bob34 napisał/a:Z prostego powodu-impedancja falowa złącza RCA nie jest równa 75 Ohm
Proszę mi to udowodnić za pomocą jakiejś noty katalogowej, bądź specyfikacji tego złącza.
bob34 napisał/a:Czy kolega wie i mógłby się podzielić kosztami 1 mb kabla DMX vs. kabel mikrofonowy?.
Ostatnia cena za metr przewodu DMX (jaką mam na fakturze) to 3,20zł
clubbeer napisał/a:jak można porównywać sygnał symetryczny cyfrowego do niesymetrycznego analogowego (kabel antenowy).
Nie można - to było porównanie dotyczące impedancji falowej linii. W tym przypadku linia symetryczna/niesymetryczna nie ma znaczenia. Odbicie sygnału to odbicie sygnału, czyli zakłócenie.
clubbeer napisał/a:Rozumiem że mierzyłeś degradację sygnału podając sygnał cyfrowy dmx-a podając szybko zmieniającą się wartość od 0 do 255 na wszystkich 512 kanałach (co prawda taka sytuacja nie następuje zbyt często.
Tak - dokładnie to zapiąłem oscyloskop na końcu linii i obserwowałem interferencje jak i kształt sygnału podstawowego.
clubbeer napisał/a:wieże że przy sygnale analogowym o taki paśmie będzie tak jak piszesz. Natomiast przy stosowaniu naszego sygnału dmx w "praktyce" nie udało mi się go zdegradować do poziomu by był nie rozpoznawalny dla odbiorników nawet stosując na jednej lini 3 (trzy) YGREKI:) i prawie 32 urządzenia. Ale rzeczywiście zrobię obiecany eksperyment wydaje mi się że prócz zaokrąglonego delikatnie sygnału nie zobacze nic ciekawego przy lini do 100m.
W przypadku który miałem było około 70m linii na przewodzie mikrofonowym. Dwa pary będące na końcu dostawały na tyle "zaokrąglone" zbocze narastające sygnału, że robiły sobie dziwne mrugnięcia, bądź zmiany kolorów z powodu błędu w odczycie paczki danych.
Akurat nie zaprzecze - widziałem działające linie na mikrofonówce, itp itd, ale odkąd wymiana tych kabli na przewody DMX przyniosła skutek jestem cięty na mikrofonówki w DMXie
Wybaczcie, ale elektrotechniki i fizyki nie da się oszukać...
Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu :)