Odp: Catering to twój WRÓG! - nie dajcie się omamić dobrą szamką... :)
Po takiej akcji wystawia się FV.
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Główna » Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight » O oświetleniu » Catering to twój WRÓG! - nie dajcie się omamić dobrą szamką... :)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Po takiej akcji wystawia się FV.
Nie wymagajcie od kucharza czy kelnera że ci zrobi symetryczne rozłożenia na obciążeniu itp. Nie wymagaj od nich aby byli elektrykami.
Jeśli kucharz bierze się za instalację, to można i TRZEBA tego wymagać.
Tak samo jeśli elektryk zajmuje się gotowaniem w ramach cateringu, to można i TRZEBA wymagać od niego książeczki zdrowia.
Kontroluj co jakiś czas co się dzieje z twoimi przewodami, bo widzę że wyznajesz zasad: podłączone, działa to ok, nie trzeba się w ogóle martwić. Stosuj odpowiednie zabezpieczania, a jak nie (czego w ogóle nie powinno się robić) to o wiele częściej kontroluj przewody !!!
Niby tak, ale też musi być pewna granica w lekceważeniu otoczenia przez inne ekipy. Co to byłaby za robota jeśli trzeba by rozstawiać straże, robić patrole itd.
Zgadzam się z Kacprem. Wszystkie ekipy pracujące przy produkcji eventu powinny być PRO. Skoro catering nie potrafi wykonać poprawnej instalacji niech zatrudni sobie kogoś z uprawnieniami kto to zrobi. Świetnym przykładem jest Mazurkas który ma swoich techników którzy odpowiadają za elektrykę i oświetlenie Cateringu. Nie raz spotykałem się z cateringiem który zapytał się czy może wpiąć się w moją instalację, pytam ile ciągnie ten bemar? odp: eee psi chuj, jakieś 200W, patrze na tabliczkę znamionową a tam 2300W - subtelna różnica.
Kolego KacperP, oczywiście że jeśli chciałbyś pracować przy jedzeniu to musisz mieć książeczkę bo tego wymaga prawo, natomiast aby podpiąć zwykły czajnik, bemar i inne pierdoły na 230V polskie prawo nie wymaga uprawnień. Powinni mieć własnego elektryka, ale dobrze wiemy jak jest.
natomiast aby podpiąć zwykły czajnik, bemar i inne pierdoły na 230V polskie prawo nie wymaga uprawnień.
W instalację stałą po odbiorach itp. tak. Ale bez uzgodnienia w instalację tymczasową, bez uzgodnienia z osobą odpowiedzialną? Zaczyna być ślisko.
Niezależnie od wszelkich przepisów i wybiegów wobec przepisów dla swojego dobra należy dopytać się "gdzie możemy się podłączyć? Czy możemy się tutaj podłączyć?"
Kontroluj co jakiś czas co się dzieje z twoimi przewodami, bo widzę że wyznajesz zasad: podłączone, działa to ok, nie trzeba się w ogóle martwić. Stosuj odpowiednie zabezpieczania, a jak nie (czego w ogóle nie powinno się robić) to o wiele częściej kontroluj przewody !!!
Ogarnij się... nie znasz mnie to proszę nie insynuuj jakie poglądy wyznaje. pffff
Jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale bez uprawnienia SEP-E w miejscu pracy nie masz uprawnień, żeby wpiąć wtyczkę do rozdzielni.
w świetle prawa wychodzi na to że masz rację
No to kolega Dawid chyba się myli, bo tak samo jak wymóg książeczki zdrowia tak i wpinanie się do instalacji elektrycznej jest regulowany przez prawo.
A wszyscy macie uprawnienia?
osobiście dopiero w czerwcu-lipcu będę robił SEP-E
Ostatnio edytowany przez Mikey (2012-04-06 12:15:25)
Raczej podstawa w tej branży...
E+D. Zaczynałem bez ale to były pierdoły, obecnie sobie nie wyobrażam. Jak ma mnie pierdyknąć to już lepiej zgodnie z prawem
ja powiem tylko tyle uprawnienia nie zwalniają od głupoty nieraz widziałem jak elektrycy z wieloletnim stażem i uprawnieniami w bezpieczniki gwiździe wkładali,
dla mnie najlepszym rozwiązaniem problemu nie niekontrolowanego podpięcia się w moją instalacje jest używanie osprzętu siłowego tak jak to ma miejsce w zachodnich firmach z którymi zdarza mi się współpracować a po za tym trzeba pilnować niestety głupota ludzka nie zna granic bez znaczenia na uprawnienia
a w moim przypadku było wręcz odwrotnie odkąd pamiętam zawsze przed montażem tego typu kotletów było z góry ustalone ile wlotów i ile kW dla cateringu i nigdy nie było problemów
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 10 zapytań ]