Odp: pierwsze kroki
a jak jest z tym DMX IN
czy to tylko przez e-port?
jak się ustawia co dany adres wejściowy steruje bo jakoś tak szukam w menu w vectorze i znaleźć nie mogę
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a jak jest z tym DMX IN
czy to tylko przez e-port?
jak się ustawia co dany adres wejściowy steruje bo jakoś tak szukam w menu w vectorze i znaleźć nie mogę
Wejście DMX dla Vector PC to tylko przez ePort.
Konfigurowanie ePort-ów robi się programem C-Net Manager.
Widzę też że Ronenowi zadajesz pytania z tego co jest w instrukcji
Aby sprzęgnąć kanał z wejścia DMX do pozycji suwaka playbacka (w składni Action):
- Wciśnij DIM
- Wpisz adres (numer wejścia)/(numer kanału)
- Dotknij Input Patch To
- Wciśnij Playback
- Wpisz numer playbacka (numer strony)/(numer playbacka)
- Store
Ostatnio edytowany przez KacperP (2010-05-09 16:09:28)
czy da się nagrać makro które będzie włączało urządzenia (lampy w głowach)
tak aby włączyły się np. 2 potem kolejne 2 potem .....
w odstępach czasowych?
w instrukcji to nagrywanie makr jest jakoś dziwacznie napisane
Makra nie zapamiętują czasów, a sterowanie lampą jest zwykle schowane pod parametrem "Control", który jest niedostępny dla playbacków itp. Jest to celowo tak zrobione, aby takich funkcji niechcący nie zapisać w cue.
Przycisk Lamp On można wyprowadzić na pulpit (Desktop) jakby co. Potem przechodzić po kolei po spotach poprzez next i prev. i używać tego przycisku na pulpicie.
zamęczę cię tymi pytaniami
ale może jeszcze kilka wytrzymasz
pytanko takowej maści - czasami widć dajmy na to kilka urządzeń ruchomych i zaczyna się na nich np. fala tiltem
ale - zaczyna się fala np. od lewej i kolejne urządzenia czekają w pozycji wejściowej wszystkie równo) i ruszają kolejno np. do góry i dalej już normalny sinus góra dół
jak to jest zrobione (nie wiem czy dobrze tłumaczę)
chodzi o to że urządzenia nie ruszają na start efektu do różnych pozycji na tilcie i zaczynają sinusoidę, tylko czekają na "początek fali"
a drugie bardziej od mojego kolegi - kiedy będzie instrukcja po polsku??
p.s. ta Ala przyprawia mnie o szał :[
Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-05-30 19:39:51)
pytanko takowej maści - czasami widć dajmy na to kilka urządzeń ruchomych i zaczyna się na nich np. fala tiltem
ale - zaczyna się fala np. od lewej i kolejne urządzenia czekają w pozycji wejściowej wszystkie równo) i ruszają kolejno np. do góry i dalej już normalny sinus góra dół
Ja bym spróbował nadawaniem różnych czasów Delay In poszczególnym urządzeniom w kolejności jak im przebiega efekt.
Jeśli mamy np sinus na urządzeniach 1 do 10 z tempem 2 powtórzenia na sekundę, to wtedy trzeba w cue gdzie wprowadzamy efekt dodać czasy delay in.
Zakładając że na playbacku Master jest odtwarzana cue która wprowadza efekt:
Spot 1->10
Time
/ (wchodzimy w delay in)
0->0.5
Update
Nie sprawdzałem tego praktycznie, ale liczę że zadziała.
a drugie bardziej od mojego kolegi - kiedy będzie instrukcja po polsku??
