Temat: Którędy droga- Czyli jak przepoczwarzyć się w oświetleniowca.
Witam serdecznie. Od dłuższego czasu szukałem takiego forum i bardzo się cieszę, że w końcu znalazłem odpowiednią stronę. Tak więc chciałbym Was tutaj zgromadzonych poprosić o pomoc. I nie chodzi tu o problem ze stroboskopem czy rękawiczkami Otóż mam takie ciche marzenie któregoś pięknego dnia reżyserować oświetlenie (niewykluczone, że to nie jest odpowiednie wyrażenie, ale jestem przekonany, że wiecie o co mi chodzi;) na koncertach takich gwiazd jak Coldplay czu Muse, a po skończonej pracy pisać scenariusze i projektować scenografię na flagowe imprezy Id-t. Zdaję sobie sprawę, że tego typu projekty są zarezerwowane dla światowej czołówki, ale tym sposobem chciałem Wam nakreślić moje ambicje.
Tak więc kiedyś, chciałbym realizować oświetlenie na imprezach muzycznych. Czuję, że do tego mam jakiś tam talent itd itp powołanie i takie tam. W związku z tym proszę Was o odpowiedź na kilka istotnych dla mnie pytań:
1) Czy realizacja oświetlenia i projektowanie jego rozmieszczenia wiąże się bezpośrednio z wykształceniem technicznym? Zdaję sobie sprawę, że trzeba mieć określoną wiedzę na temat oświetlenia, ale czy są osoby odpowiedzialne tylko i wyłącznie za oprawę świetlną i wizualną, czy może taka osoba musi być od razu przeszkolona na realizowanie swojej wizji za pomocą odpowiednich stołów?
2) Czy w naszym pięknym kraju istnieje instytucja, która kształci kompleksowo tego typu fachowców ? Jeżeli tak, poproszę jakieś namiary
3)Czy możecie mi polecić jakąś literaturę, która zapozna mnie z bardziej ogólnymi zagadnieniami z zakresu oświetlenia ?
Co o pytań to na razie tyle. Będę dozgonnie wdzięczny za, w miarę możliwości, wyczerpujące odpowiedzi
Uprzedzając ewentualne pytania. Mam 17 lat, jestem na półmetku ogólniaka w mieście o liczbie mieszkańców ok. 80tys. Tak więc warunków do realizowania mojej pasji nie mam zbyt sprzyjających. W mieście funkcjonują dwa kluby ale zaplecze oświetleniowe mają raczej symboliczne.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za zapoznanie się z moimi wypocinami i ewentualne odpowiedzi
Michał Łokaj
sas_r@interia.pl
7007709
Ostatnio edytowany przez sas_r (2008-02-15 11:58:35)