Temat: Kursy dla realizatorów światła - Czy coś takiego istnieje ??
Mam pytanie czy w naszym kraju organizuje się jakieś kursy dla realizatorów światła? Jeśli tak to gdzie jeśli nie to dlaczego. Bo dla akustyków to jest pełno!
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Informacje o testach, pokazach, imprezach dla oświetleniowców » Kursy dla realizatorów światła - Czy coś takiego istnieje ??
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie czy w naszym kraju organizuje się jakieś kursy dla realizatorów światła? Jeśli tak to gdzie jeśli nie to dlaczego. Bo dla akustyków to jest pełno!
Z tego co wiem niejaki Pan Adam Domański coś próbuje w tym kierunku robić. A co takiego chciałbyś sie nauczyć na takim kursie?
Bo w tym kraju świetliki wszystko wiedza a hałasy nic
: )
dla przedmówcy!
Może można by spróbować coś zorganizować... Problem jest chyba w niejasnym statusie oświetleniowca czy realizatora - bo czy realizator to rzemieślnik, sprawnie obsługujący urządzenia, czy ktoś, kto ma prawa autorskie do stworzonych obrazów świetlnych? Wiadomo, że są reżyserzy światła w teatrach i realizatorzy odtwarzający potem spektakle, są realizatorzy pracujący na żywo na koncertach... Czy taki kurs powinien obejmować zagadnienia wyłącznie techniczne, czy może również estetyczne? Dobrze, że jest forum, bo masz dostep do wieu poglądów jednocześnie. Nauka realizatorów często opiera się na metodzie prób i błędów; zasady są też dużo luźniejsze niż u akustyków i dużo zależy od indywidualnej zajawki, wrażliwości i pracy.
No i tu masz Adu rację.Ale nie sądzę by KURS NAUKI WIDZENIA był przedsięwzięciem łatwym do wykonania. Estetyka to jest sprawa za bardzo indywidualna. Ale obsługi urządzeń może się nauczyć byle baran, dlatego uważam, że na takowym kursie powinno się uczyć właśnie tego.
Moim zdaniem za takich kursach powinno się uczyć miedzy innymi:
-Obsługi i budowy sterowników.
-Budowy reflektorów (jaki do czego itp.)
-Budowy dimerów urządzeń inteligentnych (konserwacja, na co zwracać uwagę przy kupnie itp.)
-Info na temat urządzeń dodatkowych (mierniki DMX, splitery, urządzenia do transmisji DMX itp.)[wielu oświetleniowców nie wie że coś takiego istnieje!]
Pozdrawiam jeżeli się mylę to piszcie!!! Na pewno się poprawie
Istnieją kursy z obsługi konsolet (bo to jest chyba najważniejsze) Jedno z takich szkoleń odbywa się w LTT w Warszawie w dniach 26-27 Listopada 2007r. z obsługi konsolet rodziny grandma
Możesz napisać jakiś link gdzie są jakieś szczegóły?
Podejrzewam że na stronie LTT
http://www.ltt.com.pl/index.php?option=
Itemid=251
może elwolight pokusiłoby się o zrealizowanie takiego szkolenia ?
Pewnie tak. Na razie planujemy kurs WYSYWIG-a.
Kiedy? Dacie znać?
Dajcie znac szczegolnie ze do Elwo mam 10 minut na nogach
Ja też się pisze! Temat dalej aktualny więc jak ktoś coś wie to piszcie:)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 11 zapytań ]