1

Temat: Swiatlo w TV (Kabaretobranie w ZG)

Witam
Właśnie miałem wątpliwą przyjemność obejrzeć w Polsacie "Kabaretobranie w Zielonej Górze".
Zastanawia mnie jak może być coś takiego realizowane jeśli chodzi o TV? Nie jestem żadnym specem w kwestiach TV. Ale jak widzę, że scenograf/reżyser dobrał podłogę która doskonale odbijała światło, co tworzyło refleksy na wszystkim co było na scenie. I nie był to zamierzony efekt, szczególnie było to widoczne przy ujęciach gdy na nogach osób na scenie odznaczało się "szklane gobo typu woda" wink.
Doskonała praca też realizatora...który w trakcie rozmowy prowadzących program z publicznością włącza (celowo lub nie) chase na lampach w publikę i raz mamy ciemno w kamerze raz jasno...
Reflektory prowadzące wybijające się temperaturowo oraz jakiś dziwny niby ostry niby nie, kształt koła spotów, mocno widoczny w obrazku kamery.
W takich chwilach zastanawia mnie kto i dlaczego do czegoś takiego dopuszcza.
Poniekąd ciekawi mnie też, która firma robiła oświetlenie tego programu. W mojej opinii firma ta razem z realizatorem TV są odpowiedzialni za to co było widać na ekranie. Niestety w napisach nie zdążyłem doczytać kto robił.
Pozdr i wszystkim dużo lepszych realizacji wink

Ostatnio edytowany przez makon (2011-08-13 20:22:33)

2

Odp: Swiatlo w TV (Kabaretobranie w ZG)

jaki budżet taka realizacja... to tyle

3

vandj napisał/a:

jaki budżet taka realizacja... to tyle

Jaka forsa takie forum - !zamykamy!
Proszę Cię...

Michał Bystrzycki
--------------------

4

Troche racji w tym tekscie z budzetem jest. Generalnie dobry realizator swiatla kasuje swoje, opowiedni sprzet i wykonaie tez. Tutaj tak naprawde glownym problemem byl jeden ewidentny blad, ktory byl na kilka sposobow do rozwiazania, a przekladal sie na kilka zauwazonych przez kolege problemow. Najwyrazniej zabraklo tak cennego doswiadczenia.
Piszesz firma wraz z realizatorem TV. Nalazaloby jednak zwrocic uwage na kilka faktow.
Po pierwsze przy duzych produkcjach to nie firma jest odpowiedzialna za wszystko kazdy ma swoj kawalek tortu za ktory odpowiada.
Generalnie jest operator kamery, realizator wizji w wozie, rezyser swiatla, operator stolu/stolow, rezyser i producent. Kazda z tych osob ma posredni badz bezposredni wplyw na produkcje.

Generalnie komus niewyszlo a komu to juz niech sobie zainteresowani wyjasniaja:D