clubbeer napisał/a:by rozwiązać podobny problem stawiałem alfe 24/255 odświeżanie sygnału dmx 50Hz dymiły aż milo ze sparka 4d 29 Hz nie dymiły z ma 30Hz dymiły ale brakowało im płynnej regulacji.
Częstotliwość odświeżania każdej ramki w standardzie DMX to 250kHz.
krzyzak napisał/a:ale to dziwne bo raczej powinno działać odwrotnie jak wysyła mniej ramek to bez problemu urządzenie odczyta ...
a czy alfa ma 50 no to bym się zastanowił. ale mogę się mylić
Nie - procesor odbierający DMX (za konwerterem) ma jakiś tam bufor, który jest odświeżany za każdym kolejnym pakietem przeznaczonym dla niego (czyli 250000/sekunde). Jeśli dane są odświeżane wolniej mamy błąd w transmisji.
SpiN napisał/a:Im mniej ramek wyślesz, tym bardziej zwiększysz odświeżania co za tym idzie zabierzesz czas mikrokontrolerowi w urządzeniu na wykonanie pozostałych ciążących na nim zadań (większość prostych urządzeń jest opartych o jeden mikrokontroler).
Nie rozumiem o co tutaj chodzi. Mikrokontroler cały czas "słucha" co do niego przychodzi na wejście (że tak to nazwę) DMX. I dane tak czy inaczej dostaje co 1/250000 sekundy. Inaczej jest to błąd w transmisji.
SpiN napisał/a:Podejrzewam ze w większości przypadków problemów z liniami dmx winowajcami są zakłócenia (pętle masowe, siejące elektroniczne balasty czy tez inne zasilacze ... szczególnie te ze znakiem china export) ...
Nie - DMX to transmisja różnicowa - tego typu zakłócenia są niwelowane w samym odbiorniku sygnału DMX. Zakłócenia mogą się brać z niezaterminowania końca linii a tym samym odbić sygnału. Pętla masy, czy praca nieodseparowanych galwanicznie od siebie urządzeń DMX na różnych fazach linii zasilającej może być powodem do wywołania różnicy potencjałów pomiedzy tymi urządzeniami, skutkiem czego jest zwykle upalony konwerter DMX na wejściu urządzenia.
SpiN napisał/a:Zastanawia mnie jedno ... wszyscy w kolo noszą ze sobą kupę kasy w gadgetach typu leathermann, maglite, motorolla (jest to oczywiste ... zwykle narzędzia pracy )... ale jeszcze nikogo w tym kraju nie spotkałem kto by posiadał analizator sygnału dmx !! ... a taki "diwajs" w wielu przypadkach bardzo wiele by wyjaśnił ..
A posiadam takowe urządzenie - a nawet dwa. Analizator stanów logicznych, jak i oscyloskop. I zgadzam się - w wielu przypadkach te urządzenia wiele wyjaśniają. A jeśli chodzi o inne "diwajse" - zgadzam się z kolegą SpiN.
Ps. Piszę to dość późno, po ciężkim dniu tyraczki. Gdybym walnął jakąś gafę proszę o poprawienie mnie.
Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu :)