Kolego ,,vandj,,: W efekcie z kulą lustrzaną nie chodzi o napęd jak zasugerowałeś, czyli silnik, ponieważ to nie jest problemem technicznym i eksploatacyjnym w miarę upływu czasu. Napęd to tylko zwykły silnik podwieszany lub wbudowany w kulę. Tutaj chodzi o sedno, czyli jak najlepszy efekt odbicia światła od luster i wnioskuję ,że właśnie w tym celu kolega ,,bartolek,, zadał pytanie na forum dotyczące zakupu kuli lustrzanej od byłego nie produkującego już polskiego producenta kul. Zapewne jesteś młodszy od mnie i nie widziałeś efektu z kuli polskiego Disco Tona a efektu odbicia światła z chińskiej kuli lub nie byłeś w klubie gdzie taka właśnie 100/130 cm polska kula jest podświetlona i zainstalowana, a takie cluby są. Ja takie porównanie widziałem i testowałem przy użyciu identycznych oświetlaczy i w identycznych warunkach zaciemnienia sali. Zapewniam Cię ,że różnica jest bardzo duża na korzyść polskiej kuli mimo że wbrew pozorom to tylko lustro, czyli lustro, lustrze nie równe, jeśli chodzi o odbicie światła. Ja osobiście nie jestem ani producentem polskich kul ani dystrybutorem chińskich kul, udzieliłem tylko porady bo miałem na ten temat informacje a ty odniosłeś się do moje wypowiedzi tak trochę prześmiewczo.
Widocznie zapewne jesteś DJ-em i nie patrzysz na to z punktu widzenia oświetleniowca, odpowiedzialnego za jakość efektu świecenia, bo nie wystarczy tylko świecić. My jesteśmy na forum profesjonalnego oświetlenia scenicznego to nie dyskusja na poziomie z forum estradowiec.pl gdzie góruje tani pseudo-profesjonalny sprzęt chiński. Ty uważasz ,że cytuję: teoretycznie i praktycznie nie opłaca się kupić kuli... ale inni na tym forum uważają ,że właśnie praktycznie opłaca się kupić taką kulę, ponieważ pamiętają prosty, jakże efektowy, efekt świetlny gdzie w latach 80-tych kula to był podstawowy efekt centralny. Są tacy którzy wolą drożej ale trwalej i co najważniejsze z dobrym skutkiem bo lepiej jest mieć mniej ale coś wartościowego niż na stanie kolejny enty... nie sprawny, pół-sprawny, częściowo sprawny, raz działający raz nie, chiński tani pseudo sprzęt. No cóż, żyjemy w czasach gdzie standardy jakościowe bardzo się obniżyły i zalała nas masówka która nijak się ma do jakości i odrobiny profesjonalizmu.
NIKSE Serwis Estrada DJ.