16

Odp: Sterownik, trudny wybór...

Sam jak to zobaczyłem to szukałem obok 2port-a , ale go nie było !!!!! No tak + komputer , ale wystarczy najzwyklejszy, najtańszy laptop lub PC, to koszt 300 zl . Gdybym tego nie widział na oczy , nie pisałbym o tym !!

Ostatnio edytowany przez bart_krk (2010-04-15 08:14:06)

17

No tak Bartku - tutaj masz rację. Pilot takiego generatora nie posiada, i trzeba zużyć na taki efekt jeden program. Co prawda na dyskotekach nie widzialem żeby ktokolwiek tego efektu (poza mną) używał.
I dodam od siebie jako użytkownika pilota 2000 - urządzenie się nadaje do sterowania 4rema max 8mioma glowami umieszczonymi na jednym poziomie. Jeśli trzeba by bylo sterować większą liczbą urządzeń, lub rozmieszczonymi na dwóch płaszczyznach to faktycznie - pozostaje jedynie 40 programów. Brnąc dalej w temat - kolega Taurus napisał że on ma zasilać:
"12 Parów Ledowych, 8 listew ledowych Mega Bar, 4 zmieniaczy kolorów, 2 efekty centralne, 4 skanerów w przyszłości 4 - 8 głów,  dymiarka,  stroboskop " - czyli na początek wg mnie pilot2000 w zupełności wystarczy. Zwłaszcza że to użytkownik początkujący. Z pomocą tego forum pilota opanuje w tydzień. A ja chcę odpalić ETC Congo na kompie, no i męcze ten program i męcze...

Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu :)

18

tomcio napisał/a:

A ja chcę odpalić ETC Congo na kompie, no i męcze ten program i męcze...

A co chcesz z nim zrobić?

19

No to walne OT tongue
Przedewszystkim opanować tongue Tyle że głównie to ja się dźwiękiem zajmuje. Chłopaki po fachu pokazywali mi GrandMA no to bajecznie się tym bawiło smile ETC jakoś nie wchodzi mi do głowy - MA zobaczylem, i w pare minut połapałem się o co w tym chodzi...

Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu :)

20

Faktycznie najlepszym rozwiązaniem dla mnie by było używać sterownika w którym mogę sobie stworzyć grupy np Led, scan itd i jak napisał jeden z przedmówców dobrze by było posiadać możliwość edytowania tego na wiele sposobów, jestem osobą kreatywną i schematy szybko mi się nudzą i szukam czegoś nowego... Teraz pytanie czy znajdę sterownik który umożliwi mi uporządkowany system pracy na grupach?
A może powinienem zainwestować 4 lub 5 tys i kupić sterownik właśnie bardziej przyszłościowy i taki który w prosty i intuicyjny sposób będę w stanie opanować.
No chyba że się wyrobimy w tech 3 tyś lub nieznacznie je przekroczymy, co do pilota to tworzenie całego szeregu show krok po kroku będzie bardzo pracochłonne i martwi mnie fakt że sam temu nie podołam. Mało tego ja potrzebuje fakturę na urządzenie a Pilot jest bez hmm

A i była mowa o świeceniu w clubie no niestety obsługuje mobilne imprezy i sterownik musi być przygotowany do szybkiej zmiany wartości oświetlenia które może ulegać zmianom wraz z miejscem imprezy i dlatego też Pilot może się nie sprawdzić...

21

Panowie a może Elation Show Designer II CF obejrzałem tutorial i wygląda to całkiem nieźle ?? Raczej myślałem o 1 ze względu na cene no ale trochę popuściłem wodze fantazji. Jeszcze mam prozbe wyjaśnijcie mi co macie na myśli mówiąc o tablecie i Ma ??? Tak jakbyście to tłumaczyli babie na miedzy smile i jaki jest koszt takiej opcji???

