Odp: dot2 on PC + behringer x-touch
Nie podłącza midi
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie podłącza midi
Dziwne
Są dwie możliwości, albo dot2 nie był odpalony, albo źle wpisałem nazwy kontrolera.
node info powinno pokazać poprawne nazwy
ewentualnie urządzenie jest uzywane przez inny program.
Ta wersja powinna zapalić wszystkie kontrolki 'note'
I powinna sterować fwing1 i bwing 1 - bez feedback
https://drive.google.com/open?id=1Fq8ZC
vi_5jskuH9
tak tez się stało, zapaliły się wszystkie kontrolki oprócz track selection1-8, master i stop all clips-ta raczej nie zaświeci. Kod nie przyjmuje nut.
Kręcąc knobami nie zapalają się ringi, tylko jedna dioda świeci.(pierwsza). Taki komunikat się pojawia.
Oprogramowane są tylko przyciski po lewej stronie - bez tych z komendą CC wg rozpiski..
Kod się wywala po uruchomieniu ? naciśnięciu dowolnego przycisku ?? czy jakiegoś konkretnego?
Obawiam się że cała praca na marne - bo w trybie mode 2 będzie inne obłożenie kodów do klawiszy.
Ostatnio edytowany przez Krzysio (2019-11-29 16:27:38)
A wiec tak. Po wpisaniu node dot2apc20 zapalają się wszystkie kontrolki clip launch, clip stop, activator, solo/cue, record arm, prawa sekcja również. kontrolki track selection zaświecają się na chwilkę i zaraz gasną. Komunikat który przesłałem wyżej pojawia się zaraz po zaświeceniu kontrolek. Przesyłam zrzut z node, nutki wchodzą ale nie wychodzą, chyba dalej. Intryguje mnie dlaczego kanałem pierwszym dla nutek jest kanał 0, według node. nigdzie dla midi nie spotkałem kanału zero... ale może jest tylko nazywa się go 1?... na zrzucie masz kolejno, lewą skrajną kolumnę kontrolek (od clip launch po rekord arm), później dla nutki 53 kolejne kanały czyli wiersz i jeszcze pionowo scene launch po master.
Ostatnio edytowany przez nasula (2019-11-29 20:22:15)
tak się zapala
Hmmm więc tak - możliwe że ten model nie ma przełączania trybu pracy - albo robi się to inną komendą
usuń z kodu tą część i powinno zadziałać.
Nic nie będzie świecić - ale powinno działać sterowanie Fwing i bwing 1
Usuń
for (var j = 0; j < 17; j++){
for (var i = 0; i < 128; i++){
output.send('noteon', {
note: i,
velocity: 127,
channel: j
});
}
}
/*output.send('sysex',[0xf0, 0x47, 0x00, 0x73, 0x60, 0x00, 0x04, mode, 0x08, 0x04, 0x01, 0xf7]);
0x40 - Generic Mode
0x41 - Ableton Live Mode
0x42 - Alternate Ableton Live Mode*/
output.send('sysex',[0xf0, 0x47, 0x00, 0x73, 0x60, 0x00, 0x04, 0x42, 0x08, 0x04, 0x01, 0xf7]);
Zrobiłem, działa b-wing1 i f-wing2 suwaki. W b-wing działa cała pierwsza i ósma kolumna 6 clip z góry na dół. W kolumnie 2-7 clip szósty nie włącza executora tylko wyłącza pierwszego w kolumnie (np 807 wyłącza 307 itd) . Jest gdzieś opis do tego? Podeślesz jakiś link, mógłbym też coś pokombinować, o ile to nie jest b trudne...
Zmieniłem tryb/??. Najpierw uruchomiłem twój przedostatni skrypt, i zapaliły się kontrolki, potem uruchomiłem ostatni, zmodyfikowany i działają przyciski i fadery jak opisałem wyżej. feedback tylko nie działa i pozostałe wingi.
Ostatnio edytowany przez nasula (2019-11-30 19:55:40)
Link ? nie mam pojęcia
Używam easy midi https://www.npmjs.com/package/easymidi
I websocket https://www.npmjs.com/package/websocket
Całą komunikację podglądnołem w przeglądarce www.
I tyle..
Program łączy się z dot - tak jak by był przeglądarką i wymienia się danymi..
Co chwilkę wysyła zapytanie (do serwera ) i otrzymuje całą tabelkę (tak jak by to robić w przeglądarce)
Całe zadanie to wybranie odpowiednich zmiennych i wykozystanie do sterowania świeceniem kontrolek.
ps: a jak by pozostawić w kodzie to
output.send('sysex',[0xf0, 0x47, 0x00, 0x73, 0x60, 0x00, 0x04, 0x42, 0x08, 0x04, 0x01, 0xf7]);
to też działą czy się wyłącza?
Ostatnio edytowany przez Krzysio (2019-11-30 23:12:14)
coś nie działa, zmienia tryby chyba, ale dalej nic, kombinowałem na różne sposoby, najczęstszy error -unexpected token. Ale dzięki za info.
No to chyba bez urządzenia nic nie zrobię
I tak dzięki Krzychu. Pewnie, że trudno bez deski, możliwe, że ja coś źle klepię i tylko namieszam. Jak będę miał więcej czasu to przyglądnę się tym programom, i dam znać, co i jak, bo na razie krucho z czasem.
Pozdrawiam
Update - dla apc mini - wrzuciłem nowszy kod - pod nowe Nodejs
Teraz można zmieniać page z poziomu bwing (szybki dostęp)
Poprawione wyświetlanie ( teraz puste executory się nie świecą - działa też z Global Autofix i bez)
Filmik stary - podmienione linki
https://www.youtube.com/watch?v=XeTzz7YIiVc
ps: jak ktoś w Poznaniu ma APC20/40 to chętnie powalczę dalej z wersją na te kontrolery
Ostatnio edytowany przez Krzysio (2019-12-10 17:09:02)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 12 zapytań ]