Odp: showtec showdesigner 512
Mikey czyli w tym sterowniku występuje tak jakby time code dobrze rozumiem ? Chodzi mi o to przypisywanie czasu dla danego kroku w chase tak ? Jak tak to na 100 prc biore go
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mikey czyli w tym sterowniku występuje tak jakby time code dobrze rozumiem ? Chodzi mi o to przypisywanie czasu dla danego kroku w chase tak ? Jak tak to na 100 prc biore go
moja wiedza nie jest jeszcze aż tak zaawansowana by powiedzieć Ci czy to nazywa się Time Code (zwłaszcza że ostatnio na forum była o tym mowa), ale tak, dla każdego kroku można ustawić osobny czas i tempo oraz płynność (tą ostatnią trochę ciężko uzyskać ale pracuje nad tym )
Ostatnio edytowany przez Mikey (2011-04-23 11:37:00)
Timecode to zupelnie cos innego bylo o tym ostatnio na forum nie mylmy pojec, koledze poprostu chodzi o czasy wejscia/zejscia/trwania danej sekwencji
Ostatnio edytowany przez kiju (2011-04-23 12:08:04)
kiju to też napisałem w swoim poście wyżej
Mikey a jak wygląda sprawa z pamięcią w sensie ile maksymalnie zapiszesz scen w całym sterowniku? Bo u mnie jest tak 8 scen w 30 bankach daje maksymalnie 240 scen a w tym showtec'u jak jest ? 16 scen w 3 grupach i to daje 48 ? Jak to jest ?
maksymalnie możesz zapisać 1700 kroków w sterowniku (zamiennie jako sceny i chase)
dokładnie rzecz biorąc, maksymalnie można zapisać 48 scen i 48 chase (w których chase mogą mieć po ileś tam kroków, bo jak wiadomo sceny mają jeden krok i niczesia więcej )
Ostatnio edytowany przez Mikey (2011-04-24 13:34:31)
Gadasz! to ja już zawiodłem się myślałem ze on tylko 48 scen ma... ok czyli to jest tak jest 16 przycisków od scen i 3 strony to jak powstaje te 1700 scen ? coś trzeba pewnie kombinować na wyświetlaczu ?
fago scena to jest najprościej mówiąc 1 krok, natomiast chase to jest sekwencja kilku kroków
osobiście nie spodziewałem się wręcz możliwości odtworzenia w tym samym czasie i scen i chase`ów
Czyli w takim razie w tym sterowniku o ile dobrze rozumiem na prostym przykładzie skaner może 1700 razy ruszać się inaczej itd. tak ?Jeśli znowu coś źle powiedziałem nie denerwuj się
Witam serdecznie,
widzę, że Panowie mają co nieco pojęcia o showdesignerze, pozwolę sobie więc zadać pytanie:
jak ustawić czas przejścia pomiędzy krokami w scenie ?
przykład:
urządzenie 1- par rgb, scena 1: swieci na czerwono
urządzenie 2- par rgb, scena 2: świeci na niebiesko.
jak stworzyć chase, aby krok 1 to par1 świecił na czerwono, a krok 2 to par 2 świecący na niebiesko,
ale
aby przejścia nie były
pierw wyłączasz przycisk 'X/Y' który za pomocą Jog`ów pozwala kontrolować ruch PAN i TILT, następnie klikasz:
-> PROGRAM
-> CHASE (1-3)
-> wybierasz przycisk 1-16 po lewej stronie
-> wybierasz urządzenie nr 1 i ustawiasz kolor czerwony oraz za pomocą Jog`ów ustawiasz czas na zero
-> naciskasz ADD by dodać scenę
-> wybierasz urządzenie nr 2 ustawiasz kolor i jeśli potrzeba czas również ustawiasz na zero
-> naciskasz PROGRAM i wszystko zostało już zapisane w pamięci urządzenia
PS. o to filmik z imprezy na której świeciłem właśnie przy pomocy tego sterownika, nic wielkiego lecz efekt w miarę był
http://www.youtube.com/watch?v=zv-5nCuRst0
Ostatnio edytowany przez Mikey (2011-09-19 11:15:21)
ho ho, wszystko się zgadza, poza tym, że mój post się nie wyświetlił w całości. oczywiście masz rację, kolory w takim przypadku będą zmieniać się naprzemiennie - jedne zgaśnie, drugi się zapali. a chodzi mi o to, aby drugi się zapalił, a dopiero wtedy pierwszy wygasł...
czyli żeby przez chwilę obydwa zaświeciły razem.
pierwsze koło pozwala na ustalenie czasu do Xsekund/minut, ruszenie drugim zawsze jest minimalnie mniejszą wartością....
płynne przejścia - jak to zrobić...
co do filmu - światła super, montaż również
-> PROGRAM
-> CHASE (1-3)
-> wybierasz przycisk 1-16 po lewej stronie
-> wybierasz urządzenie nr 1 i ustawiasz kolor czerwony oraz za pomocą Jog`ów ustawiasz czas na zero
-> wybierasz urządzenie nr 1 i 2 ustawiasz kolory i czas
-> wybierasz urządzenie nr 2 ustawiasz kolory i czas
-> naciskasz PROGRAM i wszystko zostało już zapisane w pamięci urządzenia
bajka, Mikey jesteś wielki
teoretycznie zupełnie oczywiste; czemu czasem rzeczy oczywiste nas kładą...
A jak w takim razie stworzyć chase, aby głową zaświeciła w czterech punktach, czyli zrobiła "kwadrat" po podłodze, ale aby jej ruch był płynny, a nie skakał od punktu do punktu ?
i pytanie, które nie daje mi spokoju - czym się różni dodawanie sceny ADD od INSERT ?
Z góry dziękuję za stracony dla mnie czas...
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowany przez nielektronik (2011-09-20 22:33:54)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 10 zapytań ]