1

Temat: Oświetlenie do DK

Witam. Proszę was o opinie na temat tego sprzętu. Ma on pracować w domu kultury. Scena ok. 10-12m szeroka, 10 głęboka, 7 wysoka. Imprezy wszelkiej maści od teatru, przeglądu kapel itp. do przynudzającego prelegenta.
Compulite Vector Violet
Pulsar ChromaFlood200 tricolour
Martin MAC AURA
Martin MAC 250 entour
Impresion Spot One
Robert Juliat 613 SX (1000W)
Robert Juliat 713 SX2 (2000W)
Robert Juliat ALedin 330LF i 630SX (LED 85W)
Robert Juliat Lutin 306 LPB (1000W)
Robert Juliat TOPAZE 1119 CS
Electron ACTOR B610 SERIES (Basic Version)
Electron REPACK 610 & 616
Chodziło by mi o opinie zwłaszcza tych, którzy mieli przyjemność, lub odwrotnie, pracować z tym sprzętem. Czy ten sprzęt da radę na tej scenie, jego niezawodność, b. ważne uniwersalność, rozwojowość tzn. czy nie jest przestarzały i nie wychodzi już z obiegu, jego wady i zalety,czy polecacie czy nie (ew. co inne). Z góry dziękuję.

2

Odp: Oświetlenie do DK

widać kto wyceniał tongue powiem tak, pracuję na dimmerach electrona i są na prawde niezawodne. Co do sprzętu RJ pracuję na PC 329 i jest to klasa sama w sobie, dorównywać im mogą jedynie sprzety ADB. wątpliwości mam przy 250 entour bo mają one dosyć okrojone możliwości ( brak CMY, zoomu, płynnej korekcji CTO, irisa, nie mówiąc już o nożach kadrujących )

3

Entury bardzo przyzwoicie świecą, jest to najtańsza zasłużona Martinowska opcja z produkcji typu Pro. 
Dwie tarcze gobo, pryzmat, dwie soczewki 17 oraz 14*. Co do wysokości 6 - 7m minus 1-1.20m podest mamy dość sporo światła. Przewagą są nowe lampy. Na mała scenke domu kultury wystarcza - gdy pojawi się rider będzie ciężko je przepchać chyba ze w małym klubie ... alternatywa może być Impresion Spot One - nie testowałem ale z opowieści brzmi obiecująco.

4

nasula napisał/a:

czy nie jest przestarzały i nie wychodzi już z obiegu

Niejeden teatr bardzo chętnie by przytulił taki zestaw.
O niektórych pozycjach z tej listy można by długo opowiadać. Dość wspomnieć że seria Aledin z RJ zdobyła nagrodę za innowację targów Plasa 2010, a MAC Aura zdobyła taką samą na targach Plasa 2011.

kajmar888 napisał/a:

widać kto wyceniał tongue

Ano widać że u nas powstała lista wink Na pewno był jakiś twardy limit budżetowy, ale nadal nie sądzę aby było za co się wstydzić na tej liście.

5

Mocniejsze spoty z cmy by się przydały, sądzę.

Michał Bystrzycki
--------------------

6

Michał napisał/a:

Mocniejsze spoty z cmy by się przydały, sądzę.

A Spot One z RGB za słaby? wink

7

Z tego co widziałem na targach wiosną 2011 to zdecydowanie za słaby...szczególnie przy LED WASH, które je zabiją. Mac Aura - pracowałem na nich, bardzo ładna plama świetlna i ładne kolory, choć nie bardzo rozumiem za co nagroda bo nic rewolucyjnego tam nie ma co zmieniłoby rynek Wash'y LED. Zdecydowanie wolałbym Robin 600 LED Wash w podobnym budżecie. MAC Aura to taka troche deska ratunkowa Martina.
Reflektory Robert Juliat to profesjonalny produkt. Z kajmar88 się nie zgodzę, że tylko ADB im dorównuje, bo ADB też ma różnej jakości produkty, spokojnie można jeszcze polecić ETC, Selecon, Spotlight.
W całym tym zestawie trochę zapchajdziurą są MAC Entour, nie wiem co tu robią ale pewnie taki budżet. Tylko czy warto wciskać coś na siłę?
Chyba, że ktoś ma na to jakiś plan, mają służyć w bardzo konkretnym celu, wtedy ok.
Konsoletę bym wziął inną ale to już mój wybór. Większość wie jaką wink Każdy handluje tym co ma w ofercie.

8

Spot One przy led wash akurat spokojnie daje sobie radę, na pewno lepiej niż 700 na lampie wyładowczej szczególnie przy kolorze. Dajesz kolor + gobo i w dalszym ciagu masz naprawde dużo światła w przeciwieństwie do urządzeń z lampą wyładowczą i CMY.

9

makon napisał/a:

Mac Aura - pracowałem na nich, bardzo ładna plama świetlna i ładne kolory, choć nie bardzo rozumiem za co nagroda bo nic rewolucyjnego tam nie ma co zmieniłoby rynek Wash'y LED.

No tak... to nic takiego że strumień może mieć jeden kolor a soczewka zupełnie inny, że w kontrze scenograficznej Aura bardzo dobrze wygląda w TV świecąc samą soczewką... oczywiście wszystkie urządzenia tak miały wcześniej. wink

makon napisał/a:

Zdecydowanie wolałbym Robin 600 LED Wash w podobnym budżecie. MAC Aura to taka troche deska ratunkowa Martina.

Fajne to porównanie zestawiając dwa urządzenia o wyraźnie różnych wielkościach i mocach.
A zdajesz sobie sprawę że mimo tego że MAC Aura jest dwa razy lżejszy i ma niemal o połowę mniejszą moc elektryczną? A jednak zasięg na minimalnym zoom Aura nadal ma większy.

makon napisał/a:

Z kajmar88 się nie zgodzę, że tylko ADB im dorównuje, bo ADB też ma różnej jakości produkty, spokojnie można jeszcze polecić ETC, Selecon, Spotlight.

Niby tak, ale w tej liście są też urządzenia LED. Jak do LEDowych profilów RJ mają się LEDowe profile wymienionych firm?

10

KacperP napisał/a:

No tak... to nic takiego że strumień może mieć jeden kolor a soczewka zupełnie inny, że w kontrze scenograficznej Aura bardzo dobrze wygląda w TV świecąc samą soczewką... oczywiście wszystkie urządzenia tak miały wcześniej. wink

Nie miały, wygląda fajnie. Chodzi, że niektórzy mówią o tym, jak o rewolucji, jak o pierwszym reflektorze profilowym na LED, co było ogromną zmianą w oświetleniu teatralnym i nie tylko.

KacperP napisał/a:

Fajne to porównanie zestawiając dwa urządzenia o wyraźnie różnych wielkościach i mocach.
A zdajesz sobie sprawę że mimo tego że MAC Aura jest dwa razy lżejszy i ma niemal o połowę mniejszą moc elektryczną? A jednak zasięg na minimalnym zoom Aura nadal ma większy.

Myślę, że kwestia tego zasięgu ma tutaj największe znaczenie;) w końcu to Dom Kultury. Kwestia wagi i mocy elektrycznej niewątpliwie jest zaletą tej lampy.

Zauważ też, że napisałem, że to fajne urządzenie ale bez rewolucji,a Ty widzę chcesz za wszelką cenę pokazać, że oferujecie coś czego świat nie widział. W takim razie to samo można powiedzieć właśnie o Robin 600LED Wash, który ma ringi, to wszystko jest fajne, ciekawie można wykorzystać, ale to ciągle będą dodatki - ważne. Dla mnie w MAC Aura bajer z kolorem soczewki pozostaje bardzo ciekawym ale nadal bajerem/gadżetem.

KacperP napisał/a:

Niby tak, ale w tej liście są też urządzenia LED. Jak do LEDowych profilów RJ mają się LEDowe profile wymienionych firm?

O profilach LED nie odpowiem, za mało wiem o tym. Chodziło mi, że w PL panuje opinia, że tylko ADB robi dobre reflektory teatralne, co nie jest prawdą, co właśnie widać na przykładzie tych kilku firm.

Janek napisał/a:

Spot One przy led wash akurat spokojnie daje sobie radę, na pewno lepiej niż 700 na lampie wyładowczej szczególnie przy kolorze. Dajesz kolor + gobo i w dalszym ciagu masz naprawde dużo światła w przeciwieństwie do urządzeń z lampą wyładowczą i CMY.

Widziałem SpotOne na targach i absolutnie mnie nie przekonał. Może to nie najlepsze miejsce na ocenianie lampy. Chyba zaryzykowałbym jednak np. ClayPaky Alpha Spot 700HPE. A najlepiej to 1200W wink Tylko tutaj zaczyna pewnie się robić problem z prądem i zasilaniem w DK.

11

na tym filmiku sa Mac Aura na ziemi?

http://www.youtube.com/watch?v=gSZqt4JfOiI

Delay, Fade In, Wait, Fade Out...

