Odp: HOG3PC i wingi Enttec
W marketingu?
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W marketingu?
W marketingu ale i nie tylko o popularności konstrukcji stołu, głowy, panelu LED decyduje wiele rzeczy. Ważną rzeczą jest pionierstwo, innowacyjność, ten kto pierwszy wypuści na rynek produkt zazwyczaj zgarnia dużą część rynku.
Druga sprawa to marketing i promowanie produktu przez dystrybutora, stąd różnice w popularności różnych marek. Tak naprawde rentalownie kupują to co im jest potrzebne, realizując ridery potrzebują sprzętu który im w tym pomoże. Tu jest właśnie istotna rola dystrybutora w dotarciu do realizatorów którzy projektują, tworzą ridery, realizują spektakle, koncerty programy TV. Istotną rolę odgrywa również tzw. obsługa posprzedażowa, support techniczny, serwis etc.
Łukaszu
Chcąc programować światło na komputerze, na przykład w WYSIWYG, możesz użyć DARMOWEGO programu MagicQ (do ściągnięcia ze stronki producenta www.chamsys.co.uk), nie używając żadnego WINGA lub zaopatrując się w różnego rodzaju WINGI Chamsys.
Osobiście próbuję popularyzować konsole Chamsys w Polsce jak i cały system MagicQ, na którym jest oparta cała rodzina produktów. Jest to angielska firma założona przez najlepszych brytyjskich light designerów. System MagicQ działa na wszystkich konsolach i tych najmniejszych, działających jako WINGI do komputera, oraz tych największych.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to bardzo zaawansowany system, łączący w sobie najlepsze funkcje Hoga2, Avolites i MA. O tym, że nie jest to zabawka dla 'małych chłopców" świadczy fakt, iż używają go przy dużych trasach w UK, np. Nine Inch Nails.
Ostatnio największy WING Chamsys trafił do znanego w Anglii i Danii świetlika Andrew Pattern'a. (http://www.facebook.com/pages/Cykarzew- 9488733707)
Z MagicQ działają konvertery USB/DMX Enttec'a, także możesz sterować oświetleniem za pomocą zaawansowanej aplikacji już za ok.250pln
polecam polską stronkę chamsys.pl
Witaj,
Dzięki uprzejmości Tomka Gawrońskiego, miałem okazję strasznie powierzchownie, ale jednak zapoznać się z ChamSysem. Wiem, że topowi polscy laserdesignerzy (Maciek Bubula, Przemek Potyka i rzeczony już Tomek) korzystają właśnie z chamsysa. Jak przeglądałem poszczególne funkcje i dostęp do nich w konsolecie chyba serii MaqicQ wyglądają one zatrważająco podobnie jak te dostępne w Świni Wiesz, gdy doprowadzę już konfigurowanie i gromadzenie sprzętu pt. lepszy komputer, lepsza karta grafiki i duży, dotykowy ekran to z czystej ciekawości zbadam również oprogramowanie m.in. ETC i właśnie Chamsys MagicQ.
Mam też zupełnie nie związane z tematem pytanie, ale jak najbardziej związane z tematem MagicQ i Chamsysa. Daj mi proszę jakiś namiar na siebie, bo mam pewien pomysł na prezentację produktów Chamsys. Po drugie, nie wiem czy pamiętasz Tomek, albo Boguś z Mediamu, przedstawiał mi Ciebie w trakcie prób do Sylwestra.
pozdrawiam,
ŁK
Pisz na trochim.lukasz(at)gmail.com Jestem ciekaw Twojego pomysłu.
Co do Chamsys'a i WYSIWYG. Używałem ostatnio na koncercie PC WING. Na tym samym komputerze miałem zainstalowanego WYSIWYG'a i wszystko śmigało bez problemów w czasie rzeczywistym. Na stronie producenta jest opisane jak łatwo sobie skonfigurować to u siebie:
http://download.magicq.co.uk/login_page.php (logujemy się i zasysamy co się da)
pytanie jest tylko jak z generatorem efektów GM2? Z tego co wiem realizatorzy twierdzili, że w hogu był lepszy niż w GrandMa serii pierwszej.
Nie wiem na jakiej podstawie.
Potrafię sobie wyobrazić jeden powód. W systemie WH3 warstwa abstrakcyjna dotyczy także efektów. Są one abstrakcyjne i dopiero przy odtwarzaniu zamieniane na DMX. Przenikanie następuje nie między dwoma efektami wprost, ale między parametrami jednego i drugiego efektu. Przenikanie między efektami w grandMA może nie wyjść finezyjnie aż tak bardzo jak w powinno w WH3, ale to problem efektów ruchu.
Za to w grandMA możliwości generatora efektów to jednak inna bajka. Szczególnie efekty dwuwymiarowe (mało kto zna i używa), a z nimi można o wiele więcej w temacie efektów ruchu.
W grandMA2 znacznie zmieniono samą koncepcję i organizację efektów aby uporządkować całość, a sam generator jest praktycznie pisany od nowa. Nie ma jeszcze tych możliwości co w grandMA 1, ale jest o wiele wygodniejszy i szybszy w użyciu. Na "TzG" podobno sprawdza się znakomicie.
Swoją drogą to ciekawa sprawa, że większość realizacji telewizyjnych jest obsługiwana przy pomocy świnek. Ciekawe w czym rzecz: stabilność to przecież grandMa, praca sieciowa na Ma Lighting proszę bardzo... w czym rzecz?
