Temat: Co i jak? Jak to ugryść...

Jeśli można zapytać specjalistów to bardzo bym prosił o odpowiedź.

Będę miał troszkę oświetlenia do dyspozycji na sztuki dla Gminnych Ośrodków Kultury w moich okolicach i nie wiem od czego zacząć. Będę odpowiedzialny za ten sprzęt i mam jak najszybciej powiedzieć co będzie mi potrzebne... czyli jakie kable rozdzielnie i inne pierdółki.

Sprzęt który ma być opięty to:

12 x Mac500 + w przyszłości 6 Mac600,
8 x Led Panel Flash FL-672 sztuk 8,
8 x Showtec Sunstrip Active,
6 x Reflektor PC 1000W jaki? albo Par 56?64? na artystów
2 x DYM + wentylatory
24 x PAR 64  + Dimmer jaki????

Jakich kabli użyć bo wiem że na kablu się nie oszczędza żeby później jakiegoś zonka nie było. Jak zaprojektować rozdzielnie i jak później rozpprowadzić to fajnie na urządzenia.

Przypominam że ponad 10 lat byłem d'jem a teraz dostałem taką fuchę i chciałbym robić to dobrze.

A jak na razie jestem totalnym laikiem wink

Prosze o informację jak  to opiąć i jakich dimerów oraz sprzętu użyć aby to było zrobione dobrze.

Dzięki za informację

I jak by ktoś był w pobliżu Częstochowy na jakiejś sztuce zapraszam na browarka wink

2

Odp: Co i jak? Jak to ugryść...

Jak narazie to nic nie zadziała bo stołu nie ma

3

Michale to wiem smile Stół jak najbardziej GrandMa Full Size ale to w Nowym Roku. Na chwile obecną muszę to ogarnąć na czymś mniejszym ala Pilot 2000/3000 Czy któryś SGM Studio

4

co do dimmerów to ja jestem wielkim zwolennikiem Agatów, avo lub ma lighting...ew. ETC. sposób zasilania raczej oparty na kablach 16A i stworzenie całego systemu na kablach 16 A...łącznie z wtyczkami urządzeń. ( z takim rozwiązaniem spotkałem się pracując z anglikami i powiem Wam że sprawdzało się rewelacyjnie)

5

A jakich długości i grubości kabli się używa? główny i póxniej te które ida od mojej rozdzielni do sprzętu

6

jako główny zasilajacy kup 5x25 to będziesz miał spokój ma przyszłość i zmieścisz go we wtyczke 63A. A od rozdzielni 3x2.5 w gumie ewentualnie piony 5x4 albo 5x6 i małe rozdzielnie ma kracie żeby mniej ciągania drutów było.

7

5x16mm2 do 63A.
5x25mm2 do 125A
Piony zrób sobie do 20-25m powyżej tego rozmiaru się nie opłaca i lżej to nosić.
A jak będzie trzeba to laczysz 2 szt masz 40-50m
Popatrz na ofertę rozdzielni i zlacz w pce.

Piony 32 to jak ktoś wyżej napisał 5x6 lub 5x4.
Dimmery  tu zależy od funduszu którym będziesz operował. Pxm też się nadaje byle nie china. Do rozprowadzenia zasilania na kracie polecam płetwy (gumowa rozdzielnia z 9 gniszdami 16A podzielonymi na 3 fazy. Gniazdo 32 in i out ) używając czegoś takiego masz za pomocą 1 pionu masz 9 gniazd na kracie z możliwością rozbudowy o nastepna pletwe. Nie ciagniesz  tylu kabli na gore to samo tyczy się dimmerow z tym że uzywasz kabli wielozylowych zakoncznych wielowtykim scopem lub. hartingem .  Elektrownia 63A to 2-4 gniazda 32a i 9-18 gniazd 1 faz.125A to 6 gniazd 32A.2 gniazda 63A. I kilkanaście 16A. Z zabezpieczonym każdym gniazdem  gniazda 3 fazowe polecam zabezpieczyć jednopolowymi (1 szt na 1 fazę) nie wybije cale gniazdo a tylko jedną faza. Wyl. Roznicowopradowy. Główny.awaryjny i w miarę dobre mierniki
. V i A oraz jak zostanie parę pln a grasz z agregatow to hz

Ostatnio edytowany przez vandj (2010-10-06 16:41:08)

8

Dzięki za info tylko kurde nie mogę się z natłokiem informacji uporać wink i sobie tego wobrazić jak to ma być popodpinane i rozciągnięte.

Znalazłem takie rozdzielnie w racku

http://maz-on.pl/images/dodatki/1a.jpg

http://maz-on.pl/images/dodatki/2.jpg

co o nich myślicie?

Ostatnio edytowany przez coolibeer (2010-10-06 19:17:48)

9

Czy na początek taki dimer będzie ok?   

http://www.pxm.pl/images/1PX095_680x150.png

Powiedzmy 2 belki z tyłu po 6 PAr64 i resztę na oświetlenie artystów na początek by starczyło.

A jeśli zastosował bym 6 sztuk PC po 1000W to starczy taki dimer jak ten:

http://www.pxm.pl/images/px170%20600x360.png

10

Ten 6 x 1200 nadaje się do instalacji stałych kluby itd. Lepiej posiadać 2 dimmery 12 kanalowe obskoczysz i front i horyzont i co tam będziesz chciał. Wielozłącze kable wieloparowe i jest ok.
Co do rozdzielni może być taka. Byle by posiadała potrzebne badania. Popatrz w googlach na inne.

11

Jeśli moge coś zasugerować to generalnie po poierwsze zastanów się nad tym:
Jakie masz urządzenia i ile i dopieru w oparciu o tą wiedze stwórz sensowny system dystrybucji prądu

12

Witam!
Proszę o pomoc - zakładamy teatr i chcemy zacząć

13

Kiju no napisałem wyżej co mam. Wiem że to co jest to mało więc będę chciał to powiększać. Chcę już kable i rozdzielnie kupić już na przyszłość aby coś spokojnie można było dokładać i unowocześniać.

Od czegoś muszę zacząć.

14

na początek proponuje porządne fundamenty wylać....matę termoizolacyjną dać i porządną kanalizacje w kiblu

15

a co do pytań kolegi Coolibeer to rozważ http://www.agat.warszawa.pl/rc-max.html