jacekplacek napisał/a:Jest takowa konstrukcja, i zwie się Clay Paky Alpha Profile.
Można ustawić opcję, która powoduje gaszenie lampy po jakimśtam czasie od zamknięcia shuter'a.
Skoro jest OPCJONALNA to jeszcze nie ma tragedii. Samo jej istnienie jednak trochę mnie niepokoi, bo nie bardzo mi przychodzi na myśl okoliczność, gdzie jest naprawdę potrzebna, a prawie zawsze jej niepotrzebna aktywacja byłaby szkodliwa.
Sens wyłączania po określonym czasie braku DMX już bardziej do mnie przemawia.
jacekplacek napisał/a:Nie wiem czy podgrzewa, ale spróbuję sprawdzić po świętach.
Nie podgrzewa, bo lampa nie ma takiej konstrukcyjnej możliwości. To od razu widać po budowie lampy.
Niestety każdy nowy zapłon i dojście do pełnego rozgrzania będzie stopniowo odrywać w niej kawałki elektrody.
jacekplacek napisał/a:Pfff!
Człowieku, samouwielbienie Cię kiedyś wykończy.
No dobrze, niech Ci będzie że to ja popadłem w samouwielbienie. Będziesz szczęśliwszy teraz?
TY opisz zatem zasadę działania lampy metalohalogenkowej, opisz obwód zasilania takiej lampy z zasadą działania (dla statecznika magnetycznego i elektronicznego najlepiej), opisz przebieg zapłonu lampy i zmiany jakie w niej zachodzą. Opisz jeszcze sposób realizacji funkcji "hot restrike" i regulację mocy. Zrób to z pamięci.
Nie sądzisz chyba że to zbyteczna wiedza?