Odp: Podłączanko!!
hehe no zal sie przyznac ale troche czasu nam to zajeło
Legallmusic
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hehe no zal sie przyznac ale troche czasu nam to zajeło
SenseJ-L.F.- przyznaj się w czym był problem, to może ktoś kiedyś uniknie takiego..
No więc tak....pixelbary podłączam jako chanel każdy na innym adresie...i gdy używałem gotowych makr były przesunięcia i efekty chodziły nie równo mimo takiego samego ustawienia. A jak to wyeliminować?? Hmm i tu kwestia do której aż żal się przyznać....żeby makra chodziły równo...wchodzimy w chanel i nie ustawiamy ich pojedynczo tylko wybieramy przez naciśnięcie(nie przesuwanie "suwaczka") wszystkie makra i kręcąc pokrentełkiem (F1) uruchamiamy all na raz!I w ten sposób nie ma opóźnień.
I tak zostałem zdruzgotany prostotą rozwiązania tego problemu...a ja się doszukiwałem nie wiadomo czego!!
przekłamania bądź błędy w dmx mogą się też brać z doboru różnych przewodów sygnałowych.
np przewód 75 na 120 omowe bądź odwrotnie...
odwrotnie to jest wbrew zasadzie ...
Sieć DMX to nic innego jak RS-przemysłowy.
Do przesyłu danych powinno się stosować skrętkę 120 OHM zakończoną teminatorem (prawidłowo powinno się go wyliczyć ale wach sie w okolicach 120 i dla tego popularnie się stosuje takowy rezystor)
Niestety popularne jest używanie przewodów tz "mikrofonowych" gdzie lepsza by była zwykła skrętka .
wiem wiem kolego o zastosowaniach mikrofonowego przewodu...
piszę o takim zjawisku jak się używa 2 rodzaje przewodów w 1 nitce dmx
ok mówiliśmy że na jednej nitce dajemy max 24 urządzenia.. to czy dimery (w którym są po 6 dajmy kanałów) też każde z osoba rozumiemy jako urządzenie?
odwrotnie to jest wbrew zasadzie ...
Sieć DMX to nic innego jak RS-przemysłowy.
Do przesyłu danych powinno się stosować skrętkę 120 OHM zakończoną teminatorem (prawidłowo powinno się go wyliczyć ale wach sie w okolicach 120 i dla tego popularnie się stosuje takowy rezystor)Niestety popularne jest używanie przewodów tz "mikrofonowych" gdzie lepsza by była zwykła skrętka .
Czyli lepiej kupi dobrze ekranowaną skrętkę niż używac kabla mikrofonowego(chocby i dobrej jakości)? Tak zrozumiałem.
A jak ma się porównanie kabla DMX 120Ohm do skrętki? W końcu skrętka to przyszłośc więc powinna byc lepsza,nieprawdaż?
Rozważam takie rozwiązanie ze wzgledu na minimalną cenę tego 'przyszłościowego' kabla.
A jak wygląda sprwa ze skrętką w profesjonalnych firmach,w których to pracujecie Szanowni Forumowicze?
kolego ..
dokladnie to przewody DMX powinny byś skrętką a nie koncentrycznym kabelkiem.. Sam się zdziwiłem że do tego typu transmisji danych wskazany jest tego typu kabelek.
U nas mogę spokojnie powiedzieć ze 80 % to 120stki
Fakt że przy stosowaniu kabli mikrofonowych to tz zakłócenia zdarzyły mi się może 3 razy od kiedy robię w tym biznesie a jest juz to paręnaście latek.
Teoria jest taka jaka jest a życie, życiem... Domyślam się też że rzadko się zdarzają u was zakłócenia sygnału DMX
Koxzco o kablach była mowa w innym wątku na tym forum, radzę poczytać ...
KLIK: http://elwolight.pl/forum/viewtopic.php?id=56
Dokładnie....u mnie w firmie kable były różne różniaste to mikrofonowe to inne....ale właśnie po przeczytaniu tematu zaczęła się moja batalia z Boss'em i dorabiam się powoli 120.
Nie moge powiedzieć że mam tylko 120 w kablarce bo jest nadal różnie ale przeważnie staram się używać tylko tych i wszystko kończyć terminatorem.
hehe co do naszych kabli to i tak sukces że w końcu są chociaż trochę uporządkowane i ładnie pozwijane
hehe co do naszych kabli to i tak sukces że w końcu są chociaż trochę uporządkowane i ładnie pozwijane
Ten problem tyczy się wielu firm
... u nas w firmie są same 110 Cordiala więc gdy są jakieś problemy z urządzeniem - nie działa lub szaleje to na 99% jest to wina urządzenia a nie kabla .... znacznie przyspiesza to montaż
hehe a co do porządku z kablami to az milej sie pracuje nie tracisz godziny na rozplatywanie ale w naszej firmie tylko my z Sensejem jakos dbamy o ten porządek:)
Witaj w klubie "opierdzielających za złe zwijanie przewodów"
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 11 zapytań ]