A ja by zaczal od zupelnie innego kierunku myslenie.
Po poierwsze trzeba by postawic sobie pytanie co to za teatr, czy gracie glownie swoje sztuki czy macie duzo przyjezdnych. Jezeli macie duzo przyjezdnych przejzyj sobie ridery z ostatniego roku i zobacz jaka deske beda potrzebowali ludzie przyjezdzajacy ze spektaklem.
Po drugie mysle, ze Twoje problemy z congo wynikaly z nieznajomosci deski przez operatora. Rozgrniczmy ze dobry operator zna konsole na wylot i jest w stanie zaprogramowac na niej "wszystko", a juz napewno zrobic tak ze wyzwalajac konkretne cue bedzie tam to co potrzebujesz. Problem niemozliwosci podpiecia 4-ro kanalowego dimmera ze wzgledu na brak biblioteki to juz wogole abstrakcja nieznam konsolety (nawet najtanszej) ktora nie ma genericowego 8bitowego dimmera ;-) Sadze ze komus sie poprostu niechcialo. Sterowniki o ktorych pisali koledzy, to sterowniki profesjonalne, bez znaczenia czy to Congo Vector Chamsys czy MAlightng.
Ja osobiscie z mojego - subiektywnego - doswiadczenia wybralbym GrandMA2 - jest to najbardziej rozbudowana konsola jaka w tej chwili jest na rynku, moze w naszych teatrach jeszcze niezabardzo spopularyzowana, ale dajac wielkie mozliwosci wprawnemu operatorowi. Jesli chodzi o prace z efektami to nie ma na dzien dzisiejszy lepszego efektora niz ten z GMA2, jezeli bys potrzebowal wiecej fizycznych suwakow to dopnij sobie juz posiadana alfe na wejscie dmx IN.
Zastanow sie ile potrzebujesz obsluzyc parametrow, to tez stosunkowo istotne. Sciaganie wersji offline moim zdaniem nie ma sensu, jak nie znasz systemu to lepiej umow sie z dystrybutorami na prezentacje. Jak dobrze poukladasz spotkania to w jeden dzien obgonisz trzy firmy ktore dystrybuuja tymi konsolami. Zrob sobie liste pytan i zadan ktore Ci sprawialy najwiekszy problem, w Twoich dotychczasowych realizacjach.
Przedewszystkim to glownie Ty bedziesz pracowal na danej desce wiec wybierz ja pod siebie.
Swoja droga zastanawia mnie po co w teatrze duza liczba suwakow, moze mi ktos wytlumaczy?
Ostatnio edytowany przez kiju (2012-12-26 14:12:37)