46

Odp: Kabelkologia...

Polecam dla zabezpieczenia uzywac splitterow, nie dopuszcze zeby zgubne napiecie pojawilo sie na innych liniach, a takze chroni stol przed pojwieniem sie napiec zwrotnych, dobre lecz nie za tanie sa splittery polskiej firmy proxima.
Co do sprawdzania kabli dobre jest chyba jedyne uzadzenia firmy Behringer CT-100 fajny tester kabli, sprawdza czy niema przerw, zwrarc itp na lini bardzo fajne urzadzenie.

47

hmmmmm dobry tani pomysł, a wymyślił ktoś przejściówkę na dmx-a piątkę?:P

48

Ostatnio w elwolight na wystawce widziałem taki testerek do kabli który sprawdza kable podobny do tego beringhera tyle że posaida więcej wejść i dmx 5 też.
posiad nstępujące złącza:
# 6.3mm jack
# 3.5mm jack
# XLR 3P (M/F)
# XLR 5P (M/F)
# phono / RCA
# bananowe
# Speakon? 8P
# Speakon? 4P
# DIN 3P / 5P / 7P / 8P
# 5-pin mini DIN
mamy podobny w firmie i pomaga. Nasz jest akurat produkcji Velleman

49

I tak chyba używacie XLR 3 lub 5pin z czego w 5 pinowym wykorzystujecie tylko 3 pierwsze piny wiec co za problem zrobić przejściówkę XLR 3 (1 masa 2- 3+) na XLR 5 (1 masa 2- 3+ 4 i 5 nie lutujemy) no chyba ze macie 5 żyłowe kable co w obecnych czasach sie chyba już nie stosuje (chyba ze się mylę) a CT100 jest chyba tańszy bo kosztuje chyba ze 100 czy 150zl

50

żaden problem;)

51

no ta zabaweczka produkcji Velleman kosztuje w necie dokładnie 99 zł. Z przejściówki można skorzystać ale jeśli by była przejściówka zepsuta?? A i powiem ci że mamy też kable 4 żyłowe plus oplot. smile

Ostatnio edytowany przez Dawid (2009-08-10 21:11:06)

52

Ok ale z tego co widziałem w instrukcji ten Velleman tez sprawdza tylko 3 pierwsze piny wiec niema różnicy, ale skoro kosztuje 99zl to fakt bardziej się opłaca bo nie trzeba bawić się z przejściówkami co bardzo ułatwia prace.
Przepraszam napisałem 5 żyłowe a chodziło mi o 4 żyły plus oplot tak samo o 2 żyłowe i oplot

53

Dziki za wyjaśnienie wszystkiego. Teraz już zostało kupić 200m przewodu DMX, wytyki i lutować big_smile

Ostatnio edytowany przez Karolus (2009-10-29 10:00:54)

54

A mam jeszcze jedno pytanie czy widział/używa  ktoś coś takiego jak multicore "pyte" DMX ??

I czy istnieje wersja z przewodem 230V do podłączenia sterownika?

55

Tak istnieje z zasilaniem. My w firmie mamy taki przewodzik w którym są 4 linie DMX i jedna zasilająca. Już go długo mamy i nic się nie dzieje, używamy go praktycznie na każdej sztuce. Nie wiem jakiej jest firmy bo nie ma żadnych napisów, ale w katalogu sommer cable widziałem taki przewód. (sommerami oczywiście handluje elwo smile)
http://www.sommercable.com/2__produkte/ … 051_4.html

56

Dzięki big_smile A już miałem kupować przedłużacz na bębnie i zszywkami do niego kabel DMX montować.

57

cordial smile

Najtańsze radiotelefony MOTOROLA tylko dla branży " rozrywkowej "
Sprawdź i zapytaj www.x-art.pl

58

Dawid -  a jak to cenowo wygląda za 1 m przewodu?

59

Ciężko mi powiedzieć bo ten co my mamy to szef dawno temu kupił i jeszcze odkupił go od kogoś, a co do sommera to myśle że powinniście zadzwonić do elwo.

60

No to jedziemy.
Znalazłem cos przypadkiem na YT
Masz kable z "memory zwijania???" - średnia i wysoka polka
Zwijasz kabel na łokieć?? Ta lekcja jest dla ciebie

http://www.youtube.com/watch?v=SrX9B_JRSWI