kiju napisał/a:Ja używam tylko kabli mikrofonowych ze względu na to że mamy w firmie również dźwięk. Zawsze wszystko działało ok.
Prawie wszystkie firmy w Polsce pracują na przewodach mikrofonowych. Jeszcze się nie spotkałem aby jakaś firma używała przewodów DMXowych. W poprzedniej firmie w której pracowałem wszystkie instalacje były robione na przewodach mikrofonowych, jedyne rozgraniczenie było w kolorach kabli ( kolorowe to mikrofonowe, czarne DMX ).
W firmie w której obecnie pracuje sam robiłem od początku całe okablowanie ( kable audio 75 Ohm, a przewody DMX na 120 Ohm ) oczywiście wszystkie przewody CORDIALa i wtyczki NEUTRIKa.
Podczas użytkowania przewodów DMX wynikły pewne niedogodności, a mianiowicie: Przewody DMXowe są bardzo sztywne ( mają zwięzły splot ekranu ) co bardzo utrudnia ich zwijanie ( skręcają się ) i demontowanie z kraty ( nie można ich przeciągnąć bo się zaginają i klinują ) pod tym względem przewody audio są 100 razy lepsze. Do tego dochodzi jeszcze wydłużony czas przy lutowaniu tych przewodów gdyż oplot nie daję się tak łatwo oddzielić i zdjąć z rdzenia przewodu.