Zacznę od początku. Zajmuje się didżejką od dłuższego czasu. Dostałem posadę "młodszego rezydenta" w jednym z krakowskich klubów, brakuje mi troche doświadczenia, w rozkręcaniu dobrych imprez, dlatego troche szkoli mnie ich rezydent. Na początku były to głównie czwartki i tylko didżejka.
Ostatnio przyszły teściu (u niego pracuje (nie nie chce sie chwalić ani nic, nie hejtujcie mnie!)) awansował mnie na LJ'a.
Mam obsługiwać oświetlenie, zadymiarke, wyrzutnie CO2 z sufitu, jakąs maszynke z której leci piana na ludzi i na zmiane z rezydentem grać sety. Jedna osoba nie jest w stanie grać i obsługiwać tego wszystkiego na raz.
I tutaj pojawia się mój problem z oświetleniem. W chwili obecnej podpięty jest tylko laptop (system WIN XP )
z włączonym programem (nie pamiętam nazwy), który steruje tymi lampkami.Jakiś koleś zapisał kilka ustawień wszystkich lamp i DJ jak miał wolną chwilę, przełączał tylko program, tzn konfiguracje tych świateł (kilka rodzajów stroboskopu, "pulsowanie", kolory). Wszystkie lampy i tak wirują we wszystkie strony. Nic specjalnego.
Ja teraz, podczas imprezy, touchpadem mogę tylko zmieniać właśnie te kolory, czyli włączam wszystkie na raz, lub jedną z kilku podstawowych barw, jak biała, niebieska, czerwona, różowa, żółta, może z 8 ich jest,no i ze 2 podwójne(jakaś żółta + czerwona). Dodatkowo mam drugie male okienko, tam na 2 suwaczkach reguluje szybkość i amplitude, i chyba czas(dziś to rozkminiałem, chyba częstotliwość mrugania to jest, podana w milisekundach albo jakiejś innej jednostce) czy coś takiego. Albo kręcą się we wszystkie strony bardzo szybko, albo dalej kręcą się w każdym kierunku tylko wolniej, no albo przestają latać we wszystkie strony, bo zjeżdżając suwaczkiem na 0 świecą w podłogę.
Dziś w nocy udało sie zrobić fajne konfiguracje w kulminacyjnych momentach granego utworu, ale chciałbym to usprawnić.
Mianowicie, potrzebuję jakiś nieskomplikowany kontroler do tego lapka (nie chce dotykowego ekranu) którym będę mógł szybciej zmieniać kolory świateł, włączać stroboskop, robić kilka rzeczy na raz itp. touchpadem trzeba sie troche naklikać.
Ewentualnie jakiś nowy soft mógłbym ogarnąć i spróbować samemu zaprogramować te światła.
Po prostu potrzebuje kilka różnych konfiguracji świecenia i możliwości szybkiego przełączania się między nimi, oraz zmiany kolorów.
Konfiguracja 1, powiedzmy stroboskop. Włączam go, mruga na zielono. Przyciskam odpowiednio zaprogramowany przycisk, dalej ten sam stroboskop, ale mruga np. na biało. Znowu coś wciskam i zamieniam stroboskop na 2konfiguracje, np jakieś wirujące w każdą strone lampy, a kolor zostaje ten sam. Dodatkowo jakieś inne bajery, jak skierowanie 1 lampy w strone dj'ki itp.
Plan oświetlenia ambitny może nie jest, ale na potrzeby klubu wystarczy.
Kompletnie nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Jest to dla mnie coś zupełnie nowego.
Niestety, nie zrozumiałem nic, z przeczytanych wcześniej tematów/postów, dlatego mam nadzieję, że pomożecie!
Chciałbym, aby ktoś opisał mi to w prosty i zrozumiały sposób. Sam śmieję się z tego, jak opisałem swój problem, ale prościej się już chyba nie da. Czekam na odpowiedzi!
Pozdrawiam, Arek!