Temat: co na scenę

witam

kochani jak możecie to doradźcie, bo jesteście w tej branży zawodowcami
a ja choćbym cąły dzien czytal różne recenzje sprzętu to tak samo'
jakbym ogladał reklamy

mam scenkę taka małą 9 metrów front i jakieś 7 metrów głębokości no i za wysoka nie jest ok 4,5 metra

co byście mi doradzili kupić do świacenia
chodzi o głowice rychome, ile i jakie
nie chodzi o to żeby to były mercedesy bo nie mam mozliwosci kupic sprzętu który kosztuje 50000 jak martin

mam kilkanaście tysięcy do wydania, co mogłoby, jakie głowice mogłyby zrobić ciekawe zamieszanie
na takiej scence no i w jjakiś rozsądnych cenach
wiem ze jakość idzie z ceną ale co zrobic nie można miec wszystkiego

w tej chwili mam 4 FX 2, 4 Thearte 2000, kilka par 64

z góry dziękuję za podpowiedzi

2

Odp: co na scenę

to zalezy tez co chcesz na tej scenie by sie dzialo , koncerty , teatr itp ????

3

dokładnie tak, sa koncerty różne, i od czsu do czsu jakis teatr

4

Wchodzi w rachubę sprzęt używany?

5

A ja bym ci zaproponował smartMAC główka martina w rozsądnej cenie, na żarówce 150 ale świeci jak 250 i jest dobra bo cichytka nieposiada wentylatorów, a jak nie martin to alternatywny robe naprawde porównywalna jakość, a cena o połowe mniejsza.

6

kolejna sprawa to  to , ile masz pradu na miejscu , ile mozesz zawiesic pod sufitem konstrukcji , z czego tym wszystkim chcesz sterowac. Jesli robisz i koncerty i teatr polecam wiecej glow typu wash , i tutaj moge polecic z czystym sumieniem robe colorwash 250 at sa zajebiste !!!!!!! a spoty na taka scenke to polecam robe 160 xt ,
Jesli chesz kupic glowy z 2 reki to martiny , duzo tego w polsce jest i zawsze ktos Ci doradzi jak bedziesz mial jakis problem, do tego troche normalnych parow np 56 , ze 4 blindersy , 2x atomic 3000 , i troche parow ledowych i dasz rade ; )

7

bart_krk napisał/a:

ze 4 blindersy , 2x atomic 3000

Tia tylko zależy jaki prąd:
2x Artomic 3000 trzeba przewidzieć na każdy bezpiecznik 20 A
4x blindersa - każdy to jest 2,5 kW już trzeba mocny dimmer wiem że można zapiąć na dimmer 10 A na kanał ale czasami wybije.

8

"kolejna sprawa to  to , ile masz pradu na miejscu "  przeciez pisze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9

Dawid napisał/a:

2x Artomic 3000 trzeba przewidzieć na każdy bezpiecznik 20 A

Skąd to wytrzasnąłeś? Sama lampa ma moc 3kW, ale to moc średnia a w impulsie może być ponad 7kW.
Atomic ma zwłoczny bezpiecznik 20A i dawanie w obwód zasilania też 20A to nieporozumienie. Szczytowy pobór wg producenta to 33A.

10

prad mam 63A taki bezpiecznik, no i ta scenka taka mała, wiem ceny sprzętu sa dość duże, apewnie tańsszych głowic się nie opłaca kupować, no pewnie kilka lat i sie uzbiera na jakies dwie głowy :-)

11

20 A na atomica wziołem z praktyki. To jest wystarczający bezpiecznik aby go nie wybiło. W dużo przypadkach wystarczy nawet 16 A ale to już jest duże ryzyko.

12

jeszcze powiedz ile bys chcial na to wydac mniej wiecej , bo tak to mozna tylko gdybac ....

13

mam około 13 tysięcy i raczej nie da rady przekroczyc tej sumy , mam Dimmer 5X5,5 kW
kilka par 64, mam 4 X FX 2, 6 X theatre 2000, i prowadzący z lampą wyładowcza ma chyba ze 2000W
no i ten Schowtek Light pro do sterowania

14

bart_krk i co da się cos z taka suma zrobic cos kupić sensownego?

15

Według mnie tak. Tyle że nie nowego. Jeśli musisz mieć głowy to raczej będą używane i małej mocy.

Wykonaj sobie projekt, plan czy jakkolwiek można to nazwać i konsekwentnie realizuj.
Przy małych dopływach pieniędzy wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem...

Napisz wymiary sceny, gdzie można zainstalować sprzęt itp. Coś poradzimy smile

Michał Bystrzycki
--------------------