Doprecyzować należy: większość realizacji telewizyjnych w Polsce.
W czym rzecz? Naśladownictwo.
Na świecie w największych imprezach każdego rodzaju dominuje grandMA. Mowa o naprawdę największych realizacjach TV jak olimpiady, Eurowizja, a jak trasa koncertowa to trasa U2 360° World Tour, gdzie użyto także grandMA 3D.
Rozwijając wypowiedź Kacpra - Oświetlenie architektoniczne HongKongu obsługuje właśnie GrandMA, a co do tras koncertowych to jeszcze np. Michael Jackson`s This is It też była programowana na GrandMA
Łukaszu
Osobiście próbuję popularyzować konsole Chamsys w Polsce jak i cały system MagicQ, na którym jest oparta cała rodzina produktów. Jest to angielska firma założona przez najlepszych brytyjskich light designerów. System MagicQ działa na wszystkich konsolach i tych najmniejszych, działających jako WINGI do komputera, oraz tych największych.
I jak Ci idzie? Bo jak narazie wiem, że sterownik ten mają dwie dyskoteki i Marek Gubała. Generalnie pytam o to jakie są wyniki promowania systemu chamsys w Polsce. To, że to samo oprogramowanie działa na wszystkich konsoletach to nie jest innowacyjność, to raczej standart od dawna wykożystywany przez MA lub Compulite.
Skoro delikatnie zboczyliśmy w stronę konsolet, chciałbym zapytać o porównanie Hog III i GrandMa w kontekście obsługi multimediów. Oczywiście wiem, że Hog III bardzo dobrze współpracuje np. z Catalystem. Z drugiej strony podobno łatwiej i z lepszymi efektami multimedia programuje się na grandMa. Czy macie jakieś swoje spostrzeżenia na ten temat?
Oczywiście wiem, że Hog III bardzo dobrze współpracuje np. z Catalystem.
Tylko że nie ma wcale takiej reguły. Hog III jest po prostu dostatecznie rozbudowany aby można było używać media serwerów i tyle, a Catalyst akurat nie jest w żaden sposób dedykowany wybranej konsolecie. Przez jakiś czas High End miał Catalysta, ale znowu go nie ma.
Powszechne użycie w Polsce Hog III + Catalyst niczego nie przesądza. Słyszałem opinie że Catalyst jest stworzony specjalnie pod Hog III, ale to nieprawda. Jak jest ArtNet, jak jest DMX to każda większa konsoleta da radę, mniej lub bardziej wygodnie, ale da radę. Hog III wcale nie jest jakimś wybitnym wyjątkiem.
Vector przykładowo ma jeszcze funkcję ściągania miniaturek m.in. z Catalysta właśnie, ale to także niczego nie przesądza.
Co do grandMA (zarówno 1 i 2) to bardzo pomaga z media serwerami (nie tylko, ale szczególnie z media serwerami) okno "Smart", o ile urządzenie jest dostatecznie szczegółowo opisane.
[edit] Forum znowu zjadło mi fragment postu, nie zauważyłem od razu.
Ostatnio edytowany przez KacperP (2010-03-17 15:11:27)
Mi się bardzo wygodnie pracuje z mediaserwerami i grandMA szczegolnie, że MA ma dużo więcej executorow na wierzchu i naprawde sporo można mieć pod palcem. Każdy ma jakieś swoje upodobania, każdy realizator woli jakiś stół, niemniej jednak Każdy duży stół może pracować z mediaserwerem czy to HOG MA czy Vector.
Ostatnio edytowany przez kiju (2010-03-17 15:34:51)
Łukasz Kornafel napisał/a:Oczywiście wiem, że Hog III bardzo dobrze współpracuje np. z Catalystem.
Tylko że nie ma wcale takiej reguły. Hog III jest po prostu dostatecznie rozbudowany aby można było używać media serwerów i tyle, a Catalyst akurat nie jest w żaden sposób dedykowany wybranej konsolecie. Przez jakiś czas High End miał Catalysta, ale znowu go nie ma.
Powszechne użycie w Polsce Hog III + Catalyst niczego nie przesądza. Słyszałem opinie że Catalyst jest stworzony specjalnie pod Hog III, ale to nieprawda. Jak jest ArtNet, jak jest DMX to każda większa konsoleta da radę, mniej lub bardziej wygodnie, ale da radę. Hog III wcale nie jest jakimś wybitnym wyjątkiem.
Vector przykładowo ma jeszcze funkcję ściągania miniaturek m.in. z Catalysta właśnie, ale to także niczego nie przesądza.
Co do grandMA (zarówno 1 i 2) to bardzo pomaga z media serwerami (nie tylko, ale szczególnie z media serwerami) okno "Smart", o ile urządzenie jest dostatecznie szczegółowo opisane.[edit] Forum znowu zjadło mi fragment postu, nie zauważyłem od razu.
A powiedz proszę Kacprze jakie są Twoim zdaniem największe zmiany dotyczące GrandMa 2 względem "jednynki"?
chyba ktoś szykuje się do artykułu o konsoletach i media serwerach .... czy nie tak??
nieeee...
A powiedz proszę Kacprze jakie są Twoim zdaniem największe zmiany dotyczące GrandMa 2 względem "jednynki"?
Ochocho... muszę się zastanowić co do największych.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 11 zapytań ]