1

Temat: Sterownik, trudny wybór...

Panowie potrzebuje szybkiej i rzeczowej pomocy...
Chce zakupić sterownik do obsługi 12 Parów Ledowych, 8 listew ledowych Mega Bar, 4 zmieniaczy kolorów, 2 efekty centralne, 4 skanerów w przyszłości 4 - 8 głów,  dymiarka,  stroboskop sterownik musi być intuicyjny w obsłudze ponieważ są to moje początki.
Dobrze by był gdyby posiadał oddzielne sterowanie dla Ledów. ewentualnie dla dymu i strobo.
Zastanawiam się nad DTS o którym już była mowa na forum, Elation Show Designer, elation Magic który był mi polecany przez jednego z forumowiczów, wcześniej brałem pod uwagę Elation Trio 1248 - ten najbardziej przypadł mi do gustu ale brak manuala i czegokolwiek do niego trochę mnie przeraża, koledzy poradźcie w co warto zainwestować, może macie jakieś własne typy?
Może wart zakupić dwa mniejsze sterowniki i rozdzielić urządzenia inteligentne i ledy?
A może najlepszym pomysłem będzie zakup programu na PC?

Mam do wydania około 3 tys hmm

2

Odp: Sterownik, trudny wybór...

to dobrze trafiłeś smile

popatrz tu - godny sterownik za dobra cenę
http://www.forum-oswietlenia.pl/viewtopic.php?id=616

3

ja odradzam pilota i system myślenia sgm , przynajmniej te starsze , bo nowych nie miałem w rękach ...
Praca na tym jest tragiczna , nie masz nic pod ręką , wszystko musisz zaprogramować , kolory , goba , nie ma nic ,, na każdej sztuce gdzie będziesz miał lekko inny zestaw , zaczynasz od nowa ,,, no chyba ze potrzebne Ci to do dyskoteki to może da rade
Możliwości tego cuda kończą się na 30 programach .. a to chyba nie zza wiele .....

Jak dobrze przeszukasz to forum znajdziesz pewną Polska produkcje , pewnego Polaka oparta na znanym i lubianym na całym świecie systemie grandMA....... Miałem na tym okazje raz pracować i wszystko działało jak najbardziej poprawnie smile:)

4

Po pierwsze możliwości się kończą na 40  programach, a jak umiejętnie je napiszesz i opanujesz sztuke przełączania się pomiędzy program a unit, dodatkowo pogrupujesz urządzenia (unit + grupa urządzeń) to praca wcale na pilocie 2000 nie jest taka zła smile Dodatkowo masz przycisk extra pod którym konfigurujesz np. dymiarkę i stroboskopy. Ja w tej chwili z pilota obsługuje 4 głowy, 12 par ledowych, 4 skanery i dwa stroboskopy. Lecę i z programów i steruje z palca smile

Ostatnio edytowany przez tomcio (2010-04-14 15:41:48)

Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu :)

5

wow 40 smile a jaka masz możliwość kontroli np.szybkości ruchu urządzeń , szybkości efektów ..... zaraz zaraz w pilocie efekt można mieć tylko na ruchu urządzeń  z serii circle , pan , tilt i kilka innych fakt można je edytować , ale czy da się zrobić efekt na dimerze , strobo , color....
Można by tak cała noc pisać o wadach, i czy te 40 programów które trzeba robić Krok po kroku , to dużo czy nie !!!!!!!!
Sam zaczynałem na SGM i nie był zły na tamte lata ... teraz też coś można na tym zrobić , ale mam przed oczami wszystko to czego nie da się zrobić smile lub ile by to trwało czasu . Jeśli ktoś chce sobie napisać 40 programów i tak zostawić , dać DJ-owi by raz na 15 minut zmienili program wywołując zachwyt bawiących się ludzi to tak pilot jest OK... Jeśli jednak ktoś chce by programowanie i świecenie cieszyło go , a przy tym było intuicyjne i nie stawiało przeszkód w tym co chcesz osiągnąć,  to odradzam PILOTA a polecić mogę systemy MA.
Na dyskotece 2port z dotykowym ekranem lub to o czym pisałem wcześniej sprawdzi się o wiele lepiej!!!

aa p.s  czy możesz sobie programować show w domu z tego Pilota ???nie zabierając wszystkich przy tym urządzeń do domu , i wieszając ich to tu na karniszu to tu na lampie ????  tongue  cool

6

Bartek.. świecisz sztuki od wielu lat, Taurus chyba zaczyna i z tego co widzę to zestaw Ma jaki by nie był będzie kosztował więcej niż całe światło jakim dysponuje... Może ten Pilot na początek jest dobry?

