1

Temat: UPDATE GrandMA - Fakty i mity:-)

Witam,
chciałbym uporządkować swoją wiedzę odnośnie update`ów GrandMA.
Po pierwsze pytanie czy można przez sieć zupdateowac 6.123(konsoleta) na 6.500(onPC).
Po drugie czy są jakieś granice skoków w góre przy updacie po sieci(jeżeli tak to o ile wersji)
Po trzecie czy są jeszcze jakieś inne istotne sprawy na które warto zwracać uwagę.
Chodzi mi generalnie o to że dość często przewija się problem, że każda firma rentalowa ma inna wersje softu, przyjeżdzając na sztuke mając show zrobiony w najnowszej wersji trzeba update`ować konsolete. I stąd moje pytanie czy mając najnowszy soft na laptopie moge UP`ować konsolete po MAnecie czy muszę zwracać uwagę na wersje "pomiędzy"
Niekoniecznie uśmiecha mi sie instalować 10 GrandMA on PC
pozdrawiam

2

Odp: UPDATE GrandMA - Fakty i mity:-)

Była jedna sprawa przy update z 5.9x na 6.1 z powodu błędu w tworzeniu kopii zapasowej.
Trzeba było aktualizować konsolety z onPC dwukrotnie, aby zamazać błędną kopię zapasową.
Przy jeszcze wcześniejszych wersjach nie można było przejść od razu na 6.x, tylko trzeba było pośrednio przez 5.9

Od wersji 6.1xx w górę jak dotąd nic mi nie wiadomo o limitach co do skoku między wersjami oprogramowania w górę lub dół, dopóki trzymamy się minimalnie 6.1xx.
Wydaje mi się też że MA Lighting odradza schodzenie poniżej 6.xxx po zaktualizowaniu konsolety do 6.xxx.

3

Pojawił się soft do jedynki

6.700

* SOFTWARE RELEASE INFORMATION Version 6.7                *

* streaming changed due to VPU specific Data
* ETC Net 2 will not be automatically disabled after a show upload anymore.
* NSP 4 Port did not detect Timeout for MANet inputs

pozdrawiam smile

Tak przeczytałem instrukcje
Tak szukałem w google
Tak użyłem "szukaj"

4

Kolejny soft do jedynki [6.801]

a także grandMA2 Software  [2.8.2.6]

miłego instalowania smile

Tak szukałem w google
Tak użyłem "szukaj"

5

mrówa napisał/a:

Kolejny soft do jedynki ...  miłego instalowania smile

Jakiś info na temat poprawek ?

6

Chyba najlepszą nowością, przynajmniej dla mnie, w MA2 jest usunięcie podziału ColorMix i ColorDim na ColorRGB, w końcu będzie można wygodnie podmieniać urządzenia bez zabawy z bibliotekami - zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce smile

7

Wiadomość już wczoraj była opublikowana:
http://www.ltt.com.pl/wiadomosci/oprogr … andma2-v28
Była też linkowana przez FB wink

8

KacperP napisał/a:

Ma2 ok a co z ma1? poprawili coś? czy tylko dodana cyfra 8 poprawia export do ma2?

Ostatnio edytowany przez vandj (2013-04-17 17:23:46)

9

KacperP napisał/a:

A teraz także na forum smile

Co do zmian w ma1 to brak oficjalnych informacji pewnie tylko dostosowanie do nowego streamingu do nowego 3D czy też wspomnianej konwersji

kajet24 napisał/a:

Chyba najlepszą nowością, przynajmniej dla mnie, w MA2 jest usunięcie podziału ColorMix i ColorDim na ColorRGB, w końcu będzie można wygodnie podmieniać urządzenia bez zabawy z bibliotekami - zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce smile

będzie też widoczne w 3D dla lamp z RGBA RGBW  oraz np. martinowskie ledy "warm" "cold"

do tej pory inwertowane były kanały RGB teraz jest odwrotnie i CMY są inwertowane (ColorRGB1=Red, ColorRGB2=Green,
ColorRGB3=Blue) można zastosować [ColorRGB12=Cyan, ColorRGB13=Magenta,
ColorRGB14=Yellow] ale efekty, przy podmianie , mogą niezadziałać

Ostatnio edytowany przez mrówa (2013-04-17 17:57:09)

Tak szukałem w google
Tak użyłem "szukaj"

10

mrówa napisał/a:

Co do zmian w ma1 to brak oficjalnych informacji pewnie tylko dostosowanie do nowego streamingu do nowego 3D czy też wspomnianej konwersji

Już dawno zapowiedziano że nie będzie nowych funkcji w grandMA1, hardware jest już przeciążony tym co już jest.

mrówa napisał/a:

można zastosować [ColorRGB12=Cyan, ColorRGB13=Magenta, ColorRGB14=Yellow] ale efekty, przy podmianie , mogą niezadziałać

Wtedy mieszanie kolorów będzie w ogóle źle działać. To są składowe dodawania kolorów. CMY jest systemem odejmowania. Tylko inwersja RGB.