Została jak na razie zastrzeżona. Jest kilka powodów, i niestety dostajemy powoli tych powodów coraz więcej.
z efektem sprawdzę przy najbliższej okazji
a jeżeli chodzi o instrukcje to szkoda bo polska instrukcja rozpropagował by ten stolik na nieco szerszą a rzeszę ludzi
dla mnie stolik coraz bardziej i bardziej przypada do gustu
mam nadzieję że kiedyś będzie mnie stać na np. Fioletowego
pozdrówka
Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-06-01 09:06:29)
Ala jest potrzebna
No i znowu mam dwa pytanka
1. chciałem obczaić te makra i zacząłem "teach macro" i teraz ciągle ten przycisk miga i nie wiem jak to wyłączyć
2. czy można "nabić tempo" tak jak w alfie dla zrobionego efektu albo chasera ?
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-06-08 14:05:23)
1. Od momentu włączenia "Teach Macro" zaczyna się zapamiętywanie wszystkich wciśnięć klawisza. Aby zakończyć to, trzeba powtórzyć to "Teach Macro". Wtedy w linii komend wyświetli się (END). Teraz trzeba Store i wcisnąć przycisk wyboru makra, albo Macro # Store (składnia Action), lub Store Macro # Enter (składnia Enter). Makro zostaje zapisane we wskazanym miejscu.
2. Nie ma. W przypadku chasera jedyną improwizacją jaka mi przychodzi na myśl to ręczna regulacja, ale tak aby tempo nie było szybsze od potrzebnego, a potem od czasu do czasu wyrównywanie synchronizacji wciśnięciem GO.
1. ok dzięki
2. tego się obawiałem
a od czego jest przycisk "beat" (obok "rate" w głównym panelu) ??
nie znalazłem tego w helpie - to na przyszłość??
Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-06-09 17:28:05)
"Beat" jeszcze nie ma funkcji.
a czy da się zmniejszyć priorytet edytora?
chodzi o co
żeby np. zrobić sobie submaster dimmera głów
w momencie gdy ściągniemy go do dołu
można sobie zładować do fadera jakiś efekt np. fly-in (który wykorzystuje dimmer) ale widownia tego nie zobaczy
da się coś takiego uczynić?
Troszkę nie rozumiem o co chodzi, ale spróbuję na wyrywki się odnieść do poszczególnych haseł.
Edytor (edytory) jest/są nadrzędne nad wszystkie playbacki. Jest za to funkcjonalność "Editor fade" (pasek przycisków narzędziowych), dzięki której można w edytorze tworzyć stany pośrednie między aktualnym stanem edytora a jakąś zaprogramowaną wcześniej cue na kilka różnych sposobów. Jest też tam opcja "Clear on PB Go" oraz "Clear on Master Go". Powodują one że wydanie komendy Go w dowolnym playbacku, albo samym playbacku Master powoduje przenikanie z aktualnego stanu edytora do cue wywołanej komendą GO, co między innymi kasuje zawartość edytora.
Submaster urządzeń? Wybierasz urządzenia, wciskasz "Submaster", a potem "Select" suwaka. Mamy submaster na tym suwaku dla tych urządzeń od 0-100%. Taki dodatkowy mnożnik od 0 do 1 wartości objętych funkcją "Intensity Master" (najczęściej sam dimmer).
Ostatnio edytowany przez KacperP (2010-06-14 12:02:19)
sprytne to "Editor fade"
a ja oczywiście źle zrobiłem submastera
jak użyłem przycisku submaster to działa tak jak chciałem
czy dobrze rozumiem helpa
"look ahead mask" dział na takiej zasadzie że jak zaznaczę tarczę kolorów
i w następnym que mam inny kolor
to jak dam dimmer na "zr"
to stolik przesunie tarczę kolorów i jak dam "go" to już tylko dimmer się podniesie ładnie
nie ma takiej opcji że jak mam odpalone dimmery na FL
daję zmianę kolorów np z biblioteki kolorów
to stolik daje dimmer na zr, przesuwa tarczę i podnosi dimmery?
p.s. Ala znowu głodna
Ostatnio edytowany przez artmajster (2010-06-14 18:08:41)
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 8 zapytań ]