Temat: Linux+ 512
Witam, chcę "zaprezentować" moje "doświadczenia" z linuxem jako softem pod światło.
Otóż... w mojej szafce znalazłem starego laptopa IBM'a. Po włączeniu okazało się, że jest na nim win. XP i całość chodzi, a raczej spaceruje tempem dosyć ślimaczym... Pierwsze co mi przyszło do głowy aby usprawnić działanie komputera to format dysku i reinstalka windowsa. Wtedy przypomniałem sobie że istnieje "niezawodny" soft jakim jest linux (chociażby ubuntu). Po godzinie instalowania pingwinka odkryłem jeszcze jedną z ciekawych rzeczy, konkretnie: konwerter usb-dmx. Nadszedł czas testów nowo zainstalowanego softa. Szybko. Płynnie. Więc czemu mam używać wieszającego się windowsa, skoro mogę użyć linuxa?. Pełen zapału wyruszyłem do świątyni wiedzy (czyt. google.pl) w poszukiwaniu programów na linuxa, kompatybilnych z moim konwerterem, oraz zawierających obszerne biblioteki urządzeń (nie na zasadzie chanel on, chanel off). Po upływie 2 godzin w oczy rzucił mi się jeden z może.... 2 programów- Q light controller. Pierwsza myśl była taka, że może ma to coś wspólnego z chamsysem magicQ. Nie! to nie to, ale...
Program był kompatybilny, zawierał prawda, że skromne biblioteki (choć wszystkie martiny, flashe, jb były, ale np z starville były tylko 4 urządzenia) ale to już coś. Program zdał egzamin. Efekty dla urządzeń. Są wbudowane ruchy dla głów. reszta? robisz sam. chase, sceny, wszystko zapisujesz w panelu cue, a każdy efekt możesz wywołać przez naciśnięcie danego klawisza na klawiaturze (w opcjach danego stworzonego cue jest opcja podpisz pod klawisz). Tworzysz swój pulpit. Fadery, buttony, mastery, fade, speed do chase'ów. Co chcesz. Oczywiście nie porównujmy tego do my na pc. Do tej pory nie zawiesił mi się ani razu. Sztuki z większą ilością urządzeń robię manualnie na pearl tiger, ale do "sztuk" gdzie mam po 10 parów, barów, stripsów, blindów itp. wygodniej się robi na tym ustrojstwie, mam więcej wirtualnych buttonów, więcej faderów, więcej miejsca do podpisania urządzeń. Zapraszam do dyskusji, może ktoś zna inne programy? Pozdrawiam. Kilka screenów: