Odp: Problem z MAC 600 Wash
A czy się jakiś error wyświetla?
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Oświetlenie inteligentne » Problem z MAC 600 Wash
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a po wyłączeniu lampy wyświetla się HOT ? czy normalnie wyświetla dalej adres urządzenia ?
nie normalnie wyświetla adres raz na jednej wyświetliła się komenda "LERR" o ile dobrze pamiętam, albo jakas inna na "L"
To nie komenda, tylko skrót od "Lamp Error"
A więc błąd lampy. Różne przyczyny mogą być.
Lampa jest stara, coś z jej zasilaniem nie tak (skoki napięcia zasilania), albo może zestarzały się przewody/styki zasilania lampy, albo kombinacja wybranych czynników.
tak na marginesie nie polecałbym wyłączania kontroli nad lampą po DMX. bo jak coś się wysypie to nie masz jak wysłać polecenia do urządzenia
mam reset po dmx jakby co, a jak wiadomo reset dobry na wszystko
A wiecie jak odczytać ile godzin np przepracowała żarówa ? tzn. chodzi mi o to jak odczytać te skróty co dokładnie oznaczają ?
[MENU] - [TIME] - [Po H] = ?
[RPoH] = ?
[LA H] = ?
[RLAH] = ?
[LSTR] = ?
[RLST] = ?
Ostatnio edytowany przez Pan Lis (2010-02-15 13:40:12)
Instrukcja ma takie informacje, nawet polska wersja
Napiszę też po swojemu z rozwinięciem
[Po H] - Powen On Hours - czas pracy, nieresetowalny
[RPoH] - Resetable Power On Hours - czas pracy od ostatniego zresetowania tego licznika. Służy zwykle przy mierzeniu czasu pracy od ostatniego czyszczenia.
[LA H] - Lamp Hours - czas pracy lampy, nieresetowalny
[RLAH] - Resetable Lamp Hours - czas pracy lampy od ostatniego zresetowania tego licznika. Należy kasować po zmianie lampy na nową. Wtedy tylko mierzy czas użycia aktualnej lampy, a przez to pozwala ocenić jej zużycie (najlepiej w połączeniu z ilością włączeń).
[LSTR] - Lamp Strikes - ilość włączeń lampy
[RLST] - Resetable Lamp Strikes - ilość włączeń lampy od ostatniego zresetowania tego licznika. Należy kasować po zmianie lampy na nową. Wtedy zlicza ilość włączeń lampy, a tym samym jej stopień zużycia w związku z ilością włączeń.
Jak się nie kasuje liczników wtedy i tylko wtedy gdy należy, to urządzenie niczego wiarygodnego nam nie poda.
Ostatnio edytowany przez KacperP (2010-02-15 14:08:18)
dzięki za rozwinięcie a i żadna instrukcja nie ma tego opisane mam obydwie i nie znalazłem a jak tak to na której stronie ?
W polskim tłumaczeniu na stronie 16 (Odczyty czasu pracy (TIME)), w ostatniej wersji angielskiej na stronie 13 (Usage readouts (TIME)).
uu... rzeczywiście sory moje ewidentne nie dopatrzenie, dzięki
Podaj czas pracy lampy, i czy była już wymieniana. Problemu szukałbym w przetwornicy zasilającej lampę. Miałem na warsztacie MAC250 z podobną usterką. Różnica polegała jedynie że często lampa nie mogła odpalić, a jeśli odpaliła to sama z siebie gasła po jakimś czasie. Oczywiście to gdybanie - bez podłubania nie da rady nic stwierdzić na pewniaka.
Witam,
A więc jest tak mam tu akurat dwa urządzenia i oto jakie wyniki pokazuje wyświetlacz:
Mac1 / Mac2
[Po H] 7435 / 7654
[RPoH] 7435 / 7654
[LA H] 5955 / 5199
[RLAH] 5955 / 5199
[LSTR] 966 / 823
[RLST] 966 / 823
Żarówka ponoć kiedyś była wymieniana.
Ponadto jedna głowa ma inny soft niż pozostałe wszystkie 2,4 a jedna 2,2 może to też ma jakiś wpływ ?
Pozdrawiam
Jak widać nikt nie zadbał o to żeby wyresetować liczniki jeżeli "lampa kiedyś była wymianiana" to tylko świadczy (niedobrze) o użytkowniku. Lampa MSR 575/2 ma ok 1000h żywotności, więc pewnie są one do wymiany. Najlepiej wsadź nową lampe i zaobserwuj jak się zachowuje, pokolei testując wszystkie urządzenia. Swoją drogą to mają dość dużo przepracowanych godzin...
a gdzie się resetuje te liczniki ? bo nie wiem niestety
Co do żarówek to świecą mocnym światłem w sensie że nie bledną a z tego co wiem jest to żarówa wyładowcza metahalogenowa i jak się wypala to blednie chyba ? co nie ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 10 zapytań ]