Temat: Konserwacja i wszystko co z nią związane urządzeń inteligentnych

Słuchajcie, czego używacie do czyszczenia głów ( oczywiście oprócz pędzelka i sprężonego powietrza)? Martin( jako, że mam 500 i 600 do gruntownego wyczyszczenia) poleca jakieś tam specyfiki, pewnie cholernie drogie.

2

Odp: Konserwacja i wszystko co z nią związane urządzeń inteligentnych

Co do czyszczenia wszelkich urządzeń polecam wszystko czym powinno się czyścić komputer i inną elektronikę:p Proszę używać markowych produktów bo te nie markowe strasznie wolno schną i mogą powodować szybsze starzenie się wszelkich gumowych elementów oraz blaknięcie farby w miejscach w których włożymy za dużo wysiłku w czyszczenie.

3

Karolus mam na myśli jakieś konkretne produkty do optyki ( szczególnie do filtrów dichricznych, aby ich nie zniszczysz )  no i jakieś dobre, płynne smarowidło do focusa, irisa itd.

4

mam w firmie taki fajny smar w sprayu (silikonowy) produkcji włoskiej, zalecany do konserwacji urządzen przez ClayPaky oraz SGM... dowiem się jak się nazywał i napiszę...;)

Ostatnio edytowany przez ropniak (2008-06-26 20:27:00)

5

zajebiaszczo;) będe wdzięczny

6

ale dam odpowiedź w przyszłym tygodniu.... mam wolny weekend...:) pierwszy od dawien dawna....:)

7

Konserwacja urzadzen iteligentnych, powinna sie odbywac z udzialem inteligentnych osob.
Autoryzowany serwis najlepiej potrafi robic ta robote.
Glowa to nie pralka, a tyz sie ruso.
Pozdrawiam nieautoryzowanych majsterkowiczow i polecam autoryzowanych fachowiczow. Hej

Vari-Czub.Chirurgia oświetlenia scenicznego wraz z dyslekcją i czystym strumieniem świadomości,wraz z fizycznością pracy,i ochota do tworzenia.Wraz ze wszystkim co związane ze światłem..,i jeszcze pewne przemyślenia.

8

a przecież wiadomo że nikt nie inteligentny nie rozkręca sam główki

9

kajmar888 napisał/a:

Karolus mam na myśli jakieś konkretne produkty do optyki ( szczególnie do filtrów dichricznych, aby ich nie zniszczysz )  no i jakieś dobre, płynne smarowidło do focusa, irisa itd.

Szkoda, że nikt wcześniej nie odpowiedział na w/w pytanie.
Właśnie siedzę na sztuce i załamuje się patrząc na głowy które wypożyczyliśmy z pewnej firmy rentalowej. Chodzi o Robe color wash 575AT. Świecą tak jakby miały w środku żarówkę 60W - wszystkiemu winny jest syf jaki znajduje się w środku główki. Po otwarciu naliczyłem z 20 różnego rodzaju owadów i tonę kurzu. Z racji, że jutro jadę dalej w trasę z tymi głowami to muszę je szybko wyczyścić. Nigdzie nie znalazłem płynów do czyszczenia optyki, więc kupiłem czysty spirytus... zobaczę czy uda mi się doprowadzić te głowy do używalności. Bo jak na razie efekt jest żenujący ( dobrze że sala jest mała i niska więc trochę je widać.
Mam nadzieję, że nie uszkodzę filtrów dichronicznych.

http://www.galeriaotwock.waw.pl/avekamil/jeb.jpg

10

Jeśli spirytus to izopropylowy dostępny bez problemu w każdym sklepie z elektroniką a do smarowania olej silikonowy podkreślam słowo olej.

11

Używam spirytusu izopropylowego jak czyszczę sprzęt w firmie. Ale jak wspomniałem - wtedy byłem na sztuce i nie mogłem sobie pozwolić na jeżdżenie i szukanie sklepu ze sprzętem do czyszczenia optyki.

Swoją drogą rozmawiałem ostatnio z kolega, który pracował w firmie zajmującej się składaniem optyki do wojskowych noktowizorów - czyli sprzętu najwyższej klasy. Do czyszczenia używał mieszaniny eteru i nafty ( proporcji niestety nie znał) i kółek z filcu o różnych wielkościach.

12

Też jestem ciekaw tych firm jakie polecacie.

U siebie w lokalu mam do gruntownego czyszczenia 8 x PR Lighting 575 Solo i 2 x PR Lighting 575 Pilot. Odziedziczyłem je z innego lokalu i ponoć są po serwisie... Tylko jakim? Skoro w środku wyglądają jakby ich nikt jeszcze nie czyścił hmm

Ja osobiście używam pędzelka i kompresora. Oczywiście ustawiam go odpowiednio smile

Powiedźcie mi jeszcze czy te wentylatory do chłodzenia żarówki mają obydwa zasysać powietrze do środka? Bo w każdej głowie inaczej są zamontowane hmm

13

oSA napisał/a:

Też jestem ciekaw tych firm jakie polecacie.

Ja osobiście używam pędzelka i kompresora. Oczywiście ustawiam go odpowiednio smile

Kompresor olejowy czy bezolejowy? wink

14

Co do wiatraków to logika podpowiada aby jeden zasysał a drugi wydmuchiwał powietrze, tak jak jest np w zasilaczach komputerowych.

A co do kompresora to ja używam olejowego (bez olejowe to raczej małe i z małą wydajnością) ale mam założony porządny filtr, więc nie ma mowy aby cząsteczki oleju się wydostały.

Patrz w lusterka. Sprawdź dwa razy.
    MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE !

15

Ja do czyszczenia używam:

- kompresor
- pędzel
- miękka ściereczka z bawełny
- do filtrów i optyki - Window Plus do mycia okien smile Mac 500, 600, Robe 160, 250, 700 - nic filtrom nigdy się nie stało
- Do smarowania prowadnic (np. focus) używam smaru silikonowo teflonowego (TF)