   Mozę jakieś el zostały zastąpione innymi podczas montażu  i nie współpracuje to prawidłowo. Jak masz możliwość na parę min zmienić stół sprawdź czy na innych stołach współpracuje może vektor wysyła zbyt dobry sygnał?

Ostatnio edytowany przez vandj (2010-11-09 19:33:19)

11

Kolejno podpinałem PX i żaden nie chciał współpracować, do Martina przełożyłem kabelki i wszystko wystartowało jak to mówią od pierwszego kopa, pan Marek nie ogarnia tematu, dzwoniłem z zapytaniem i nie znają odpowiedzi, stołu nie zmieniałem, może jutro się jeszcze na to zdobędę, a drugie urządzenie to Martin TW1 i tez nie startował, a na Martinie od razu.

Bogdan

HD

12

jak nie masz 2 stołu bądź jest to jakiś problem ustaw jakieś urządzenie na master a drugie na sejwa przepchnij to przez spliter. Głupią pare led czy coś smile a ten martinowski łapie chyba kilka protokołów o ile pamietam może to wpływa na kompatybilność

Ostatnio edytowany przez vandj (2010-11-09 20:01:14)

13

stół mam więc spoks, ale tak czy inaczej urządzenie ma działać na moim stole, nie zmienię Vectora zielonego na coś innego, przynajmniej nie tak szybko, a tak w ogóle to mierzony był sygnał dmx w Vectorze i nie odbiegał od normy.

Ostatnio edytowany przez rokigd (2010-11-09 20:02:11)

Bogdan

HD

14

lub spróbuj z vektora do martina z martina do proximy ... nie powinno się tak robić no ale potrzeba matka wynalazku

15

Nie widzę potrzeby takich eksperymentów, każde kolejne niepotrzebne lub zbędne urządzenie to być może kolejny kłopot, proste jest najlepsze, jak nie dojdą co jest to po prostu zmienię splitery na innego producenta np Martina, od samego początku zrobił na mnie dobre wrażenie, wszystko wystartowało po przełożeniu kabli z PX do Martina  big_smile i ma tylko jedno wyjście mniej a kosztuje tyle samo. Michał słyszał niezbyt pochlebne opinie o Martinie to tak na przykład, ja mam go od 2 dni i jak na razie działa to co nie chciało działać. Muszę wyrobić sobie opinię o produkcie, do tej pory PXM było super, dawało radę, mam PX 095 razem tego z 14 paneli po 12x 2300W i ....  więcej prywatnie jak ktoś zainteresowany. PX 156, 157 dają radę

Bogdan

HD