Temat: Kody koloru
Witam kolegów. Swego czasu usłyszałem iż istnieje tabela w której dane kolory odpowiadają długości przewodów i że są używane przez sporą rzeszę firm europejskich i czy ktoś posiada taką tabelę??
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam kolegów. Swego czasu usłyszałem iż istnieje tabela w której dane kolory odpowiadają długości przewodów i że są używane przez sporą rzeszę firm europejskich i czy ktoś posiada taką tabelę??
u nas jest własny system.. kolorowego oznaczania długości.... spotkałem się też że stosuję się też kolory jak w rezystorach
u nas znowu z racji ze firma ma kilka działów , każdy z nas ma swoją kablarke, jest ich kilka . Każda z nich ma swój kolor , wiec u nas długości nie da się niestety oznaczyć , choć ja zrobiłem sobie kombinacje kolorów i krótkie sieci maja jedna , długie inną , rozdzielki inną .. i jest ok
jednak oznakowanie kabelków pomaga, oznaczcie sobie tak ze np im kolor jest jaśniejszy tym kabel jest krótrzy lub na odwrót, widzisz i tabeli nie trzeba
A ja generalnie preferuje używania okablowania w kolorze czarnym, więc nie mam tego problemu. Osobiscie nienawidze walających się po scenie kolorowych nitek.
Ale nikt nie mowi a w sumie pisze o kolorowych kabelkach
Wystarczy pasek kolorowej izolacji przy wtyczce np bialy kolor przewod 1m zolty 2m i tak dalej wedle uznania i juz nie trzeba w kablarce mocno grzebac zeby dobrac odpowiednia dlugosc
Gdyby powstało te stowarzyszenie "świetlików" o którym kiedyś ktoś napomniał, to można by jakoś to znormalizować w naszych kręgach.
no wlaśnie, miałem na myśli oznaczenia przy wtyczce a nie kolorowe kabelki w barwach tęczy tecza jest na niebie a nie na scenie, dobrze mowie koledzy świetliki?
No osobiście znam ekipę która działa tylko na kolorowych kablach....ale prawda jest taka że wygląda to masakrycznie czasami...zwłaszcza że robią dźwięk i stajesz przed sceną a tam z mikrofonu idzie zielony kabel...zielony jak policyjne koszulki odblaskowe....oni twierdzą że ułatwia im to robotę bo np.wszystkie zielone to mikrofony,czerwone to odsłuch itd. ale jest to masakra!!
az nie trafia na zespol ktory powie prosze zmienic okablowanie na czarne lub też na reżysera z TV który zapyta sie co to jest:D
heheh z jednej strony to totalna wiocha , ale z drugiej to ma grac a nie wygladac:) hehe nie no troche dyskrecji bym tym panom polecił
No osobiście znam ekipę która działa tylko na kolorowych kablach....ale prawda jest taka że wygląda to masakrycznie czasami...zwłaszcza że robią dźwięk i stajesz przed sceną a tam z mikrofonu idzie zielony kabel...zielony jak policyjne koszulki odblaskowe....oni twierdzą że ułatwia im to robotę bo np.wszystkie zielone to mikrofony,czerwone to odsłuch itd. ale jest to masakra!!
U nas w KDK jest identycznie kabelki czerwone niebieskie zielone żółte czarne itd. Jak staniesz przed sceną to od tych kolorów aż się w głowie zawraca a one nic nie mają wspólnego z długością...
Mnie osobiście chłopaki troszkę śmieszą taką nazwijmy to "kolorowanką"...no ale z drugiej strony są profi jeśli chodzi o dźwięk i akustykę...a po trzecie to co ja tam byle świetlik będę się im wcinał....
P.S. Jeden zespół zwrócił im uwagę....ale oni to mają w....;-)
Nie będą mieli gdy ktoś stwierdzi że nie gra lub też że niedostaną kasy za sztuke.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 9 zapytań ]