Temat: Sterownik LED DMX 1A na kanał

Witam

potrzebuję sterownika (w zasadzie sześć, albo min. 18 kanałów w jednym)
do pasków ledowych RGB
najlepiej 1A na kanał

nie mam za dużo pieniążka więc proszę o jakieś logiczne rozwiązania

może gotowe
a może macie znajomego który takie skleca smile
temat jest trochę pilący

z góry dzięki za pomoc

2

Odp: Sterownik LED DMX 1A na kanał

tez bym się pisał !

3

Martin Light Jockej, ściągasz na kompa, kupujesz za 200 zł przetwornik i jazda.

4

Jeśli się nic nie zmieniło to mało legalna propozycja, jak się mylę poprawcie mnie.

5

marian433 napisał/a:

Martin Light Jockej, ściągasz na kompa, kupujesz za 200 zł przetwornik i jazda.

Mógłbyś napisać jakie obciążenie maksymalne na kanał daje Martin Light Jockey  big_smile  ?

6

artmajster ja robie takie przystawki, min 3 kanały maksymalnie 16 na jednej płytce lub w trybie matrix 64 kanały.

Ostatnio edytowany przez MuNiO (2013-07-17 01:36:17)

7

Miesiąc temu kupowałem coś takiego na Alle, poszło do klubu. 300zł, a masz do dyspozycji 27 kanałów, lub jak kto woli - 9 pasków RGB sterowanych osobno. Kwestia patchowania tego, ale można zrobić 9x potrójny dimmer... i hula. Jeśli chodzi o prąd, to na 2 obwodach zapinałem po 4mb taśmy o rastrze 150 diod, i nie protestował - pracuje stabilnie. Jak będziesz zainteresowany, pisz.

Edit:

Sprawdziłem, i w sumie 28 dni do końca, więc od biedy można wrzucić. Oczywiście, nie żebym był "dystrybutorem" czy sprzedawcą, tak jak wielu jednostrzałowych tutaj - mi to działa i mogę polecić. Jedyna wada - miałem z nim problem na SGM P3000, gdzie na lini nr 1 pierwszy wolny adres był w okolicach 320, po ustawieniu na taki adres nie chciał działać. Wylądował na 2 lini z adresem w pierwszej 50 i poszło.

http://allegro.pl/sterownik-napieciowy- … 96250.html

Ostatnio edytowany przez artis-sound (2013-07-17 04:55:38)

8

Ja polecam ten Driver led przy matrycach, instalacjach gdzie potrzebujemy nie wieceja jak 0,5A na kanał
http://www.eflash.pl/tow.php?id_prod=2636&id=243

Sporo zabezpieczeń, krosowanie kolorów, Polska produkcja wink

Ostatnio edytowany przez vandj (2013-07-17 07:14:34)

9

Również polecam http://www.eflash.pl/tow.php?id_prod=2636&id=243 spokojnie można go obciążać ponad 2A na kanał.

10

artmajster napisał/a:

Witam

potrzebuję sterownika (w zasadzie sześć, albo min. 18 kanałów w jednym)
do pasków ledowych RGB
najlepiej 1A na kanał

nie mam za dużo pieniążka więc proszę o jakieś logiczne rozwiązania

może gotowe
a może macie znajomego który takie skleca smile
temat jest trochę pilący

z góry dzięki za pomoc

Ja sklecam .. 48CH, 16x RGB, 12bit PWM ~1Khz z korekcja  320 pln albo 3ch, 1x RGB, 12bit PWM 3Khz z korekcja, zdublowane wyjscia 2x 5A/kanal 100pln smile moge zaprojektowac sterownik pod konkretne wymagania.

Ostatnio edytowany przez SpiN (2013-07-17 16:38:10)

11

dziękuję wszystkim za podpowiedzi
przyda się na przyszłość nie tylko dla mnie smile

obuch19 napisał/a:

Również polecam http://www.eflash.pl/tow.php?id_prod=2636&id=243 spokojnie można go obciążać ponad 2A na kanał.

też brałem go po uwagę, ale nie wiedziałem że można go tak mocno przeciążyć - ciekawe jak to wpłynie na jego żywotność

dogadałem się z człowiekiem który skleci mi sterowniki 3-kanałowe (RGB) 5A na kanał
to rozwiązanie ma swoje plusy, bo można rozłożyć sterowniki z ledami w różnych miejscach smile

Ostatnio edytowany przez artmajster (2013-07-17 20:30:14)

12

artmajster napisał/a:

dogadałem się z człowiekiem który skleci mi sterowniki 3-kanałowe (RGB) 5A

Nie lepiej zamówić ddl-a w wersji 3ch dmx rgb ? Gwarancja i niezawodność
http://www.eflash.pl/tow.php?id_prod=2652&id=243

Swoją drogą co do mdl-a 48x 0,5 nie ma bata o większą obciążalność kanału niż 0,5a. Suma 2A wysłana z palca. Kanał się nie włączy lub co gorsza uszkodzi.

Ostatnio edytowany przez vandj (2013-07-18 00:24:33)

13

48x 2A - prawie 100A musiało by popłynąć przez to urządzenie, a wiecie jaki przekrój jest wymagany? wink Obciążyć można bardziej może kilka wyjść, o ile tranzystory wytrzymają - w tym który 'wrzuciłem' nie musiałem się o to martwić. Sumarycznie i tak urządzenie nie jest przystosowane do przeciążenia wszystkich wyjść na raz - a szczególnie długotrwałego.

A co do tych 'markowych', owszem fajne, ale 150zł za 3 kanały (1 pasek) to nie jest ciekawa oferta, jeżeli oddzielnie sterowanych segmentów ma być więcej. Po co płacić wielokrotnie za demultiplekser ?

14

Zaufaj mi że przy 50 szt driverów niewiadomego pochodzenia 25 przestało działać niby 3 x6A a padało przy pierwszych metrach. Po wymianie na ddl moge (oczywiscie zabezpieczając gniazda przed przypadkowym wypięciem np. Od basu) zamykać zabudowę na forever. Na  ok. 400 szt które zainstalowałem padło 5 szt tylko z winy regipsiarzów. Przebili dmx i 230v. Po wymianie oporów smigają do dziś.

16szt chodzi jako dawca Pwm-u dla końcówek dimm 12V/20A

15

ale ja nie mówię że są złe i że ich kiedyś nie wykorzystam smile