Uświadamianiem mnie przez wiele osób, czym są programy CAD, czym jest WYSIWYG to trochę robienie sobie jaj.
Dwa lata działałem na WYSIWYG, a na koniec jeszcze zrobiłem do niego model Auli Dużej Politechniki Warszawskiej. Zanim zetknąłem się z WYSIWYG miałem już na studiach piątkę za AutoCAD-a, dwie piątki z fotorealistycznych komputerowych wizualizacji oświetlenia.
Michał napisał/a:Vector Works to raczej dla architektów.
"Raczej" niekoniecznie. Nie należy spłycać sprawy pisząc tylko "VectorWorks", bo to cała seria programów.
VectorWorks jest uniwersalnym programem typu CAD, który występuje w kilku wariantach:
- Fundamentals - uniwersalna wersja podstawowa, bez wyspecjalizowanych narzędzi dla określonej branży.
- Architect - wariant dla architektury budowli (to może być "raczej" dla architektów).
- Landmark - architektura krajobrazu i inżynieria lądowa
- Designer - projektowanie o charakterze wzornictwa przemysłowego, np. kształty mebli, odkurzacza, lampka nocna, projektowanie wystroju wnętrz
- Machine Design - projektowanie mechanizmów
- Spotlight - wersja do projektowania konstrukcji i oświetlenia scenicznego/estradowego
Michał napisał/a:Można go bardziej do Viven porównać..
W Cast-Soft opisują ten program zdecydowanie inaczej.
Skrótowo rzecz ujmując, Vivien to program do planowania imprez od strony logistycznej. To bliźniak WYSIWYG-a, który zamiast koncentrować się na światłach, ma skupiać się na planowaniu rozmieszczenia uczestników, zliczania potrzebnych stolików, krzeseł, nakryć itp.
Michał napisał/a:Wysiwyg jest programem do pełnego projektowania, planowania, dokumentowania, raportowania produkcji; włączając w to kosztorysy wykaz sprzętu, jego wagę, zapotrzebowanie na moc, itd.....
Prawie dobrze. "Produkcji" to za mocno powiedziane. "scenografii, konstrukcji i oświetlenia scenicznego" to mógłbym się zgodzić.
Michał napisał/a:Wizualizer w GMA jest do szkiców dobrych lub mniej tego nie wiem bo KacperP nie wstawił screenów.
Ten screen co wstawiłem w pierwszym poście, to właśnie działanie wizualizera. W grandMA 3D prawie nie ma niczego innego jak wizualizer.
Michał napisał/a:W GrandMA wizualizer jest za darmo, Wysiwyg kosztuje....
Ooooooo to właśnie, między innymi, chodzi.