Temat: o konwerterach DAB i td ...
Witam !
Poczytałem sobie ostatnio formum i pojawiają się tam pytania o konwertery USB > DMX firmy DAB Sysytem. Wszystkim zainteresowanym chciałem udzielić kilku informacji na ten temat i odpowiedzieć na pytania zadawane na innych forach apropo współpracy z konsolami offlinowymi.
Do rzeczy - konwerter DAB jest niczym innym jak klonem popularnego ENTTEC OPEN USB DMX - i jest jego tańszym odpowiednikiem, nie pozbawionym jednak pewnych wad ( ale o tym za chwilkę ) - tego typu urządzeń na rynku jest sporo i w różnym przedziale cenowym ( od 50zł to 450zł ) - większość z nich opiera się o układ ENTTEC'a którego schemat dostępny jest w sieci i człowiek mający odrobinkę pojęcia o elektronice jest w stanie złożyć go sam za cenę 25-30zł ( są nawet do kupienia płytki w sklepie firmy AVT po 8zł, do tego układ kosztujący 13 zł + odrobinka elementów dostępnych w każdym sklepie elektronicznym za 2-3zł i gotowe ) jednak powstaje poważne ale ....
Testowałem urządenie z DAB System i niestety nie jest ono najdoskonalsze - poużywałem go w różnych sytuacjach, po kilku poważnych problemach przyjrzałem się jego konstrukcji i co się okazało - po pierwsze sygnał wypuszczany jest do wyjścia 2 przewodami ( +DMX i -DMX ) nie jest zmasowany, a co za tym idzie przy pewnych odległościach zaczynają się problemy z "brudem" w sygnale i to w najmniej oczekiwanych momentach. Drugi i poważniejszy kłopot to brak optoizolacji na wyjściu ( co fakt od niedawna DAB oferuje taką opcje za kwotę ok. 200zł ale ciągle są to sygnały bez masy ) - brak tej optoizolacji powoduje od czasu do czasu zawieszanie się konwertera do tego stopnia, że blokowane jest USB komputera i trzeba go niestety restartować !!! problem ten w przypadku dystkoteki nie jest jakiś straszny, ale przy poważnych zastosowaniach może okazać się wielkim kłopotem łącznie z "położeniem sztuki" .... możecie o tym poczytać również na portalu elektroda.pl.
Tu od razu małe sprostowanie dla wszystkich którzy znają się na elektronice i DMX'ie - wiem że do sterowania potrzebne są jedynie 2 przewody ( +DMX i -DMX ) , ale ta masa nie jest bez znaczenia ....
Podsumowując temat "przystawek" firmy DAB - nie jest to jedyna opcja na tego typu urządzenie i wypadałoby poszukać czegoś takiego nieco pewniej zrobionego ( z człym szacunkiem dla DAB'u nie neguję ich produktu, bo nie jest najgorszy jednak ma pewne ale ...) - ja ze swojej strony polecem ENTTEC'a w wersji OPEN DMX bądź PRO ( ta druga nieco droższa ale posiada wejście i wyjście - wejście może przydać się Wam np. do sterowania ArKaos'em )
Idąc dalej ... podłączenie do konsol offlinowych - jak słusznie kolega Kacper wspomniał podpinanie tego do MA onPC bez scrackowanej wersji jakkolwiek nie próbowalibyście nie uda się Wam - żadne oprogramowanie typu ArtNet to DMX z Freestylera Wam nie pomoże w tym wypadku.
Polecam za to MAGIC Q - oflinowa konsola z którą ArtNet to DMX pracuje wspaniale i obsługuje większość dostępnych konwerterów USB >DMX ( poszukajcie na stronie firmy chamsys ) - konsolka ta przypomina nieco kompilację 'świni' i 'babci' - jest dosyć prosta w obsłudze i w pełni funkcjonalna - no i nie przypomina Freestylera czy LJ
W razie pytań piszcie - chętnie pomągę rozwiać różne wątpliwości jako że przetestowałem mnóstwo konwerterów i oprogramowania ...
Ostatnio edytowany przez karaluch (2009-10-02 10:17:31)