Odp: grandma 2 pytania różne
na mój gust zaparkowałeś ten channel
daj go+ go+ channel 9 please
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
na mój gust zaparkowałeś ten channel
daj go+ go+ channel 9 please
na bank zaparkowałeś mniej klikaj na konsolecie
Wiecie z tym klikaniem to różnie bywa, czasem ja czasem nie ja. A możecie mi konkretniej opisać funkcję PARK?
funkcja niejako wyłącza urządzenia spod kontroli dmx. Blokuje wszystkie kanały wychodzące dla danego ( zaparkowanego) urządzenia
Tak jak pisze kajmar, parkujesz sobie kanał/parametr/urządzenie na określonej wartości i wtedy nie reaguje ono na zmiany wartości kanałów DMX.
Jeżeli przykładowo "Channel 1" jest zaparkowany to pojawia się niebieski(albo błękitny - nie pamiętam) znacznik przy polu tego kanału na Fader Page.
Gdzieś w Help na malighting.com powinna być jakaś wzmianka o tym.
#edit,
http://help.malighting.com/view/referen _Park.html - może się na coś przyda
Ostatnio edytowany przez kajet24 (2013-05-13 23:15:33)
Kiedy na litość boską Ma zrobi łatkę do 2 żeby można było widzieć jaki efekt jest zaimplementowany do seq??!!! ile można czekać?
Dzięki Panowie za pomoc. Wiem że jest help w stole, ale nie wyszukuje hasła
Kiedy na litość boską Ma zrobi łatkę do 2 żeby można było widzieć jaki efekt jest zaimplementowany do seq??!!! ile można czekać?
Nie ma czego łatać.
Oto kolejne nieporozumienie wynikające z myślenia o efektach w sposób przeniesiony z grandMA1. Temat wyjaśniany wielokrotnie.
Nie ma "implementowania" efektów w sekwencjach, one nie są uruchamiane jako całość w grandMA2 tak jak w grandMA1. Efekty z puli użyte w cue działają jak presety.
To że sekwencja 1 w cue 1 ma użyty efekt nr 15 oznacza że cue 1 w sekwencji 1 robi efekt używając danych z efektu 15, ale to wcale nie włącza efektu 15.
Jako inny przykład weźmy efekt koła na pan/tilt zrobiony jako universal, bez powiązanych urządzeń. W ogóle nie można go uruchomić samodzielnie. Wybiorę grupę urządzeń, nałożę ten efekt koła, a potem drugą grupę i znowu nałożę ten sam efekt, zapiszę w cue.
I co teraz? Sekwencja wytwarza efekty, które wyglądają jak dwa niezależne efekty, ale zostały stworzone jednym efektem z puli, który nie może być włączony samodzielnie.
Dlatego okno "Running Effects" będzie pokazywało uruchomione efekty z sekwencji pokazując sekwencje. Jaki efekt na którym parametrze chodzi widać w arkuszach "Fixture" oraz "Channel", po włączeniu grupy warstw "Effects Layer" i warstwy "ID".
To było od samego początku istnienia grandMA2.
Dzięki Panowie za pomoc. Wiem że jest help w stole, ale nie wyszukuje hasła
W helpie z lewej strony rozwinąć Reference > Commandline > Keywords > All Keywords
Tam są alfabetycznie wszystkie komendy, słowa kluczowe obiektów i słowa pomocniczne.
Ostatnio edytowany przez KacperP (2013-05-17 07:51:53)
niemniej słabe jest to że nie widać jaki efekt jest zapisany w danej que (podczas edycji que)
no i jak się zapisze efekt nie puli presetów, tylko od razu w que to potem kicha - nie da się tego edytować
niemniej słabe jest to że nie widać jaki efekt jest zapisany w danej que (podczas edycji que)
Widać, tylko trzeba włączyć właściwą warstwę.
no i jak się zapisze efekt nie puli presetów, tylko od razu w que to potem kicha - nie da się tego edytować
"Challenge accepted"
Na dodatek mamy programer, który jest często łatwiejszy w użyciu od edytora linii efektów, szczególnie jak programuje się efekt presetami.
Ostatnio edytowany przez KacperP (2013-05-17 08:21:39)
Na dodatek mamy programer, który jest często łatwiejszy w użyciu od edytora linii efektów, szczególnie jak programuje się efekt presetami.
ale to jest narzucanie konkretnej kolejności tworzenia que z efektami
są produkty gdzie jest to bardzo fajnie rozwiązane,
szkoda że MA nie myśli jak ułatwić życie faktycznie pracującym na tym sprzęcie (nie teoretykom)
ale to jest narzucanie konkretnej kolejności tworzenia que z efektami
Ale o czym właściwie mowa? jakiej kolejności?
szkoda że MA nie myśli jak ułatwić życie faktycznie pracującym na tym sprzęcie (nie teoretykom)
A czego brakuje? Tak konkretnie.
chodzi o kolejność pracy tworzenia efektu w Que (wiem że można to robić na kilka sposobów, ale generalnie chodzi o to samo)
tego że jak edytuję dane que to mogę edytować efekt tam zapisany, nawet jeżeli nie został zapisany w puli presetów
chodzi o kolejność pracy tworzenia efektu w Que (wiem że można to robić na kilka sposobów, ale generalnie chodzi o to samo)
Kolejność jest programujesz -> zapisujesz. Odwrotnie sobie nie wyobrażam. Jest w tej części "programowania" coś trudnego?
tego że jak edytuję dane que to mogę edytować efekt tam zapisany, nawet jeżeli nie został zapisany w puli presetów
Ja obstawiam że możemy i to co najmniej od oprogramowania w wersji v0.4
[edit]
W tym co grandMA2 może a czego nie może proponuję jednak polegać na naszej opinii (LTT) a nie dawać się bajerować "życzliwym".
Ostatnio edytowany przez KacperP (2013-05-17 11:22:19)
ja nie bajeruję, tylko pracuję m.in. na tym stole
jak będę miał chwilę, to muszę sprawdzić jak jest z tą edycją
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.035 sekund, wykonano 10 zapytań ]