Temat: Hog operator
Mam takie pytanie:)I beż śmiania prosz ebo nie moge dojść do definicji "hog operatora"?
kim on właściwie jest?
Forum Oświetlenia Scenicznego - Elwolight
forum techników i realiztorów światła
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam takie pytanie:)I beż śmiania prosz ebo nie moge dojść do definicji "hog operatora"?
kim on właściwie jest?
;-) Człowiek który pracuje na stole wholehog tak w skrocie:P
koledze pewnie chodzi o to ze , na stronie jednej z firm pisze realizacja swiatla : ktos tam a potem hog operator : ktos tam ,
No tak Albo Hog Operator albo GrandMA Operator;-)
jest to człowiek który zajmuje sie wyłącznie programowaniem stołu...
Pan realizator mówize chce takie coś a operator-programista klepie...
Lub ma wytyczne na papierze... Tak to dziala
aha no teraz coś tam kumam:P
ej no to szczerze to co to za realizator ktory musi mieć jakiegoś programiste...
hehe masz jakas wizje przed oczami , jakies zajebiste patenty , a akurtat nie pracujesz na danym stole????? i co wtedy ?? programowanie show dla siebie to tez sama przyjemnosci o ile zna sie dobrze stol na ktorym sie pracuje
no to czy nie jest tak że ten "realizator" staje sie reżyserem?a realizatorem staje sie ten właśnei Hog operator?
czlowiek od programowania to w tej sytlacji dalej czlowiek od programowania , czesto bywa wlasnie tak ze realizator zespolu ktory nie zna stolu , przyjezdza na sztuke mowi Ci , pod tym suwakiem chce miec to, pod nastepnym to i to , stoi z Toba nad stolem i klepiecie( ty klepiesz a on mowi co ) lub dostajesz wytyczne na kartce , pojniej prychodzi sprawdza i sam realizuje swoj zespol ( gorzej jak sam nie wie za bardzo czego chce wtedy rozbola Cie nogi )
Z obserwacji mej wynika, że tzw. "light designer" bardzo często ma operatora- klepatora do pomocy.
Jeśli jest to człowiek kompetentny, który zna stół jak własną kieszeń, to bardzo poprawia to komfort pracy reżysera.
Może on wtedy poszybować z wizjami artystycznymi oddając się kreacji, a operator... operuje.
Taki podział ról zdaje się dość skutecznie funkcjonować.
mam pytanko do Kolegow co pracują na swińce , mam program na kompie hog 3PC zaczynam go rozkminiac , i zastanawiam sie czy da sie podloczyc do tego entteca dmx pro i sterowac takim zestawem na zywo ???
kim on właściwie jest?
Gdyby pisali po Polsku, bez zajawki brzmiało by to mniej więcej tak: " operator światła"
aha no teraz coś tam kumam:P
ej no to szczerze to co to za realizator ktory musi mieć jakiegoś programiste...
Realizator w cywilizowanym kraju, przy dużych produkcjach, w teatrze w filmie to osoba która mówi i myśli jak ma wyglądać obrazek, a nie realizuje showu, przedstawienia, programu czy eventu.. Człowiek od zajebistych koncepcji lub antykoncepcji ale słuchać trzeba... polecam operatorów filmowych, wiele się można nauczyć..
amen
mam pytanko do Kolegow co pracują na swińce , mam program na kompie hog 3PC zaczynam go rozkminiac , i zastanawiam sie czy da sie podloczyc do tego entteca dmx pro i sterowac takim zestawem na zywo ???
Nie można, nie są kompatybilne. Enttec DMX Pro jest interfejsem USB-DMX dla programu Enttec LightFactory. Interfejs się spopularyzował, bo Enttec opublikował dane techniczne i dokumentację potrzebną przy dodawaniu do programów współpracy z tym interfejsem.
Tego typu interfejsem dla 3PC jest USB DMX Widget z High End.
dziekuje za odpowiedz wiesz ile to moze kosztowac?? ten widget?? pytam tak z czystej ciekawosci i ja osobiscie zostaje przy systemie myslenia grandMA
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 9 zapytań ]