Temat: Licencja na parametry
Nie wiem czy dobrze sformułuje pytanie, ale sens powinien być jasny.Jak liczba parametrów jest defaultowo przypisana do Ma2 full?
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie wiem czy dobrze sformułuje pytanie, ale sens powinien być jasny.Jak liczba parametrów jest defaultowo przypisana do Ma2 full?
http://www.ltt.com.pl/produkty/produkt/
-full-size
Własnej mocy obliczeniowej grandMA2 full size ma 8192 parametry o dokładności 24 bity
http://www.malighting.com/en/products/c -size.html
8,192 HTP-/LTP parameters
O to chodzi?
#edit, Kacper mnie uprzedził widzę
Ostatnio edytowany przez kajet24 (2013-02-07 13:24:46)
pysznie, czyli 16 liniii
pysznie, czyli 16 liniii
Nie. 8192 parametry. Na ilu liniach to zostanie użyte to inna sprawa. Limit linii to 256. Można porozrzucać urządzenia na linie wg. uznania. Poza tym mówimy o PARAMETRZE a nie KANALE DMX. Jak mamy na przykład Pan i Tilt 16-bitowe, to jest to 4 kanały DMX, ale 2 parametry obliczeniowe.
Przykład:
Biorę MAC III Profile w trybie rozszerzonym. Zajmuje on 30 kanałów, ale używa 23 parametrów (bo 7 z nich jest 16-bitowych).
8192/23= ok. 356,17
czyli starczy to nam na 356 sztuk.
Na jednej linii mamy 512/30 = 17,06 czyli 17 sztuk na linię.
356 sztuk / 17 = 20,94
co daje nam zajęcie 21 linii DMX... zabrakło nam 4 parametrów aby wrzucić jednego MAC-a "pod korek" tej 21 linii.
Nie chce nikogo urazić ale to tylko moja refleksja...jak mamy dyskutować na temat różnych konsolet względem systemu MA2 nie wiedząc na czym w systemie MA Lighting (zarówno 1 i 2) polega licencja na parametry, praca do 32 użytkowników w sieci nad tym samym show gdzie każdy z użytkowników może mieć niezależny edytor...jestem niemal pewien, że 90% osób na tym forum nie ma o tym zielonego pojęcia. Z całym szacunkiem do wszystkich kolegów i koleżanek orientujmy się jak to działa, a potem zastanawiajmy się nad ocenami typu: "System MA 1 czy 2 jest za drogi i przez to jest zły i się nie nadaje".Pisze ten post po przeczytaniu mnóstwa innych na tym forum. Sam pracując w LTT odbieram dziennie mnóstwo telefonów od naszych klientów, którzy też o tych rzeczach nie mają zielonego pojęcia. Oczywiście zawsze chcemy pomóc. W momencie gdy dowiadują się co daje im ten system raczej nie mają więcej pytań. Ze świetlnym pozdrowieniem dla wszystkich !
wydaję mi się, że Twoje wzburzenie jest nie na miejscu. Pytałem o parametry które są dostępne defaultowo, bo, że można rozszerzyć licencję poprzez NSP czy NPU wiem doskonale troszeczkę pokory, nie każdy tkwi w LTT i ma z tym doczynienia na codzień !!!
bo, że można rozszerzyć licencję poprzez NSP czy NPU wiem doskonale
NSP rozszerzało ilość parametrów w systemie tylko w grandMA1. Przy grandMA2 onPC daje licencję PROGRAMOWĄ "onPC" na 2048 parametrów.
Z grandMA2 może działać tylko jako node do konwersji sygnału.
to nie jest wzburzenie. napisalem ze refleksja nie chce tym nikogo urazic. i nie tyczy sie to osob ktore o tym nie wiedza bo maja prawo tego nie wiedziec i mam 100% szacunek do ludzi pracujących przy tym. Bardziej sie tyczylo osob ktore dyskutuja na tematy o ktorych napisalem nie wiedzac jak to dziala.
nie no jak działa to ja doskonale wiem raczej chciałem się dowiedzieć ile parametrów mam na pokładzie bez rozszerzeń oczywiście miałem w bani że jest 8192, ale wolałem się upewnić
to jeszcze Ci podpowiem, bo pewnie używasz wirtualnego dimmera chociażby do LEDów. W MA1 wirtualny dimmer odejmował parametr z puli. W MA2 wirtualny dimmer masz za free !
kacper, użyłem skrótu myślowego - 16 linii, miałem na myśli pełne zapełnieni każdej linii 512 parametrami
tzn, doszedłem do tego, że jest za "free" bo w edytorze urządzeń nie zajmował żadnego kanału:) po prostu pod atrybutem dimmera ukryte jest zdjęcie RGB/RGBW w takiej samej proporcji, czyli niby dimmer
czyli 8192 PARY 64 każdy na oddzielnym obwodzie
i dimmerownia wielkości torwaru
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 8 zapytań ]