Temat: HOG3PC i wingi Enttec

Witajcie,

Chciałbym zapytać o konfigurację jak w temacie.
Chodzi o to czy wingi Enttec (playback, programming i shortcut wing) współpracują z programem Hog3PC?

pozdrawiam,

ŁK

2

Odp: HOG3PC i wingi Enttec

Obawiam się, że niestety nie. Z tego co się orientuje to problem jest w tym, że w HOG3PC nie ma jak skonfigurować tego Winga, chyba że ktoś zna jakieś patenty.

3

Do Hog3PC chyba pasują tylko wingi od WH3.
Jedna zagadka: Dlaczego Hog3PC?

sądziłem, że programowanie show przy udziale Hog3PC i Wysiwyg będzie dobrym rozwiązaniem... uważasz, że grandMA on PC to lepszy wybór? I wtedy jak wiem współpracują również z takim zestawem wingi Enttec

pozdrawiam,

Łukasz

5

Po prostu byłem ciekawy jaki jest powód.
Masz którąś z konsolet na sofcie WH3? A może chcesz kupić taką? Czy może masz mieć taką udostępnioną? Może jakiś inny powód?
Teraz sprawę ująłeś tak że mam wrażenie że winga Enttec po prostu już masz i chyba chcesz dopasować do niego oprogramowanie konsolety.
Byłem ciekawy kontekstu sprawy. Niczego nie próbuję doradzać.
Trudno nawet próbować doradzać sensownie jak nie znam tego kontekstu i okoliczności.

Co do wingów enttec i grandma:
Playback wing zdaje się być zdolny do wysyłania sygnału ArtNet, a wtedy teoretycznie można użyć go do sterowania przyciskami i suwakami Executorów w każdej grandMA1. Co do pozostałych wingów to za mało o nich instrukcja mówi aby choćby teoretyzować o tym czy można użyć czy nie.

potrzebuję sensownego rozwiązania do przystępniejszej pracy z Wysiwygiem... i tak właśnie myślę co było by rozsądniejsze Hog3 czy GrandMa on PC. Widziałem na stronie Ma Lighting, że Playback Wing współpracuje z grandma i byłem właśnie ciekawy jak wygląda sprawa współpracy entteców z hog-iem ale faktycznie nigdzie, na żadnym forum, stronie Flying Pig itd. nie ma żadnych informacji o tym. Co do rozwiązań Enttec, konstrukcje wydają się być przyzwoitej jakości. I o wiele, wiele innej cenie niż wingi Świni.

pozdrawiam,

ŁK

7

I znowu mam zagadkę tongue
Wydawało mi się że wysiwyg jest, poza wspomagania pracy nad projektem imprezy, przewidziany jako wsparcie do programowania konsolety, a nie że konsoleta ma być wsparciem do wysiwyga smile
Cóż takiego nietypowego robisz że relacje są odwrócone?

wydaje mi się (może błędnie) po rozmowie z jednym z tzw. pierwszoligowych lightdesignerów, który właśnie używa grand ma on pc do wysiwyga, że taki zabieg pomaga przy ustawianiu pozycji, kolorów, na potrzeby renderingów.

pozdrawiam,

ŁK

9

Rozumiem. Przypuszczam że ten lightdesigner pewnie w ogóle korzysta z konsolety grandMA na samej imprezie.
A sam z czego będziesz korzystał?

Ten człowiek o którym mowa to Yves Mangin. On w zasadzie tylko projektuje, świecą natomiast inni. Ja generalnie jestem bardiej biegły w kwestiach związanych ze świnią niż z grandMą. To co głownie
mnie własnie interesuje to stworzenie systemu na miarę wholhoga ale za wydatnie mniejsze pieniądze, dlatego własnie pytałem o entteca. Przegladając Internet znalazłem też wingi flying pig które są sporo tańsze niż sama świnia. Czy korzystales z takiego rozwiązania lub znasz ktoś kto używa takiej aplikacji?

Pozdrawiam,

ŁK

Ostatnio edytowany przez Łukasz Kornafel (2010-03-08 16:29:39)

11

Łukasz generalnie to można odpalić program czy to hog, grandma czy vector, podpiac do tego monitory dotykowe, i jakis stół z suwakami lub orginalnego winga. Potem pozostaje jeszcze kwestia  wysłania z komputera sygnału DMX i do tego potrzebujemy dedykowanego procesora(żadne DAB, Enteec etc. nie działaja). Pytanie do czego chcesz tego używać:)

Ostatnio edytowany przez kiju (2010-03-08 18:13:27)

12

Łukasz Kornafel napisał/a:

Ja generalnie jestem bardiej biegły w kwestiach związanych ze świnią niż z grandMą.

To jeszcze można naprawić wink
Nie wierzysz?

Poczytaj opinię osoby, która WH3 zna akurat bardzo dobrze:
http://www.ltt.com.pl/index.php?option= … Itemid=251
http://www.malighting.com/show_cases.ht … ;tx_ttnews[tt_news]=2133&tx_ttnews[backPid]=57&cHash=2d81604d80
A to z wczoraj (i to użycie w trybie 2, który jest bardzo młodziutki, ale już szaleje):
http://transcolor.pl/news_wiecej.php?id=345

pytanie jest tylko jak z generatorem efektów GM2? Z tego co wiem realizatorzy twierdzili, że w hogu był lepszy niż w GrandMa serii pierwszej.

14

"rozmiar biustu to rzecz gustu" jak to mówią, moim zdaniem to akurat każdy woli to co zna. Generalnie nie ma stołu idealnego we wszystkim. Każdy ma jakies plusy i minusy. Jednak system GrandMA zyskuje coraz większą popularność i w Polsce i na świecie. Szczególnie w Polsce WH3 jest popularne tylko wśród firm pracujących przy realizacjach TV, z tego co wiem to świniaka ma Trias, Transcolor, Quatro. Ma jest zdecydowanie popularniejsze. Jeżeli chodzi o realizatorów polskich zespołów to prawie każdy zaświeci z GrandMa, co do WH3 już gorzej. Znam dużo osób które przesiadły sie z WH na MA i są zadowolone.

Swoją drogą to ciekawa sprawa, że większość realizacji telewizyjnych jest obsługiwana przy pomocy świnek. Ciekawe w czym rzecz: stabilność to przecież grandMa, praca sieciowa na Ma Lighting proszę bardzo... w czym rzecz?

pozdrawiam,

ŁK