Temat: Sunstrip Active
Witam kolegów. Mam problem z showtec sunstrip active DMX
mianowicie przy odpalaniu jakiś wizualizacji w głośnikach pojawia się brumienie. jak to obejść
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam kolegów. Mam problem z showtec sunstrip active DMX
mianowicie przy odpalaniu jakiś wizualizacji w głośnikach pojawia się brumienie. jak to obejść
no dobra a jesli nie ma możliwości?
postaraj się nie prowadzić kabli od światła wzdłuż kabli dźwiękowych
nawet jak przepinam na inna faze dzwiek i na inna swiatlo to przy zapalaniu sie poszczegolnych dimmerow slychac charakterystyczny brum.
nie wiem czy gdybym dal wtyczki bez bolca czy to by pomogło
Możesz spróbować wpiąć między kolumny a końcówki (lub między kolumny a mikser w zależności czy masz paczki aktywne czy pasywne) di-box'y. Czasem pomaga.
Możesz spróbować wpiąć między kolumny a końcówki
Akurat tam di-boxa bym nie wpinał, bo kolumny tej imprezy nie zagrają, a di-box nie zagra już nigdy.
Wtyczki bez bolca hmm... ja właściwie kierował bym się w stronę sprawdzenia, czy wszędzie gdzie należy to uziemienie kolega posiada.
Zakłócenia lecą /// wow, urwało mi posta /// po zerze. Masz 3 wyjścia:
- pogodzić się z brumem,
- jeśli masz procesor głośnikowy wyciąć wąskim filtrem (notch) 50 Hz (zabawny, ale czasem pomagający sposób )
- używaj dimmera jak switcha, czyli albo na 0% albo na FULL.
Ostatnio edytowany przez lamp_art (2012-08-25 23:43:34)
nie wiem czy gdybym dal wtyczki bez bolca czy to by pomogło
Nie polecał bym, wszystko co tylko się da powinno być uziemione, a teorie że "lepiej bez różnicówki bo będzie wybjać" to mit, wystarczy zastosować większą ich ilość na poszczególne obwody a nie wszystko uwieść na jednej.
Kwestia rozdzielenia zasilania też jest dyskusyjna bo tak naprawdę jak są na ścianie dwa gniazda np. 63 i 125 to najczęściej i tak są zasilane z jednego wlz czy zk. Miało by to sens jeżeli były by np. dwa oddzielne agregaty lub linie z dwóch różnych transformatorów które zapewniają separację.
Ostatnio edytowany przez Stanley (2012-08-25 20:25:08)
ja mam wszystko zawsze uziemione. gdzieś tam slyszalem ze niby pomaga. ale nie sprawdzalem, różne teorie chodzą... Stanley masz racje z tymi gniazdami to nawet przy scenach czasem stoi Zetka to ma niby dwa gniazda 32 i 63 ale z jednego zasilane wiec dupa ała
co do urywania uziemienia to faktycznie pomaga, szczególnie przy multimediach, nawet gdy ground loop nie daje rady to urwanie bolca niweluje brum wizyjny - oczywiście nie jest to rozwiązanie Pro, ale pomaga
proponuję pomyśleć o dławiku elektrycznym - nie znam tematu dokładnie, od elektryka zajmującego się zasilaniem na imprezach wiem, że elegancko eliminuje wszelkie brumy
Ostatnio edytowany przez Mikey (2012-08-27 07:37:31)
Zapewne chodzi o filtr L C, tylko pytanie co do niego podpinać, tylko mikser, końcówki też? Jeżeli cały dzwięk, to pewnie musiał by być sporej mocy a co zatym sporych rozmiarów/wagi. Spotkał się ktoś z czymś takim?
tjakuszewicz napisał/a:Możesz spróbować wpiąć między kolumny a końcówki
Akurat tam di-boxa bym nie wpinał, bo kolumny tej imprezy nie zagrają, a di-box nie zagra już nigdy.
Wtyczki bez bolca hmm... ja właściwie kierował bym się w stronę sprawdzenia, czy wszędzie gdzie należy to uziemienie kolega posiada.
Tfuu... Ale wtopa. Oczywiście miało być między stół / procesor a końcówki (pasywne) lub stół / procesor a kolumny (aktywne).
A ja miałem przypadek że gitara elektryczna zbierała syfy z dimera stojącego niedaleko niej
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 15 zapytań ]