Temat: Nauka realizacji oświetlenia ruchomego
Cześć!
chciałbym się nauczyć realizować światło inteligentne - na początek niewielkie sety złożone z kilku głów, powiedzmy 4 spotów, 4 washy, ewentualnie kilku pico-beamów. Na tę chwilę nie mam nic - ani sensownego sterownika (DMXControl na laptopie...), ani nawet głów. Natomiast mam duże doświadczenie w oglądaniu świateł :-) pracuję przy eventach raczej przy dźwięku i montażach, ale nie mam niestety znajomych świetlików, którzy się podzielą wiedzą...
Jak się za to zabrać?
A. Kupić np. Avolites Titan One, do tego jakis pixel mapper (tak się nazywa soft udający scenę?) i cisnąć po nocach?
B. Jak wyżej tylko Avolites Titan Mobile?
C. Pozostać przy DMXControl / Freestyler i do nich dokupić jakiś soft emulujący scenę?
D. Pozostac przy DMXControl, kupić ze 2 głowy typu spot i próbować, próbować próbować?
E. Zupełnie inaczej?
Chciałbym umieć zaprogramować i obsłużyć głowy podczas niedużych koncertów, czy większych konferencji - zrobić jakieś przejazdy beamami na fanfarach, czy użyć ich dekoracyjnie i tylko od czasu do czasu robić jakieś przejazdy. Jednocześnie chciałbym, żeby programowanie takiej konferencji nie zajęło mi 3 dni (a tak to w tej chwili wygląda w DMX Control, a efekt jest i tak marny).
Help!
-------------------
Podczepiam się pod temat - planuję zakup oprogramowania i ewentualnie sterownika do nauki realizacji oświetlenia. Interesuję się oświetleniem eventowym i koncertowym, dotychczas jednak nie było mi dane nauczyć się sterować sensownie ruchomymi głowami (czasem świecę tylko dekoracyjnie na ściany PARami, ledbarami oraz na scenę światłem żarówym (PC, Fresnel, Profile).
Zamierzam zaopatrzyć się w kilka głów (-ek) i nauczyć się robić z nimi coś ciekawego - kilka razy pracowałem z 2-4 głowami typu spot robiąc światło na zabawę taneczną przy pomocy DMXControl i sterownika DMX na USB, ale stworzenie czegoś sensownego (ruchu synchronicznego kilku głów, prostego przejazdu na
--------
Posty złączone