22

ale dyskusja rozgorzała smile

jeżeli chodzi o inteligentne (korzystające z bibliotek)
mamy 40 programów po 40 kroków każdy
pisząc program wybieramy jakimi urządzeniami i jakimi parametrami będziemy sterować
jednocześnie możemy odpalić 4 programy
jeżeli ktoś przemyśli sobie taki układ to można całkiem fajnie się pobawić

w jednym programie piszemy tylko ruch, pozycje i efekty ruchu (w poszczególnych krokach)
w drugim kolory
w trzecim goba
w czwartym np. pryzmy i inne

można trochę pokombinować
i bynajmniej nie chodzi mi tu o reklamę "swojego"

po prostu nie zgadzam się z opinią że ten stolik to jakaś lipa na której nie da się nic zrobić
porównywanie jego możliwości do GrandMa jest trochę nie na miejsce
cena tych stolików różni się o przynajmniej o jedno "0"

Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-04-15 20:10:10)

23

jak babie na miedzy.
System sterowania MA GrandMA onPC masz za darmo, możesz go postawić na komputerze PC i używać.
Żeby wysłać sygnał DMX musisz mieć 2port`a lub nsp koszt pierwszego to 5000zł
Żeby Ci się wygodniej pracowało możesz sobie kupić komputer z ekranem dotykowym, lub podpiąć Winga opisanego na forum.
Reasumując
Program 0 zł
Komputer zależy jaki kupisz
Wing (cena do uzgodnienia)
2port 5000zł

Co do Elation jak dla mnie ten sprzęt to straszny badziew.

Co do padającego tu porównania MA i Pilota 2000, panowie nie mozna porównywać nowego Tira do golfa kombii.

Ostatnio edytowany przez kiju (2010-04-15 20:11:07)

24

Jeśli kolega Taurus ma faktycznie używać tego w terenie, to niech dołoży i kupi MA. Pilot nadaje się wyłącznie do pracy stacjonarnej (przynajmniej dla początkującego). Swoją drogą kolega artmajster ma bardzo dużo racji, bo na pilocie da się bardzo dużo podziałać. Tylko trzeba troszkę pokombinować i wiedzieć co i jak.

25

No tak ale koszt całościowy zestawu ma (laptop z touch screenem, 2port, wing) to powiedzmy z 10 000zł a nie 3000zł

26

No i mamy błędne koło... Ja mając 3k zł nie zastanawiałbym się, tylko brałbym pilota 2000 i koniec. Jest tutaj troche ludzi którzy na nim pracują, pare tematów o pilocie też jest. Wystarczy kupić, naumieć się i używać. Dla mnie na początku pilot był masakrą - nie mogłem nic opanować oprócz sterowania z funcji UNIT. A teraz... hehehe smile Fakt - chętnie poznałbym Grand MA, no ale kwestia finansów...

27

kolega zakładał że ma na to około 3 tyś ...wiec w takim przedziale się obracamy , nie pisałem nic o 2porcie za 5tys .... Będąc na twoim miejscu napisał bym do producenta patentu MA   który był już kilka razy opisywany ...... Sam jak w końcu odłożę trochę pieniążków to sobie ten paten kupie ... i nie jest to 10 tyś tylko tyle ile zakładał autor tego postu .... pozdrawiam

28

Patent Z MA najbardziej mi się podoba, z kim mam sie kontaktować w sprawie zakupu takiego 2 port, może uda się zakupić za te 3 tys :)a czy laptop koniecznie musi być dotykowy? czy tylko o dotykowym piszecie ze względu na łatwość obsługi?
Dajcie link żebym mógł zassać Ma?

29

2 port znalazłem a gdzie poszukać info o wing?

30

Dajcie link do winga na naszym forum? a może ktoś chciałby odsprzedać takie urządzenie? Mam jeszcze jedno pytanie czy jest może ktoś z okolic Warszawy nawet troche dalszych, kto wykazał by się dobrym sercem i troche mnie podszkolił z obsługi??? Oczywiście będę z przekąską i ...