Temat: jem zr22 - czujnik temperatury.
Witam.
Ktoś naprawiał tą zadymiare?
Uszkodzony czujnik temperatury z lewej strony pieca (ułamane kable zaraz przy piecu)...
Pytanie jaki to typ czujnika?
Ostatnio edytowany przez vandj (2009-05-08 08:56:57)
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Oświetlenie inteligentne » jem zr22 - czujnik temperatury.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Ktoś naprawiał tą zadymiare?
Uszkodzony czujnik temperatury z lewej strony pieca (ułamane kable zaraz przy piecu)...
Pytanie jaki to typ czujnika?
Ostatnio edytowany przez vandj (2009-05-08 08:56:57)
Pytałeś w serwisie? -> serwis (małpa) ltt com pl
Oni się w wymianę czujnika nie bawią - wymieniają cały piec - (1100zł netto)
Skoro tak mówisz... jednak popytam się przy okazji co i dlaczego.
Panie KacperP jak wygląda sprawa z tym czujnikiem???
Zrka leży w garage od ponad roku rozebrana na cześć
kup w tme bedzie taniej jak w ltt a jeszcze taniej w innych sklepach
Wymienić to można wyłącznik termiczny na górze. Jako część nosi w Martin oznaczenie "Termostat 05041021", producenta nie znamy, cena prawie 100 zł netto, ale pewnie nie o to chodzi.
W serwisie usłyszałem że nie otwiera się modułu a termopara jest uwięziona wewnątrz. Nie praktykuje się rozkładania modułu, ale wymienia cały. Tak zostało to skonstruowane.
btw. pokazano mi efekty zaklejenia wyłącznika termicznego w zr22 - stopiony moduł grzałki.
to jest ten czujnik z boku pieca można go wydłubać - jest tak jakby zapchany jakimiś opiłkami metalu. Jest stopiony wiec nawet fotki nie zrobię. na 10000% jest to przy nowych piecach do 22-ki z prawego boku wychodzą 2 przewody w koszulkach i wpinamy je do układu jest to jakiś termometr czy coś . Termik z góry sprawny .
Trochę się już pogubiłem (w końcu nie widzę osobiście tego) na czym polega uszkodzenie.
To same kable uszkodzone (w którym miejscu?) czy też także element który jest przez te kable podłączony?
Po prawej stronie pieca masz czujnik temperatury czy coś nie wiem dokładnie bo nie sprawdzę teraz tego - to jest zagłębione w piecu na 2-3 cm wychodzą z tego kable które się przetopiły przy samej ściance pieca - termostat jest u góry pieca - jest sprawny
Mówiono mi że z boku wychodzą wyprowadzenia termistora. Poza tym jeśli kable się przetopiły to z wnętrzem musi być jeszcze gorzej.
piec sprawny, potrzebny tylko ten el. do dalszej egzystencji maszyny
Usłyszałem że nie ma takiego elementu u nas oddzielnie.
Jak chcesz wymienić na swoją odpowiedzialność, to musisz się na początek do niego dostać i wydobyć, ale tak bez powodowania uszkodzeń, aby dało się to poskładać z powrotem. Nie zaglądałem do środka (widziałem tylko popowodziową ZR22 trochę), więc niczego mądrego nie wymyślę ani nie doradzę do takiej naprawy. Nie jest to na stałe zmontowane przypadkiem?
Nie jest zaklejone jakimiś opiłkami metalu - w p[poniedziałek postaram sie cos z tym zrobić. możesz mi podać jakieś wartości tego na prv. Piec jest sprawny wiec nie ma sensu wymieniać go całego.
ten tajemniczy element to termopara ... sluzy do informowania ukladu elektronicznego o aktualenej temperaturze pieca .... ten 2gi to bezpiecznik termiczny ... termopare mozna pozyskac z allegro/tme/itp aczkolwiek proponowal bym zakup nowego pieca.
BTW: Osobiscie widzialem ZR12 plonaca zywym ogniem
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 10 zapytań ]