12

tak

13

Hmm to faktycznie "super" wyglądają w kamerach niczym VL 500 (tak wiem wiem, zupełnie inna lampa, cena itd). Zadałem sobie trochę trudu i na innych filmikach z tej realizacji, gdzie użyto inne kolory nie jest nic lepiej. Nadal nie jestem przekonany o wyższości albo niezwykłości tej lampy nad innymi.

14

Na wstępie, temat został założony nie po to by przeciwstawiać sobie oferty dealerów oświetlenia,
a jedynie by poznać opinie użytkowników urządzeń mi nie znanych w celu ewentualnych niewielkich
ruchów w ramach oferty.

A co powiecie o vectorze violet. Pracował ktoś na nim?
Fajnie, że ma 20 suwaków, choć szkoda, że nie zmotoryzowanych.
Jak on się ma do ultraviolet, który jest ciut droższy; a jest wg. opisu
wyższą wersją violeta. Różni się czymś oprócz wbudowanego ekranu?
W ogóle takie dodatkowe dotykowe monitory z konsoletą to standard czy opcja (droga)?
Jeszcze jedno do stołu. Wiem, że w wyższych modelach można sterować obrazem
wyświetlanym przez projektor, tutaj też? Do nieskomplikowanego video wystarczy zwykły
komp, z np: Pandoras Box Player STD (ew. inny), czy trzeba dedykowany mediaserwer
i ew. jakie dodatki aby połączyć to z konsoletą i tym sterować?
I pytanie do pana KacpraP, o profile i inne RJ LED. Z jaką lampą halogenową w przybliżeniu
można by to porównać?

15

nasula napisał/a:

A co powiecie o vectorze violet. Pracował ktoś na nim? Fajnie, że ma 20 suwaków, choć szkoda, że nie zmotoryzowanych.

Zmotoryzowane by mocno podrożyły konsoletę i prawdopodobnie powiększyły.
Violety mają bardzo komfortowe w działaniu klawisze. Przypomniał mi się przy nich komfort klawiszy z WH3. smile

nasula napisał/a:

Jak on się ma do ultraviolet, który jest ciut droższy; a jest wg. opisu wyższą wersją violeta. Różni się czymś oprócz wbudowanego ekranu?

Właściwie tylko ten ekran i oświetlenie w rączce ekranu. Do Violeta i tak dobrze byłoby podłączyć ekran, bo inaczej będzie trudno.
Jak najbardziej można użyć ekranu dotykowego. Swoboda wyboru jest dość duża, bo Vector działa na Windows XP.

nasula napisał/a:

Jeszcze jedno do stołu. Wiem, że w wyższych modelach można sterować obrazem wyświetlanym przez projektor, tutaj też?

To nie zależy tyle od konsolety co od urządzenia/oprogramowania generującego obraz.
Wersja Vectora też nie ma takiego znaczenia, bo są wzajemnie kompatybilne. Poszczególne modele nie różnią się funkcjami oprogramowania, a co najwyżej ilościami ekranów, suwaków, wyjść DMX.

nasula napisał/a:

Do nieskomplikowanego video wystarczy zwykły komp, z np: Pandoras Box Player STD (ew. inny), czy trzeba dedykowany mediaserwer i ew. jakie dodatki aby połączyć to z konsoletą i tym sterować?

Z Pandoras Box Player są już dodatki do łączenia z konsoletą, konkretnie interfejs DMX-USB. Poza tym działa też przez Art-Net.
Do nieskomplikowanego wideo oczywiście jak najbardziej wystarczy Player. Jeśli będzie użyty projektor polecam jednak wersję PRO, aby używać korekcji Keystone z poziomu Playera, a tym samym również będzie można korygować projekcję z konsolety.

nasula napisał/a:

I pytanie do pana KacpraP, o profile i inne RJ LED. Z jaką lampą halogenową w przybliżeniu można by to porównać?

Są dwie wersje, ciepłobiała (3500K) i zimnobiała (5800K).
Ciepło biała daje mniej światła, ale ma lepszy współczynnik oddawania barw i bardziej nadaje się do oświetlania ludzi.
Reflektor profilowy z takim ciepło białym modułem 85W ilością światła odpowiada w przybliżeniu profilowi halogenowemu 650W (LED ma nadal lekko zimniejszy odcień od halogena). Z ciekawości mierzyłem i porównywałem wink
W sytuacji gdy jednak barwa światła z halogena jest za ciepła i stosujemy filtry CTB aby dociągnąć do wyższej temperatury barwowej, to odpowiadająca moc halogena może sięgać 1kW.
Moduł zimno-biały ma o połowę więcej światła, i znakomicie nadaje się do projekcji obrazków z folii i gobo ale mniej do oświetlania osób. CRI 65 to poziom lamp metalohalogenkowych smile