Odp: KOLEDZY I KOLEżANKI, KTORE DIMMERY Są THE BEST?
Kontynuując temat co sądzicie o dimerze firmy Proxima model PX095 wd. mnie jest bardzo dobry, ale chciałbym poznać opinie innych z branży.
Pozdrawiam
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » Oświetlenie konwencjonalne » KOLEDZY I KOLEżANKI, KTORE DIMMERY Są THE BEST?
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kontynuując temat co sądzicie o dimerze firmy Proxima model PX095 wd. mnie jest bardzo dobry, ale chciałbym poznać opinie innych z branży.
Pozdrawiam
nie jest zły ... ale brakuje mu kilka watt chociaż do tych 3kw na kanał. Nawet blinda nie podepniesz chyba ze zrobisz go na polowe żarówek lub 70% mocy..
podpoiłem blinder flasha 2600W świeciłem na 100% mocy, w dimerze co prawda na kanał jest 2300W ale nic się nie działo były to chwilowe wzbudzenia.
Zależy do czego chcesz taki dimmer użyć...
12 x Par 64; 2 x obwód ACL z Par 64; 4 x Blinder Flash 2600W
No to wydaje się ok... Co do dimerów PXM ogólnie są one dość solidne, niewykazują jakiejś większej awaryjności
12 par 64 - przy lampie 1kw masz 12 kw(przy 500w 6kw), 2 obwody to 4 kw chwilowego, 4 blindery to 10,4kw chwilowego
zab typu C i wytrzyma. B10 powinno po 1 sec pstrykać przy blinderach na 100% co innego jak są lampy ciepłe.
Ten bym zostawił ten na pary dokupił jeszcze jeden 6 kanałowy 101 lub 46 proximy i spał spokojnie podczas sztuki lepiej posiadać zapas niż człowieka na etat od wyskakujących (starodawnie nazwę) korków
Jest tak sa dwa takie same dimmery czyli PX095 są to dimery 12-sto kanałowe 2300W na kanał, więc zapinam 2pary na jeden CH czyli 12parów na 6CH; na 2CH 2 x ACL-e; i na 4CH 4 x Blindy nie powinno wywalać korasów
bedą dwa takie same zestawy w razie w zawsze jest z czego porzeźbić
Witam
Mam pytanie wszyscy chwalą produkty Agatu i ich dimery a ja chce zapytać o taka dolegliwość.
Ostatni wypożyczam dimer RC MAX 12 x 3.3 KW.
Owszem działa nie nagannie ale ostatnio .
Podczas klasycznego ciągłego świecenia 2 obwodów z tych 12 obciążonych każdy po 3 x naświetlacz 1kw czyli 3 KW na obwód.
Oba przygasają i za moment zapalają się i działają o.k lub 1 lub 2 x im się to jeszcze zdarzy w ciągu przedstawienia.
To zdarzenie nie następuje podczas zmiany sceny.
Z tych 12 obwodów w danej chwili są tylko te 2 wysterowane na jakieś 50-60 %.
Sterownikiem Jest Compulite Vector Blue.
I dziś zobaczyłem jeszcze coś że wyświetlacz w RC MAX podczas pracy jest mleczny nic na nim nie widać nie świeca się tez diody zasilania
ani dioda DMX a działa. Zasilanie tez jest o.k bo sam robiłem więc jestem pewien.
a co jest jak przełączysz na inne obwody, to samo zjawisko?
Takie zjawisko to uszkodzenie elektroniki w dimerach triaki puszczają, a że dwa tak samo, można to uznać chyba za przypadek jak na razie ( ta sama seria etc), przełącz na inne i poobserwuj zjawisko. Co do wyświetlacza to nie wiem czemu tak się dzieje. Akurat mam dwa identyczne i na wyświetlaczu wszystko widać u mnie, podczas pracy jałowej jak jest tylko podpięty do sieci, jak i również jak jest pod DMX i obciążeniem. Podam telefon jak chcesz do Wojtka z Agatu to da 100% diagnozę. Pyknij esa jak jesteś zainteresowany kontaktem. Pozdro
Co do dimerów PXM 095 mam jak na razie trochę inne zdanie, jest inny post na ten temat i to dość dokładnie opisany, i to stosunkowo bardzo nie dawno. Przeżycia ze stanem przed zawałowym
Jeśli chodzi o dimery Agat to faktycznie ten stary model jest ciężki do zajechania. Szybciej zniszczą się Esy niż samo urządzenie -trzeba tylko pamiętać o dobrej wentylacji ponieważ mocno się grzeją. Ich zaletą jest prostota np jeśli trzeba je odkręcić "z ręki". Miałem tylko kilka razy problem z demultiplexerem. Wadą jest też niestety dosyć skomplikowany serwis -jeśli np trzeba je rozebrać.
Z nowym cyfrowym modelem nie pracowałem.
Dimmery MA -świetne urządzenia, generalnie dzialają bez zarzutu. Posiadają bardzo czytelny wyświetlacz i bardzo rozbudowane menu z wieloma możliwościami (np tworzenie własnych krzywych dimmerowania, limitowanie kanłu, możliwoś zaadresowania każdego kanału na inny adres itp) Nie miałem używając ich żadnych kłopotów z "brumieniem" w dzwięku.
Jedyny problem z jakim się spotkałem to zdarzało się, że urządzenie straciło zadany adres np po zrzuceniu i ponownym podniesieniu zasilania.
Ostatnio edytowany przez Szymon (2011-02-04 21:27:00)
Oki, forumowicze.
Generalnie jest tak: robi się EVENT, sprzęt nie ma znaczenia, za ile i firma. Generalnie w naszym fachu liczy się niezawodność.
Włączasz i masz "jasno"
W stałych instalacjach "typu TEATR" gdzie tych kanałów i dimerów jest "dziesiąt, set..." ponadto inne urządzenia świetlne (przede wszystkim jarzeniowe lub transformatory, nie daj klima) liczy się coś innego, a mianowicie czy dimery ( w uproszczeniu) mają "czyszczenie harmonicznych które powstają przy dimowaniu.
Proponuję kolegom z teatrów tak dla sprawdzenia, nie jest to droga inwestycja, około 1500 - 2500pln za pomiary jak u mnie z 2ch trafo
Dowiecie się iż w Waszej instalacji występują szpile do 750V. Jest to nie nieuniknione i obojętnie czy to Agat, PXM, ETC za przysłowiowe 5pln czy np. ETC z filtrami za 20pln(za kanał), (lub dorabiane we "własnym zakresie") a wyprostować to wszystko nie jest łatwo, zawsze coś stanie na przeszkodzie.
Mogę polecić Kolegom którzy na swoim podwórku posiadają zasilanie z co najmniej 2 trafostacji, czyli "tzw 2 zasilania "SUMATOR MOCY" jest to zajebi... a sprawa. Nie martwimy się mocą zamówioną na poszczególne zasilania tylko dbamy o sumę mocy (łatwiejsze do ogarnięcia) na każdy kwartał możemy zmieniać zamówienie w Energa. Dodatkowo moc bierna rozkłada się na dwa, tg, moc bierna etc na dwa źródła a nie jak dotychczas na poszczególne zasilania.
Co więcej jest to usługa darmowa w Energa pod warunkiem ze trafo i podlacyone do niej uryadyenia spełniają odpowiednie normy. Tak czy inaczej sie to oplaca,zlecając przystosowanie trafo np.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 10 zapytań ]