Temat: Jak oświetlić mala scene i 2-3 ludzi.
Ok pytanie laika , chociaż mam spore doświadczenie w oświetleniu studyjnym fotograficznym to w scenicznym żadne.
Mam nadzieje ktoś chętny do pomocy się znajdzie , napewno macie spore doświadczenie .
Potrzebuje 2-3lampy które oświetlą 1 osobę lub małą grupkę 3-4 osób siedzących w sali ok 170 m2.
Sala jest prostokątna a osoby występujące stoją na dłuższym boku sali.
Jest to pomieszczenie firmowe w którym często organizuje się spotkania , sala nie ma oświetlenia oprócz halogenów górnych co kiepsko wygląda na zdjęciach.Zazwyczaj gaszą też światła bo z tyłu jest ekran np. z wyświetlonym logo czy filmami.
Chciałabym rozwiązanie gdzie np. 2 lampy można w prosty sposób ze statywów skierować na mównicę , lub grupkę siedzących osób i ich doświetlić.
Czy są jakieś proste lampy które nam to umożliwią i nie kosztują majątku . Użycie tylko wewnętrzne - odpada zamawianie oświetleniowców do takich spotkań.
Myślałam o ledach panelowych używanych do fotografii - chodź koledzy odradzają ( za zimne światło , i ledy ponoć zostawiają plamy na twarzy ).
Trochę się z tym nie zgadzam bo przecież w studyjne fotografii coraz częściej się używa panelów ledowych. Minusem jest niestety ich słabsza moc przy odległości np. 5 m - od człowieka. Więc dla mnie raczej odpadają z tego powodu.
Czy jest jakieś przyjemniejsze światło niż to mega żółte o temperaturze ok 3200. Dla mnie jako fotografa to mega ciepłe, żólte światło.
Znajdzie się ktoś kto to doradzi z linkiem do lamp i przykładów .
Pozdrawiam