Michał Bystrzycki
--------------------

7

Panowie, spokojnie bo widzę ze mój temat wzbudził sporo emocji a z tych emocji ja nadal nic nie wiem smile
Ten sterownik faktycznie ma służyć do oświetlenia dla osoby która będzie się tym zajmowała więcej niż 4 razy na imprezie.
Faktycznie na MA to mnie nie stać ale szczerze ten pilot to średnio mi się podoba, z tego co ja wybrałem nic nie możecie poradzić?
A skoro jesteśmy po imieniu to ja jestem Sebastian smile

8

Panowie spokojnie, wiadomo, że MA jest najlpesze i tu nie ma co dyskutować, ale też się ceni. Moim zdaniem dla kolegi zestaw Pilot 2000 + jakiś suwakowy np. http://www.allegro.pl/item983400877_ste … ocja.html. 40 programów do "Iteligentnych" na początek zupełnie wystarczy, a Pary dymnice stroboskopy zapnie się na stół suwakowy. Moim zdaniem będzie i wygodnie i w miarę tanio około 2500zł czyli zmieści się w budżecie.
pozdrawiam

Edit---
Z tego co Ty wybrałeś to ja bym osobiście nic nie kupił. Elation, showtec, Flash to najtańsze produkty na rynku i naprawde nie można po nich wiele oczekiwać. SGM to jednak juz markowy sprzęt.

Ostatnio edytowany przez kiju (2010-04-14 19:55:24)

9

A co powiecie Panowie na rozwiązanie dwa sterowniki.
Powiedzmy zestaw Martin Freekie (sterownik markowy ku uciesze niektórych  big_smile ) + Elation Magic 260 (dużo guzików do szybkiego dostępu do scen i show).
Obydwa stosunkowo proste w programowaniu no i cenowo wyrobił by się w budżecie.
Dla początkującego ważne jest chyba bardziej łatwy dostęp do funkcji niż programowanie skomplikowanych efektów wykorzystujących całą masę udogodnień wbudowanych w sterowniki których jednak trzeba umieć użyć.
Nawet na początku na żywca kanały na fadery i zmiany nie zapisywane potem proste sceny a dalej dopiero zabawa z funkcjami.

Sam jestem ciekawy opinii innych na ten temat.

10

bart_krk, jeśli mi znajdziesz MA do 3 tys bardzo chętnie zamienię pilota na takie urządzenie smile Cały czas walczę z właścicielami dyskoteki na której czasem dorabiam, żeby mi postawili nową maszynę i jeszcze z cztery głowy smile No ale...
Wracając do tematu moim zdaniem w tej kategorii cenowej pilot 2000 będzie chyba najlepszym urządzeniem. Troszeczkę nie rozumiem o jakie efekty na dimmerze, strobo czy kolorze Ci chodzi, ale objaśnij - a ja to już sprawdzę smile
Ps. Show do pilota w domu nie zrobię - tego mi właśnie brakuje... No ale cóż... Jak się nie ma na to co się lubi, to się lubi co się ma smile

Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu :)

11

"ja odradzam pilota i system myślenia sgm.."

rzeczywiscie moze byc ciezko.. wybierasz gdzie chcesz zapisac, robisz ustawienia i zapisujesz..:)

Delay, Fade In, Wait, Fade Out...

12

MA do 3 tys proszę bardzo smile
http://www.forum-oswietlenia.pl/viewtopic.php?id=193
wystarczy poczytać , i pewnie napisać meila do Pana
Pracowałem na tym i dało rady w 100 % , tyle.
Jeśli nie taki wynalazek to może jednak laptop dotykowy lub nawet sam monitor dotykowy  +PC i któryś z programów ,,,  jeden minus to brak pola ręcznego ..... programów jest sporo ,: chamsys , vector , etc chyba też ..
Pisałem o tym pilocie ze jest BE , bo jest BE smile i pisałem że jeśli to dyskoteką to pewnie wystarczy, na siłę nikogo nie będę przekonywał....
Jeśli uraziłem użytkowników pilota to przepraszam , nie było takiego zamiaru z mojej strony.

Tomcio : Efekty na dimerze .... wiec chcemy by nasze głowy ledy skanery migały nam jeden po drugim , grupami itp ... w pilocie musisz to wszystko zrobić jako chase , krok po kroku , wybierając urządzenie ,zapisując scenę , gasząc je , zapalając następne , zapisując , itp itp
A w innych stołach ( juz nie pisze o MA bo znów będzie poruszenie ) wybierasz grupę urządzeń , lub wszystkie  i generator robi to zza Ciebie , masz do tego nie skończoną ilość możliwości edytowania tego efektu.. to samo tyczy się kolorów , masz pary led , chcesz by jeden po drugim migał na czerwono , wiec znów musisz : wybrać tego para , właczyć czerwony  , zapisać , zgasić go , wybrać następny  , zapisać itp itp a tak robi to generator i jest o wiele wiele wiece możliwości...
p.s Milo mi jestem Bartek , jakoś nie przypominam sobie żeby ktoś tu mówił do kogoś na Pan ... także od razu przeszedłem na Ty   . no chyba że aż tak się czasy zmieniają smile

Ostatnio edytowany przez bart_krk (2010-04-14 21:45:03)

13

Bartek wszystko pięknie ładnie ale jak w tej kwocie 3tyś. złotych wyślesz sygnał DMX, jak najtańszy 2port kosztuje 5000zł. Generalnie zrobienie "wingów" z suwakami etc. to nie wszystko. Owszem możesz wtedy sterowac onpc ale i tak tego sygnału nie wyślesz do użądzeń.

14

kiju napisał/a:

Owszem możesz wtedy sterowac onpc ale i tak tego sygnału nie wyślesz do użądzeń.

Tajemnica wysyłania DMX-a w tym zestawie to użycie scrackowanego onPC.

15

+ komputer

Michał Bystrzycki
--------------------