Temat: Gdzie szkolić się?
Witam Forumowiczów.
"Trzeba zadać sobie jedno *** ważne pytanie: Co lubisz w życiu robić? A potem zacząć to robić."
Od dłuższego czasu krzątam się po różnych (raczej mniejszych) scenach jednak po tej drugiej stronie jako wykonujący sztukę/muzykę, a nie technik/realizator FOH/świetlik. W tym czasie narodziło się moje uwielbienie w stronę wszelkiej maści obiektów świecących na scenie - zawsze bardziej interesowało mnie co zaświeci na scenie niż jaki monitor dostanę. W związku z tym, że muzyka nie jest dziedziną, w której da się zarobić jakiekolwiek rozsądne pieniądze (z punktu widzenia podstawowej egzystencji + zapewnienie bytu rodzinie w przyszłości) bez grania chałtur, postanowiłem opanować fach oświetleniowca jednocześnie kontynuując obcowanie w okolicach sceny.
Przepraszam za przydługawe preludium. W skrócie - szukam osób/miejsc/podręczników/rad, które zbliżą mnie do opanowania tej sztuki. Do tej pory miałem okazję świecić skromnym zestawem (udostępnienie kilku gratów od kolegi + kilka swoich rzeczy) tj. 2x Martin MAC250, 6-8x PAR, strobo, dym, laser, skaner itp na sterowniku Martin Jockey. Wiem, że jest to kropla w morzu.
Znalazłem kilka kursów odnośnie obsługi stołów (lightschool.pl) jednak czy nie za wcześnie na to? Być może jest to zabieranie się nie od tej strony co trzeba? Chciałbym przede wszystkim posiąść solidne podstawowe umiejętności, a dopiero później dotykać takich rzeczy jak np. obsługa stołów. Tutaj zdaję się na Was - wszelkie Wasze rady mogą okazać się strzałem w '10' w procesie kształtowania drogi rozwoju w tej dziedzinie dla laika jestem absolutnie nastawiony na rozwój.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi i wskazówki. Przepraszam z góry za ew. błędy językowe w pisaniu posta - matematyk ze mnie
Ps. Ah zapomniałem dodać - dotykałem sterownik grandMA kiedy zagaiłem po jednym graniu do oświetleniowca
Ostatnio edytowany przez zieluch (2013-01-26 23:37:54)