Temat: Splitter DMX
Co polecacie?
Do tej pory miałem w firmie splitter Martina ( jestem z niego zadowolony ) zawiódł mnie tylko jeden raz.
Może jest na rynku coś nowszego-lepszego od w/w ?
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co polecacie?
Do tej pory miałem w firmie splitter Martina ( jestem z niego zadowolony ) zawiódł mnie tylko jeden raz.
Może jest na rynku coś nowszego-lepszego od w/w ?
martin, proxima, Agat. Martin wiadomo, a dwa pozostałe naprawde dobre konstrukcje
A znacie cene na Splittery Agat ?
na stronie piszą żeby się do nich zgłosić mailem po cennik
A znacie cene na Splittery Agat ?
w zeszłym roku chcieli coś koło 2tyś netto za 6 kanałowy splitter. Porównując to do Martina za około 1200zł - wybór był prosty - wziąłem martina.
Ale coś mi tam mówili że ich splittery są lepsze od martinowych.
Szkoda jednak że w martinie nie ma chociażby jednej diody obrazującej stan wyjść ( obecność sygnału dmx )
Ostatnio edytowany przez avekamil (2011-01-05 00:28:25)
dziwne... może bezpiecznik był uszkodzony, spadki napięcia, przepięcie... przydała by się kontrolka zasilania na soliterach bo zawsze odpalasz i nic chyba ze masz juz podany dmx.
Ja obecnie na dużej scenie przesiadłem się na Martina, jest OK, wszystko działa jak należy, nawet lepiej nawet jak wtyki sobie pomylimy i urządzenia podłączymy odwrotnie (damski z męskim) to też działa. Nie potrzebowałem żadnych termików do linii czy urządzeń, szkoda że nie ma diody sygnalizacyjnej DMX to jedyne
Jakby były diody sygnalizacyjne, to zaczęłyby one przeszkadzać i odwracać uwagę
To jednak splitter do montażu na kracie itp. lokacjach. Gdyby to było do szaf, skrzyń itd to sygnalizacja byłaby zasadna bez zastrzeżeń.
No ok do montażu na kracie.... pada ci cała linia np. frontów. a była rozdzielona na spliterze który jest u góry na kracie - widzisz spliter. ale nie widzisz żadnej kontrolki - ta od dmx nie miga. i teraz żeby sprawdzić co padło musisz wejść na kratę i zacząć od zasilania splitera następnie sprawdzasz czy dochodzi dmx... od stołu. a tak widzisz ze zasilanie dochodzi a padła nitka doprowadzająca sygnał.
ja zazwyczaj jak miałem martiny rozdzielałem cały set na słupach od kraty bądź zaraz na początku dachu. - to ułatwia prace i nie trzeba biegać po kracie ale wychodzi więcej przewodów...
najprostszym rozwiązaniem przyszłościowym było by zainstalowanie protokołu dmx do kazdego urzadzenia na wirelesach.
Doprowadzasz prąd i dziękuje... stawiasz nadajnik na scenie i cala scena ma nieprzerwany dostęp do sterowania po wirelesie :)o ile życie było by łatwiejsze....
Ostatnio edytowany przez vandj (2011-01-06 21:52:06)
Jako, że nie ma innych propozycji pozostaje splitterek Martina.
Godne polecenia są jeszcze splittery Luminex-u http://www.luminex.be/products_details. escription
Ten model jest dwu liniowy A/B i każde z 10 wyjść można w zależności od potrzeb przyporządkować lini A lub B -ponadto mają wbudowany UPS.
W Polsce przedstawicielem jest http://www.showdesign.pl/
Splitery Martina są bardzo dobre trzeba tylko pamiętać, że nie można ich stawiać jeden na drugim bo bardzo się grzeją.
Chciałbym się dowiedzieć jakie zdanie mają Panowie na temat splitterków Eurolite, wiem że polecane przez wielu z Was są Martin'y i Proxim'y i Agat'y, osobiście zaś jestem dopiero początkującym w tej dziedzinie, więc myślę że na pierwszy strzał (chyba) nie muszę mierzyć na szczyt góry lodowej, chyba że macie inne zdanie na ten temat. Prosiłbym jeśli to możliwe o Wasze propozycje, komentarze tudzież sugestie
Zakładałem taki euro na 6 outów narazie działa.. co mogę powiedzieć ?? w klubie nikt nic nie odpina wiec jest na sztywno .. nie dzwonią czemu dmx nie działa to znaczy ze albo wiedza gdzie jest i naprawili sami albo nadal działa
Ale na scenie hmm ciążku powiedzieć.
Co do spliterów flash B.
Nie polecam był błąd produkcyjny (źle zainstalowana plastikowa nakładka na przewody - za mocno ściśnięta przylegała do obudowy wewnątrz urządzenia - miedzy zasilaniem a kabelkiem od pierwotnego na trafo) i wysypały się 3 nitki z 4 poszło po układach itd itp.. ale to tez wina montażysty żadne z urządzeń nie posiadało uziemienia - wypięty uziom w rozdzielni roznicówka im wariowała.
Ostatnio edytowany przez vandj (2011-01-29 19:55:24)
dokładnie ślinie się na "split 6x", przypuszczam, że ten właśnie montowałeś; spliterek będzie używany do 4-6 głów, kilku paneli led'owych, par`ów i stroboskopów, i na dzień dzisiejszy scena to nie będzie, lecz jakieś większe imprezy typu 18-stki, bankiety, konferencje, imprezy firmowe/klubowe oraz pokazy bo takie imprezy znajomy obsługuje a moim zadaniem będzie wdrożenie w nie oświetlenia, którym zresztą zaczynam się szeroko interesować...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 8 zapytań ]